Alimentele astringente sunt excelente pentru diaree sau tulburări de stomac, ajutând la vindecarea și contracararea problemei în cel mai scurt timp. Lista alimentelor astringente pentru combaterea diareei nu este foarte lungă, dar este deosebit de utilă atunci când trebuie evitate cele care provoacă astfel de probleme intestinale. Să vedem împreună ce sunt și care sunt cele mai eficiente pentru diaree.
Ce sunt alimentele astringente?
Numele astringent este folosit pentru a se referi la un aliment cu un conținut ridicat de compuși fenolici și taninici, care sunt capabili să întărească fecalele și să fie ușor digerate. Aceste substanțe din alimente care suferă o reacție atunci când intră în contact cu apa fac parte din grupul alcalinelor (sau bazicelor). La urma urmei, alimentele alcaline și apa reglează pH-ul organismului, care la rândul său contribuie la „curățarea” organismului de bacterii, viruși și reziduuri toxice. Prin urmare, alimentele astringente sunt considerate detoxifiante. Este obișnuit ca mulți oameni să confunde termenul astringent și să-l asocieze cu produsele de curățare.
În ce cazuri este recomandată dieta astringentă?
Aceste tipuri de diete astringente sunt utile și recomandate când trebuie stopate problemele intestinale, de exemplu atunci când există tulburări de stomac sau o boală care provoacă diaree (de exemplu, gastroenterita), deoarece ajută la înlocuirea electroliților pierduți și reglează flora intestinală. În plus, aceste alimente au și fibre, fie în cantități mai mari sau mai mici, care ajută la reglarea sistemului digestiv. Spre deosebire de alimentele laxative, care sunt alimente non-astringente, alimentele astringente servesc la întărirea scaunelor moi.
În plus, dieta astringentă ajută în perioade de diaree severă din cauza gripei, deoarece contribuie la întărirea scaunului și la restabilirea echilibrului hidro-electrolitic al organismului.
De asemenea, unele alimentele astringente sunt recomandate în procesul de „curățare” al gâtului. Pe scurt, acestea acţionează direct în cavitatea bucală şi în faringe, lăsând laringele curat chiar și de propria-i salivă, care este locul unde se află corzile vocale. De aceea, aceste alimente sunt de obicei indicate persoanelor care își folosesc mult vocea, cum ar fi cântăreții și actorii.
Care sunt fazele dietei astringente?
Dieta astringentă are mai multe faze:
- Prima fază după tulburările de stomac este postul, care după un episod de gastroenterită sau a orice altă afecțiune digestivă, corpul este prea slăbit ca să mai aibă poftă de mâncare. Pentru a evita deshidratarea, ar trebui consumate doar lichide precum apă, apă cu lămâie sau ceai, care pot fi preparate acasă.
- În cea de-a doua fază care începe de obicei după 6 sau 24 de ore, se pate recurge la dieta astringentă, astfel încât să se oprească diareea și să obișnuiască treptat organismul cu mâncarea. Pentru asta, cel mai recomandat ar fi să înceapă cu un consum mic de orez alb și pește fiert, legume precum morcovi și cartofi fierți.
- În faza a treia problemele încep să se amelioreze, astfel încât se poate recurge și la alte legume astringente, precum dovlecel fiert, supă cu tăiței, fasole, pâine albă, pe lângă toate alimentele incluse în faza anterioară.
- În această faza corpul este practic vindecat, astfel încât se poate include progresiv alimente complexe până când alimentația devine cea normală. Cei drept, se poate include deja aproape toate legumele fierte, brânza proaspătă fără grăsime, carnea la grătar sau peștele alb, cafeaua decofeinizată, iaurtul natural cu 0% grăsime, etc.
Ce sunt alimentele cele mai astringente?
Sunt considerate cele mai astringente alimente, următoarele:
Cartofi și morcovi
Cartofii și morcovii sunt unele dintre cele mai cunoscute alimente hidratante și astringente, adevăratele remedii ale bunicii în caz de diaree. Au un aport excelent de pectină care este o fibră solubilă cu o capacitate de a întări scaunul și remineraliza organismul. În caz de diaree, este bine să se consume cele două legume gătite fierte sau aburite.
Cereale și paste
Orezul este alimentul de bază într-o dietă astringentă pentru diaree. Cu toate acestea, în general, se recomandă o dietă bazată pe cereale și paste, cum ar fi fasolea, lintea, quinoa, pastele obișnuite, pâinea și biscuiții simpli, în timp ce cerealele integrale nu sunt recomandate.
Fructe
Dintre fructe, cele mai bune sunt bananele verzi, portocalele și mandarinele, deoarece au o capacitate astringentă, lăsând deoparte fructele precum căpșunile, afinele, prunele și strugurii. Chiar și merele crude (nefierte) au proprietăți astringente și prebiotice ridicate datorită prezenței pectinei, o fibră care ajută la creșterea consistenței scaunului.
Suc de lămâie
Sucul de lămâie nu numai că este un excelent hidratant natural are și o acțiune directă împotriva afecțiunilor stomacului datorită proprietăților sale astringente excelente. În caz de diaree acută, trebuie consumat cu regularitate și îndulcit cu puțin zahăr sau cu miere, care, mai ales dacă este făcută din salcâm sau cimbru, ajută la apariția efectului astringent.
Pește alb
Peștii albi sunt buni astringenți, spre deosebire de cei albaștrii, care ar trebui evitați în caz de diaree. În caz de gastroenterită, se poate fierbe un pește alb precum merluciu sau șalău sau se poate găti la aburi. Se poate adăuga un praf de sare dar fără a abuza, este mai bun fiert și cu cât este mai natural, cu atât mai bine.
Varză murată
Varză murată și zeama de varză naturală acționează ca un probiotic, mai ales când a fost făcută acasă cu o fermentație mai mare. Zeama de varză naturală fără conservanți și nepasteurizată reduce durata gastroenteritei. Este mai eficientă atunci când a avut o fermentație mai lungă, deoarece conține mai mult fermenți vii și aceste microorganisme colonizează intestinul și îi conferă o nouă floră intestinală, ceea ce îl face să funcționeze normal.
Carne de pasăre
Alimentele bogate în proteine și slabe în grăsimi vor oferi organismului puterea de care are nevoie: carnea de pui, curcan, gâscă și altele care sunt gătite la abur sau fierte asigură o bună digestie, fără a fi prea ușoare de digerat. Și prin urmare, sunt produse bune în dieta astringentă.
Ce alimente trebuie evitate într-o dietă astringentă?
Vom enumera alimentele care ar trebui evitate în mod special, deoarece multe dintre ele conțin fibre, conțin carne fibroasă, sunt leguminoase sau sunt alimente bogate în grăsimi. Prin urmare, într-o dietă astringentă ar trebuie evitate următoarele produse:
- Carne: în principal cea care conțin multă grăsime, în acest caz porc, miel sau vițel, inclusiv carnea de vânat.
- Alimente grase: unt, maioneză sau margarină;
- Mâncăruri picante: aripioare picante, tocăniță picantă, cârnați picanți etc.;
- Pește: pește afumat, pește albastru, crustacee sau pește prăjit;
- Mezeluri și preparate din carne: cârnați, salamuri, slănină afumată, lebar etc.;
- Ouă: ouăle prăjite nu sunt recomandate;
- Dulciuri și produse de patiserie: biscuiți din cereale integrale, produse de panificație industriale și ciocolată;
- Produse lactate: lapte, iaurt și brânzeturi grase;
- Băuturi: cafea, sucuri cu pulpă, băuturi carbogazoase și băuturi alcoolice;
- Carbohidrați: pâine integrală sau cereale;
- Fructe și nuci: fructe deshidratate, nuci și orice alte fructe în afară de mere, gutui sau banane necoapte.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.