Există multe situații în care trebuie să găsim o scuză pentru a nu merge undeva, fie că este vorba de o petrecere, o întâlnire de afaceri sau o excursie. Fie că suntem ocupați cu alte activități, fie că pur și simplu nu dorim să mergem, trebuie să găsim o scuză credibilă pentru a evita evenimentul. Ei bine, dacă se întâmplă să ne aflăm în această situație, trebuie să înarmăm cu cele mai bune scuze pentru a scăpa de o întâlnire. Să continuăm lectură.
Cuprins
10 scuze bune pentru nu merge undeva
Sunt zile cu și zile fără… Indiferent de motivul care ne împiedică să mergem undeva – vrem să stăm acasă sau avem un motiv întemeiat – soluția este să folosim scuze bune. Mai jos, vom analiza împreună zece dintre cele mai folosite….
1. „Am mâncat ceva care nu mi-a priit, nu mă simt în stare să ies din casă.” / „Sunt răcit, mă simt rău…, mor de durere de cap.”
Una dintre cele mai frecvente scuze este să pretindem că ne este rău. Ne putem inventa simptome, cum ar fi dureri de cap, greață, vărsături sau febră pentru a justifica absența noastră.
2. „Îmi pare rău, mama pleacă undeva trebuie să am grijă de fratele meu.” / „Am deja alte planuri cu familia / prietenii.”
De asemenea, putem spune că avem nevoie să ne ocupăm de niște treburi casnice sau să participăm la un eveniment familial.
3. „Tocmai mi-am amintit că trebuie să termin niște lucrări de predat.” / „Am o cină cu socrii mei în București.”
O altă scuză populară este să spunem că suntem nevoiți să lucrăm până târziu sau că urmează să avem o întâlnire importantă.
4. „Mă simt prea obosit ca să ies din casă.” / „O să merg într-un team building cu colegii mei.”
Putem invoca și faptul că suntem obosiți și avem nevoie de odihnă sau că ne-am programat deja o altă întâlnire în același timp.
5. „Am avut o ceartă mare cu x sau y, mai bine nu dau ochii cu ea/el în seara asta, altfel o să se ducă dracului.” / „Oh, îmi pare rău că nu pot veni, dar m-am despărțit cu ceva timp în urmă de ea/el, și prefer să îl evit o perioadă.”
Dacă nu dorim să mergem la un eveniment din cauza persoanelor prezente, putem spune că am avut o dispută cu una dintre ele sau că suntem într-o perioadă dificilă din punct de vedere emoțional.
5. „Nu pot, plec într-o călătorie.” / „Bunica mea s-a internat în spital și a trebuit să merg la spitalul din orașul X, pentru a-o vizita.”
O altă scuză populară este să spunem că avem planuri de călătorie sau că suntem departe de oraș.
6. „Oh, chiar am rămas fără bani. Nu pot continua să cheltuiesc.” / „Am de plătit niște facturi mai vechi, cu siguranță nu îmi permit să fac alte cheltuieli.”
O scuză grozavă este să spunem că nu avem bani în acea zi, pentru că, indiferent unde mergem, banii sunt foarte importanți, iar obstacolele financiare sunt ușor de înțeles.
7. „Hamsterul meu a murit.” / „Tocmai mi s-a îmbolnăvit câinele, o să merg cu el la veterinar.”
Dacă întâlnirea noastră este cu un iubitor de animale, el va înțelege. În caz contrar, acesta va fi un alt argument pentru a vă dovedi incompatibilitatea dintre el și noi.
8. „Nu pot ajunge acolo și nu vreau să cheltuiesc bani pentru un taxi.” / „Îmi pare rău, nu pot veni, tocmai mi s-a stricat mașina.”
Distanța sau problema transportului sunt unii dintre principalii factori care ne afectează motivația de a merge undeva. La urma urmei, când știm că evenimentul este departe, bineînțeles că ne putem justifica fără măcar să ne simțim vinovați.
9. „Trebuie să mă culc devreme în seara această pentru că mâine mă trezesc dis-de-dimineață pentru un eveniment.” / „Mă duc la muncă…”
O scuză perfect atunci când începem programul în zorii zilei sau atunci când lucrăm uneori și în weekend. Suntem invitați la o excursie, grătar, nuntă sau ceva la care nu vrem să participăm?… Consecința logică merge foarte bine cu scuza numărul 9. Nimeni nu ne poate judeca.
10. „Nu am chef astăzi pentru că sunt prea obosit.” / „Sincer, nu vreau să ies, prefer să stau în casă astăzi.”
Iar dacă tot nu reușim să găsim o scuză credibilă, putem spune pur și simplu că nu suntem în stare de spirit potrivită și preferăm să ne relaxăm acasă.
În concluzie?
Indiferent de motiv, este important să fim credibili și să nu ofensăm pe nimeni. Desigur, scuza trebuie adaptată în funcție de situație și persoana care ne invită, dar folosindu-ne de imaginație, putem găsi întotdeauna o scuză plauzibilă pentru a evita o invitație nedorită.