Home Nou Care sunt cele 7 arte frumoase?
Nou

Care sunt cele 7 arte frumoase?

Urmareste-ne pe Google News

Cele 7 arte sunt; pictura, sculptura, arhitectura, muzica, dans, literatura, cinematografie. La început, doar 6 discipline au fost considerate “arte plastice”, iar apoi a fost adăugată cinematografia, acesta fiind motivul pentru care astăzi este descrisa ca fiind “a șaptea artă”. În cele ce urmează explicăm o serie de informații legate de cele 7 arte frumoase moderne.

Pictura

Pictura este una dintre cele șapte arte care reprezintă o posibila realitate în imagini artistice bidimensionale, create cu ajutorul culorilor aplicate pe o suprafață (pânză, hârtie, lemn, sticlă etc.). Scopul este de a obține o compoziție cu forme, culori, texturi și desene, care dă naștere unei opere de artă în conformitate cu principiile estetice. De-a lungul istoriei au existat sute de pictori recunoscuți, deci nu este surprinzător faptul că astăzi rămâne una dintre cele mai populare și apreciate arte plastice.

Sculptura

Sculptura este o artă a volumelor în spațiu care încearcă să atingă coarda sensibilă a persoanelor umane prin expunerea spațială a diferite obiecte reale, tridimensionale. Perceperea obiectelor tridimensionale poate avea loc atât vizual cât și pe cale tactilă. Aparent, sculptura se adresează văzului, dar în realitate această formă de artă se adresează, mai ales, tactilului. Din păcate, nu poate fi atinsă întotdeauna o sculptură, așa cum ar fi firesc, dar se pot compensa cu ușurință convențiile sociale de privire de la distanță a pieselor de sculptură prin vedere, ce are remarcabila proprietate de a transmite la creier și tridimensionalitatea obiectelor, întrucât vederea umană este stereoscopică.

Arhitectura

Grecii antici au fost cei care au creat baza, dar prima dată a fost inventat termenul de artă plastică în secolul al XV -lea de Charles Batteaux, care a folosit aceasta pentru a defini doar câteva cuvinte, toate aceste manifestări artistice.

Arhitectura este știința și arta de a proiecta și construi clădiri și ansambluri de clădiri potrivit anumitor proporții și reguli, în funcție de caracterul și destinația construcțiilor. Știința ei constă în rezolvarea funcțională și tehnică a clădirilor. Arta arhitecturii este o componentă mai specială a artelor în general, care are un caracter mai deosebit, deoarece cu elemente reale, utile, se creează și se compun imagini plastice nonfigurative, de esență abstractă, fară să imite deci modele ale naturii.

Arhitectura nu poate fi comparată cu natura înconjurătoare decât prin aceea ca este un organism artificial implantat într-un mediu natural cu care trebuie să se armonizeze atât funcțional cât și estetic.

Arhitectura forma cea mai cuprinzătoare de organizare a spațiului, urmărind rezolvarea echilibrată, armonioasă, a funcțiunilor complexe, multilaterale. Arta se știe este un fenomen conștient, arhitectura, pe lângă această calitate mai este cognitivă și ontologică. Până la sfârșitul secolului trecut arhitectura era considerată “o decorație a structurii” (John Ruskin), iar în secolul nostru Frank Lloyd Wright redefinește arhitectura prin stilul său de integrare armonioasă a structurilor în natură, fiind exponentul cel mai de seamă al arhitecturii organice.

Pentru vechii greci, cu clădiri monumentale, cum ar fi Partenonul și arhitecți precum Parmenio, responsabili pentru ridicarea Alexandriei, arhitectura era unul dintre aspectele cele mai fundamentale ale civilizației lor și o artă în întregime.

Despre sculptori și modul în care ei s-au exprimat sculptând, în sensul ideii „clasice” de sculptură, folosind materiale naturale precum lutul, piatra și lemnul, precum și despre sculptorii moderni și contemporani, care adaugă noi fațete noțiunii de sculptură, prin folosirea unor materiale inedite, criticii de artă plastică au scris numeroase studii de specialitate.

Muzică

Abilitatea de a folosi instrumente pentru a genera sunete frumoase înseamnă că muzica este considerată fără echivoc una dintre cele 7 arte plastice. Muzica (din gr. mousikē) este arta combinării notelor în succesiune și simultan într-o formă plăcută estetic, organizarea ritmică a acestor note și integrarea lor într-o lucrare completă. Acest mod de creație a însoțit omul în existența sa, fiind o formă de comunicare, dar și o artă care, mai presus de toate, generează plăcere. Este unul dintre cele mai frecvente moduri de abordare a artelor plastice.

Dans

Dansul este, de asemenea, una din cele șapte arte, deoarece este un mijloc artistic de exprimare a unui mesaj printr-o succesiune de mișcări ritmice, variate și expresive ale corpului, executate în ritmul muzicii, având caracter religios, de artă sau de divertisment.

Literatură

Literatura (sau beletristica) este arta compozițiilor scrise. O traducere literală a termenului indică sensul de “cunoaștere cu ajutorul literelor” (de la latinescul littera, literă), iar studiul academic al literaturii este cunoscut ca Litere. Deși, de obicei spunem că literatura este una dintre artele plastice, poezia și teatrul sunt incluse și ele în această formă. Ambele au oferit contribuții neprețuite umanității, cu piese și autori care, fără îndoială, constituie o operă de artă în sine.

Cinematografie

Nu în ultimul rând, există a șaptea artă: Cinematografie.

Cinematografia (din greacă κίνημαkinema „mișcăre” și γράφεινgraphein „a înregistra”) este tehnica sau arta de a înregistra fotografic unele scene pe un film special și de a le reproduce prin proiectare luminoasă pe un ecran.

Această artă a fost adăugat în această listă în secolul al XX – lea, de Ricciotto Canudo, teoretician și critic de film, care, în 1911, publica un manifest intitulat Nasterea celei de-a sasea arte. Astfel, Ricciotto Canudo adauga a sasea arta, filmul, ca fiind o conciliere intre Ritmul Spatiului si Ritmul Timpului.

De ce nu se află teatrul printre cele 7 arte frumoase?

Teatrul nu se află printre cele 7 arte frumoase din cauză că nu este un gen independent, ci este inclus în literatura, care în sine este considerată una dintre artele plastice.

Comentarii pe Facebook
3.7/5 - (3 votes)

Author

ThePOC

error: Content is protected !!