Federația Rusă este implicată până “în gât” în conflictul din Estul Ucrainei oricât ar încerca să nege propaganda finanțată de Kremlin. Și de ce nu ar face-o atâta timp cât Ucraina este o zonă-tampon, poate cea mai importantă pe care Rusia o are la granița de Vest.Operațiunile Rusiei din estul Ucrainei nu au însă un scop agresiv cum susține la rândul ei propaganda din Vest ci unul pur defensiv. Rusia are nevoie ca Ucraina să fie sub controlul său ca zonă-tampon în calea expansiunii NATO iar atâta timp cât această ultimă țară bate la porțile Occidentului conflictul nu se va termina.

S-a speculat mult asupra celor care ar fi răspunzători de căderea președintelui filo-rus Ianukovici, evenimentul declanșator al conflictului.
Să fi fost mâna lui George Soros care a recunoscut în fața jurnalistului Fareed Zakaria că ONG-urile sale ar fi fost implicate în mișcarea cunoscută la acea vreme ca EuroMaidanul? Sau a fost mâna serviciilor secrete rusești care, având o puternică prezență în zonă, au manipulat căderea președintelui filo-rus pentru ca Kremlinul să o folosească drept pretext pentru ocuparea Ucrainei? Rusiei i-ar fi convenit mult mai mult să ocupe Ucraina decât să aibă un conducător ucrainean filo-rus la putere. Oamenii vin și pleacă în timp ce o armată de ocupație se dă dusă mult mai greu. Sau a fost atât mâna lui Soros și a serviciilor secrete ruse în același timp?

Aceasta este cea mai puțin plauzibilă explicație. Noi însă înclinăm spre prima variantă deoarece cei care au ieșit cei mai câștigați după căderea lui Ianukovici au fost Soros și America în timp ce Federația Rusă s-a ales doar cu Crimeea și cu un control incert asupra Estului țării.

Dacă la Kremlin nu va veni un trădător care să renunțe la Ucraina sau SUA nu se va retrage din regiune, speranțele restabilirii situației în zonă sunt aproape inexistente. Așa că tot ce poate face președintele Poroșenko e să spună: “Adio Crimeea!” sau “Adio Donbass!”

Autor: Cimpoieru Ciprian

Comentarii pe Facebook