Este important să știm ce este arta plastică și cum este clasificată, așa că haideți să aprofundăm subiectul. Clasificarea artelor frumoase din secolul XX se referă la mai multe tipuri de expresie artistică modernă.
Cuprins
Arte plastice: definiție
Artele plastice sunt manifestări artistice de natură creativă sau reprezentări estetice cultivate istoric de umanitate și considerate forme de artă „pure” care utilizează tehnici, materiale și procedee diferite unele față de altele. Termenul de arte plastice a apărut în secolul al XVIII-lea, și odată cu el apare adevăratul scop: frumusețea devine un scop în sine. De aici vine ideea, foarte prezentă și astăzi, că a face artă înseamnă „a produce frumusețe”.
Caracteristicile artelor frumoase
Artele plastice au următoarele caracteristici:
- Sunt folosite doar pentru contemplare.
- Nu au nicio utilizare practică, spre deosebire de arta aplicată obiectelor utilizate zilnic sau pur și simplu pentru divertisment.
- Se concentrează pe valoarea estetică.
- Ele sunt concepute deliberat în contextul unei tradiții estetice tradiționale, atât continue, cât și discontinue, care exclude Arta Pop.
- Se bucură de imagini și sunete și sunt considerate superioare, ignorându-le pe cele au la bază atingerea, gustul sau mirosul.
- Au o istorie lungă și au evoluat de-a lungul secolelor, adaptându-se la schimbările culturale și tehnologice.
- Sunt o formă fundamentală de expresie pentru societate, capabilă să transmită emoții, idei și critică socială.
- Contribuie la dezvoltarea abilităților artistice, precum și la dobândirea cunoștințelor teoretice și critice despre artă în toate formele ei.
Clasificarea artelor plastice
În mod tradițional, Artele Plastice au fost clasificate în șapte categorii principale.
Această clasificare are rădăcini istorice care datează din epoca Renașterii și s-a consolidat de-a lungul secolelor. Iar în lista celor 7 arte frumoase sunt incluse discipline, precum:
- Arhitectură
- Sculptură
- Pictură
- Muzică
- Literatură
- Dans
- Teatru (care include și cinematografie)
Fiecare dintre aceste arte și-au dezvoltat propriul limbaj, tehnici și moduri de exprimare de-a lungul timpului, influențând cultura și societatea în sensuri unice și profunde. În continuare vom vorbi despre fiecare dintre ele.
Arhitectură
Arhitectura este una dintre cele mai frumoase și mai trainice arte ale oricărei civilizații. Deși este adevărat că are o funcție de utilitate publică, în acest caz, aceasta răspunde atât nevoilor funcționale și estetice, cât și nevoilor simbolice și sociale. Exemple de arhitectură ca arte plastice sunt Colosseumul Roman, Angkor Wat din Cambodgia, splendidul Taj Mahal din India sau Piramidele Egiptului.
Sculptură
Sculptura în piatră, lut și chiar fier și cupru este o artă foarte complexă. Această artă a volumelor în spațiu încearcă să atingă coarda sensibilă a persoanelor umane prin expunerea spațială a diferite obiecte reale, tridimensionale. Perceperea obiectelor tridimensionale poate avea loc atât vizual cât și pe cale tactilă. Aparent, sculptura se adresează văzului, dar în realitate această formă de artă se adresează, mai ales, tactilului. Se estimează că primele sculpturi datează din epoca preistorică. Știind acest lucru, este imposibil să nu catalogăm această manifestare artistică drept una dintre marile arte plastice moderne. Capacitatea artiștilor precum Michelangelo, Rodin și Henry Moore au reușit să insufle viață materiei inerte, creând lucrări care continuă să inspire admirație și reflecție.
Pictură
Pictura este una dintre cele șapte arte care reprezintă o posibilă realitate în imaginile artistice bidimensionale, create cu ajutorul culorilor aplicate pe o suprafață (pânză, hârtie, lemn, sticlă etc.). Scopul acesteia este de a obține o compoziție cu forme, culori, texturi și desene, care dă naștere unei opere de artă în conformitate cu principiile estetice. Acest mod special de a surprinde momente, situații și chiar realitatea a atras mereu atenția atât artiștilor, cât și publicului larg. De la Gioconda a lui Leonardo Da Vinci, la altele mai moderne, dar nu mai puțin spectaculoase precum Sărutul lui Klimt sau Guernica lui Picasso, vorbim despre tablouri care ne lasă cu gura căscată și trebuie neapărat vizitate în orașele care le găzduiesc.
Muzică
Abilitatea de a folosi instrumente pentru a genera sunete frumoase denotă că muzica este considerată fără echivoc una dintre cele 7 arte plastice. Muzica (din gr. mousikē) este arta combinării notelor în succesiune și simultan într-o formă plăcută estetic, organizarea ritmică a acestor note și integrarea lor într-o lucrare completă. Acest mod de creație a însoțit omul în existența sa, fiind o formă de comunicare, dar și o artă care, mai presus de toate, generează plăcere. Este unul dintre cele mai frecvente moduri de abordare a artelor plastice. De la Bach la Beethoven, de la Mozart la Duke Ellington, muzica a jucat întotdeauna un rol fundamental în viața unor oameni.
Literatură
În cadrul artelor plastice, literatura se referă la arta cuvântului scris, guvernată de formele poeziei, narațiunii, eseului, teatrului și a oricărui alt gen literar care are scopul de a crea și transmite toate tipurile de emoții și sentimente prin limbaj. Shakespeare, Cervantes și Mircea Eliade sunt câțiva dintre marii scriitori ai literaturii universale.
Dans
Dansul este o artă de natură corporală expresivă, constând în mișcări ritmice ale corpului care pot fi (sau nu) însoțite de muzică. În prezent, este considerată una dintre artele spectacolului, deoarece poate spune povești, poate exprima emoții sau pur și simplu sărbători forma fizică. De la balete clasice precum „Lacul lebedelor” până la stiluri contemporane, dansul continuă să evolueze și să încânte publicul din întreaga lume.
Teatru și cinematografie
Numită a șaptea artă, această Artă unește celelalte șase Arte Plastice pentru că combină elemente ale tuturor celorlalte arte pentru a spune povești într-un mod vizual și dinamic. Prin actorie, scenă, regie și alte medii, aceste forme de artă explorează întreaga gamă a experienței umane, de la tragedie la comedie, dramă istorică la science fiction.
Alte posibile arte
Dar, acestea sunt singurele categorii? Nu, în prezent, sunt luate în considerare și următoarele Arte:
Arta cu nr. 8: Fotografie
Arta cu nr. 9: Benzi desenate
Arta cu nr. 10: Jocuri electronice (Jocuri video)
Arta cu nr. 11: Artă digitală (integrează 2D, 3D Computer Graphic Arts și Programare).