Cei mai buni electroliți sunt cei care ne pot ajuta să rămânem hidratați și plini de energie în timpul antrenamentului, activităților fizice sau chiar în viața de zi cu zi. Acest lucru poate include electroliți precum sodiul, potasiul, calciul și magneziul, care sunt esențiali pentru buna funcționare a organismului. Însă, pentru a ne menține echilibrul electrolitic corect în organism, este important să consumăm produse care conțin aceste substanțe electrolitice. Dar cu atât de multe alimente extrem de procesate care există, poate fi dificil să știm care este cel mai potrivit pentru nevoile noastre. De aceea am creat acest ghid definitiv pentru selectarea celor mai bune opțiuni ușoare și delicioase pe care le putem include în meniul nostru zilnic. Așadar, să vedem în continuare 8 alimente și băuturi care ne pot ajuta să ne completăm nivelul electroliților din organism.
Ce sunt electroliții?
Electroliții sunt substanțe care, atunci când se dizolvă în apă sau alte lichide, se disociază în ioni pozitivi și negativi, ceea ce permite conducerea electricității. Acești ioni sunt esențiali pentru funcționarea optimă a organismului uman, deoarece sunt implicați în numeroase procese biochimice și fiziologice.
Electroliții esențiali pentru funcționarea corectă a organismului sunt:
- Clorură;
- Fosfor;
- Calciu;
- Magneziu;
- Sodiu;
- Bicarbonat;
- Fosfat.
Aceste minerale sau electroliți sunt responsabili pentru mai multe funcții fiziologice, inclusiv gestionarea funcției sistemului nervos, contracția musculară și gestionarea echilibrului lichidelor.
Un lucru important de știut este că organismul nu produce acești electroliți, corpul nostru având nevoie de un aport separat de electroliți.
Ce poate provoca un deficit de electroliți?
Cauzele posibile ale deficitului de electroliți sunt:
- temperaturile ridicate care duc la creșterea transpirației.
- exercițiile fizice intense care au ca rezultat pierderea de apă și pierderea de sodiu prin transpirație.
- diuretice care favorizează pierderea de apă prin urină.
- absorbția slabă a nutrienților din cauza digestiei dificile.
- vărsături și diaree care pot provoca pierderi rapide de apă.
- probleme cu rinichii, ceea ce poate însemna că rinichii vor avea dificultăți în menținerea echilibrului de lichide.
Cum să obțineți electroliți?
După cum am văzut mai sus, electroliții nu sunt produși de corpul nostru și totuși este necesar să avem un echilibru electrolitic. În caz de deficiență, nu trebuie să ne facem griji! Există mai multe alimente și băuturi care pot ajuta ajuta la completarea electroliților. Printre acestea, se numără:
1. Apa de cocos
Apa de cocos, sau sucul de nucă de cocos, este lichidul din interiorul nucii de cocos. Este o băutură care poate fi găsită cu ușurință pe piață: săracă în zahăr, și deci săracă în calorii (aproximativ 46 de calorii pe pahar), apa de cocos conține o serie de electroliți, printre care sodiu, potasiu, calciu și magneziu și poate reprezenta o alternativă la băuturile clasice pentru sportivi, este foarte utilă și pentru reumplerea rapidă a lichidelor. Mai concret, o cană de apă de cocos are aproximativ 350 mg de potasiu sau aproximativ 13% din necesarul zilnic.
2. Lapte de vacă sau de soia
Pe lângă faptul că este bogat în electroliți precum calciu, sodiu și potasiu, laptele de vacă oferă o combinație ideală de carbohidrați și proteine. Acești doi macronutrienți pot promova repararea țesutului muscular după antrenamentul sportiv.
Un studiu sugerează că laptele de vacă poate fi o băutură mai bună după antrenament decât multe băuturi sportive comerciale și pentru mult mai puțini bani.
Și laptele de soia este o sursă bună de electroliți. Unele studii au arătat deja că proteina din lapte de soia poate ajuta la repararea mușchilor, oferind în același timp un profil electrolitic similar cu cel al laptelui de vacă.
3. Banane
Bananele sunt o sursă incredibilă de electroliți datorită nivelului lor ridicat de potasiu. O banană tipică are 422 mg (16% din valoarea zilnică) de potasiu. Dar, îi putem crește valoarea nutrițională adăugând un plus de proteine punând niște unt de arahide pe banană sau introduce niște fibre, tăvălindu-o în nuci de cocos rasă sau în fulgi de cereale.
4. Sucuri de fructe
Sucurile de fructe, cum ar fi sucul de portocale, pot fi, de asemenea, o sursă bună de electroliți, mai ales dacă sunt îmbogățite cu electroliți. Un pahar de suc de portocale poate conține până la 450 de miligrame de potasiu, ceea ce îl face o opțiune bună pentru reumplerea nivelului de potasiu.
În plus, există un alt suc care iese în evidență: sucul de rodie. Acest suc de fructe este o sursă fantastică de electroliți, deoarece o ceașcă conține 533 mg (18% din valoarea zilnică) de potasiu.
5. Pepene verde
Pepenele verde este o sursă bogată de electroliți cum ar fi potasiu și magneziu, care sunt esențiali pentru buna funcționare a corpului nostru. Este o alegere sănătoasă și gustoasă pentru a ne asigura aportul necesar de nutrienți pentru corpul nostru. O felie de mărime medie de pepene verde conține 320 mg (11% din valoarea zilnică) de potasiu. După cum sugerează și numele, pepenele verde este, de asemenea, incredibil de hidratant, deoarece conține 92% apă, ceea ce îl face o gustare excelentă după antrenament. Prin urmare, consumul de pepene verde poate ajuta la hidratarea și refacerea echilibrului electrolitic în organism, în special după efort fizic intens sau în condiții de căldură ridicată.
6. Băuturi energizante
Băuturile pentru sportivi disponibile în comerț sunt printre cele mai populare băuturi electrolitice. Aceste lichide care sunt o combinație de carbohidrați ușor digerabili, lichide și electroliți pentru a menține hidratarea și energia pe tot parcursul unei sesiuni de antrenament sunt disponibile în majoritatea supermarketurilor și magazinelor de sport. Mărcile comune includ Gatorade și Powerade.
Cu toate acestea, unele băuturi sportive comerciale tind să conțină o mulțime de culori și arome artificiale, precum și zahăr adăugat.
7. Apă minerală
Consumul regulat de apă minerală poate ajuta la reechilibrarea nivelurilor de electroliti din organism. Majoritatea apei de la robinet conține aproximativ 2% din necesarul zilnic de anumiți electroliți, cum ar fi sodiu, calciu și magneziu. Cu toate acestea, unele mărci de apă îmbuteliată sunt special concepute pentru a promova hidratarea și înlocuirea mineralelor și conțin cantități mai mari de electroliți.
8. Carnea albă și carnea de pasări
Carnea albă și carnea de păsări sunt alimente bogate sănătoase pentru a menține echilibrul electrolitic în organism. În 100 g de carne albă de curcan, există 349 mg (12% din valoarea zilnică) de potasiu și 1200 mg (52% din valoarea zilnică) de sodiu.
În concluzie?
Pe scurt, acestea sunt cele mai bune 8 alimente și băuturi care pot ajuta la echilibrarea nivelului electroliților din organism. Încorporându-le în dieta noastră, ne pot ajuta să ne menținem nivelul optim de electroliți și să obținem un corp sănătos și viguros. Cu toate acestea, trebuie să fie completate în mod regulat cu o dietă variată și cu o odihnă sănătoasă.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.