Funcțiile ovarelor, rezumat caracteristici, locație, anatomie, producția de hormoni sexuali, fertilizare, ovulație, rolul ovarelor în menopauză.
Ce sunt ovarelor?
Ovarul este un organ care aparține sistemului reproducător feminin, prezent doar la femei. De obicei, femeia are două ovare, unul de o parte și de alta a uterului (sub trompele uterine), iar acestea sunt conectate de trompele uterine.
Anatomia ovarului
În ceea ce privește anatomia lor, au o formă ovală și aplatizată, asemănătoare cu cea a unei migdale. De obicei au 3 cm lungime, 1,5 cm lățime și 1 cm grosime. Fiecare ovar are două părți: una internă și una externă.
La femeile adulte, partea exterioară adăpostește un număr mare de foliculi de diferite dimensiuni, unde se găsesc ovulele.
Cu fiecare ciclu menstrual, un folicul se dezvoltă și o cantitate mare de estrogen începe să fie secretată. În acest moment foliculul se numește foliculul Graaf.
Care este rolul ovarelor?
Aceste organe sexuale feminine au două funcții sau roluri principale:
1. Producția de hormoni sexuali feminini, progesteron și estrogen.
2. Producția ovulelor, celulele care permit reproducerea speciei.
Prima dintre funcții se referă la reglarea hormonală, care se realizează datorită ovarelor. Estrogenul și progesteronul sunt doi hormoni secretați de aceste organe.
Pe de o parte, estrogenul are un rol important în dezvoltarea sexuală normală în timpul pubertății (accentuează caracterele sexuale feminine ca apare ciclul menstrual, creșterea sânilor, timbrul vocii și celelalte caractere feminine), menținând în același timp organele sexuale într-o stare bună. Pe de altă parte, progesteronul crește cantitatea de vase de sânge din uter, ceea ce face ca de fiecare dată când se eliberează ovulul (cu menstruația), pereții uterului sunt pregătiți să-l primească și să-l găzduiască, dacă este fecundat.
A doua funcție a ovarelor este de a crea ovule, adică de a produce lunar celula necesară, astfel încât, prin unirea spermei cu ovulul, de obicei încă în trompa uterină. După aceasta, se formează zigotul sau ovulul. Acest proces poartă numele de fertilizare. Astfel, apare o nouă viață.
Procesul de ovulație
La fiecare 28 de zile, unul dintre ovarele femeii produce un ovul matur, care este gata să fie fertilizat de către spermă și astfel să creeze o viață nouă. Procesul are loc în următoarele faze:
Faza preovulatorie sau foliculară: celulele din jurul ovulului încep să fie acoperite cu mucus, iar endometrul (învelișul uterului) începe să se îngroașe.
Faza ovulatorie: ovulul este eliberat din ovar și se deplasează în trompa uterină. Aceasta este perioada de maximă fertilitate și durează între 24 și 48 de ore.
Faza luteală sau postovulatorie: este secretat hormonul LH, care ajută la implantarea ovulului fecundat în peretele uterului. La 5 sau 6 zile după sex va fi momentul în care ovulul va ajunge în uter, unde embrionul va fi gestant.
Dacă ovulul nu a fost fecundat, atunci el nu mai produce hormoni și începe să de dizolve, iar endometrul se pregătește pentru eliminarea ovulului, prin menstruație.
Funcția ovarelor la menopauză
O dată cu înaintarea în vârstă, femeile produc mai puține ovule și de o calitate mai redusă, datorită îmbătrânirii. De la vârsta de 30 de ani putem vorbi despre un declin fiziologic al fertilității care, la 35 de ani, este crescut, dar este mai ales la 40 de ani când este cel mai evident.
La vârsta de 45 sau 50 de ani apar primele semne de menopauză, astfel că în acest moment începe să scadă drastic funcția ovarelor. În esență, semnificația menopauzei are legătură cu ovarele care nu mai produc ovule și, prin urmare, femeia nu mai este în stare să mai facă mulți copii.
Dar în acest moment ovarele încetează să mai producă estrogen, hormonul responsabil pentru menținerea sistemului sexual feminin în stare optimă. Producția de progesteron este de asemenea redusă, iar lipsa ambilor hormoni determină apariția simptomelor menopauzei.