Vitamina B9, numită și acid folic sau folat, este o vitamină esențială pentru diviziunea celulară activă – ajută la reînnoirea pielii, creșterea și dezvoltarea fătului, producerea de material genetic, producerea de energie, dezvoltarea hematopoiezei, protejarea pereților vaselor de sânge și la prevenirea formării cheagurilor de sânge.
Foarte cunoscută de către femeile însărcinate, această vitamină le este prescrisă acestora aproape sistematic, deoarece contribuie la buna dezvoltare a fătului în timpul sarcinii. Sună a ceva magic, însă nivelurile scăzute de acid folic la femeile gravide pot duce la malformații fetale, cum ar fi defecte ale tubului neural (DNT), dintre care principalele pot fi spina bifida și anencefalia. Însă cu toate acestea, unele paciente au o întrebare, cât de bine este tolerat și acidul folic poate provoca greață, constipație sau îngrășare?
Cuprins
Ce este vitamina B9?
Vitamina B9 este, ca toate vitaminele B, o vitamină solubilă în apă. Este mai cunoscută sub denumirea de acid folic care se referă la forma sintetică ce se găsește în complexele multivitaminice și în suplimentele alimentare. Se mai numește folat, folacină pentru forma care se găsește în alimentația noastră. Este bine absorbită și compatibil cu multe medicamente. Este o substanță esențială, adică care trebuie furnizată de alimente sau de suplimente alimentare, deoarece nu este sintetizată de organism.
De unde știi dacă ai o deficiență de acid folic?
Deficitul de vitamina B9 poate apărea în cazul unui aport alimentar insuficient și în cazul unor patologii care reduc asimilarea acesteia. Este cazul, de exemplu, al bolilor digestive (diaree, hemoragie) sau al intervențiilor chirurgicale intestinale. Simptomele deficitului de vitamina B9 pot fi:
- Pierdere a poftei de mâncare;
- Confuzie;
- Diaree;
- Cădere a părului;
- Unghii casante;
- Cheaguri de sânge;
- Înroșire și inflamație a limbii;
- Pierdere în greutate;
- Palpitații cardiace;
- Iritabilitate;
- Durere de cap;
- Leziunile mucoasei (intestinale, col uterin, vagin);
- Deficiență de creștere;
- Depresie.
La femei, aceste simptome se agravează în timpul menopauzei, iar la bărbați, motilitatea spermatozoizilor este afectată.
Diagnosticul deficitului de vitamina B9 se face prin efectuarea unei analize de sânge concludente.
Ce boli cauzează deficitul de acid folic?
Deficitul de acid folic poate cauza o serie de probleme de sănătate:
- Anemie megaloblastică;
- Tulburări cognitive;
- Boli cardiovasculare;
- Defecte de tub neural.
Acidul folic provoacă greață?
Da, în caz de supradozaj cu această substanță pot apărea simptome neplăcute și consecințe grave, precum: greață, amărăciune, gust metalic în gură, vărsături, diaree, iritabilitate, flatulență, deficiență de zinc, vitamina B12, insuficiență renală, înmulțirea celulelor canceroase, tulburarea psihică la vârstnici, apariția cancerului de prostată și dezvoltarea adenocarcinomului mamar.
Pentru a nu avea aceste reacții adverse însă, adulții nu trebuie să depășească doza de 5 mg/zi, iar copiii sub 1 an, vor lua o doză mult mai mică, și aceasta la recomandările medicului. Femeilor însărcinate, li se recomandă de la 300 la 800 de micrograme de acid folic pe zi, în funcție de trimestru. Pentru o persoană sănătoasă, doza zilnică de acid folic nu trebuie să depășească 1 mg.
Poate acidul folic să provoace constipație?
Acidul folic în lipsa combinației cu ale medicamente este bine tolerat. Unii pacienți prezintă ocazional constipație, greață și reflux gastroesofagian. Aceste efecte adverse sunt adesea asociate cu minerale și elemente din multivitaminele acidului folic, cum ar fi fierul și calciul.
Acidul folic îngrașă?
Acidul folic (vitamina B9) în sine nu îngrașă. De altfel, nici o vitamină și niciun element mineral (fier, sodiu, potasiu, calciu, fosfor etc.) de care organismul are nevoie nu poate provoca o anumită creștere în greutate. Cu toate acestea, dacă luați suplimente cu acid folic pentru a vindeca anemia, apetitul dvs. vă poate reveni la normal în scurt timp și veți dori să mâncați din nou, ceea ce poate duce la tendință de îngrășare.
Când să iei acid folic?
De îndată ce planificați o sarcină, chiar înainte de a rămâne însărcinată, este recomandat să luați suplimente cu acid folic (sau folat sau vitamina B9). Pentru a exclude malformațiile, orice femeie trebuie să-și planifice sarcina – să înceapă să ia medicamentul cu 3 luni înainte de concepție. Acest lucru va ajuta la acumularea unei cantități necesare pentru perioadele de stres crescut în corp, astfel încât să evite din start eventualele complicații. De obicei, defectele de dezvoltare la nivelul creierului și la nivelul tubului neural apar în a treia sau a patra săptămână de sarcină, când multe femei nici măcar nu își dau seama că sunt însărcinate. Prin urmare, cel mai bun tratament este prevenția.
Cum este bine să iei acid folic? Înainte sau după masă? Seara sau dimineața?
Suplimentele de vitamina B9, ca și alte vitamine B, sunt cel mai bine absorbite atunci când sunt luate în timpul mesei și cu o cantitate mică de apă. De asemenea, acidul folic poate fi luat în orice moment al zilei, principalul lucru este să îl luați în fiecare zi. Dacă preferați să vă luați suplimentele alimentare seara, trebuie să știți că vitamina B9 nu are efect asupra somnului și nu vă va împiedica să dormiți.