Picioarele sunt cele mai neglijate atunci când vine vorba de îngrijirea personală. Dar vara, când folosiți anumite tipuri de încălțăminte și uitați să le hidratați, observați imediat problema călcâielor crăpate sau aspectul lor neatractiv. În continuare, vă invită să descoperiți cele mai bune remedii pentru regenerarea călcâielor crăpate și uscate.
Cuprins
Ce cauzează crăparea călcâielor?
În general, orice afecțiune care determină îngroșarea țesuturilor sau afectează capacitatea organismului de a transpira, poate crește riscul de crăpături ale călcâiului. Pielea uscată este de obicei primul pas către crăpare. Cu o hidratare insuficientă, corpul nostru creează o barieră protectoare sub formă de îngroșări ale pielii aspre. Ca urmare, pielea sănătoasă de sub stratul de excrescențe încetează să primească microelementele necesare, ceea ce face din ce în ce mai dificilă restabilirea aspectului său original.
La început, călcâiele crăpate pot provoca doar un disconfort minor, dar în cazuri mai grave, crăpăturile din piele pot provoca dureri chinuitoare în timpul mersului, mâncărime și chiar sângerare atunci când greutatea și presiunea sunt aplicate pe stratul adipos de sub călcâiul dureros.
Pe lângă hidratarea insuficientă a pielii, calusurile pot fi cauza călcâielor crăpate. Acestea sunt sunt formațiuni groase și întărite ale pielii, ușor gălbui, care se formează în zonele în care pielea este supusă celei mai frecvente frecări. Calusurile apar pe tălpi și călcâie când mergeți desculți sau purtați pantofi incomozi în timpul plimbărilor lungi. Utilizarea săpunului cu un conținut ridicat de alcali usucă pielea, ceea ce nu face decât să agraveze problema. Calusurile pot fi rezultatul diabetului sau hipotiroidismului, obezității sau lipsei de vitamine și minerale din piele (de exemplu, fier). Bolile cronice precum psoriazisul pot fi, de asemenea, cauza. Sursa problemei poate fi un climat uscat și cald, picioarele neprotejate pe vreme rece sau capacitatea insuficientă de absorbție a șocurilor produse de pantofi.
Care sunt cele mai bune remedii pentru călcâie crăpate și aspre?
Cea mai bună formă de tratament pentru călcâie crăpate este, evident, menținerea unei bune rutine de igienă și hidratare la nivel de actualitate pentru a preveni crăparea pielii. Mai jos, vă arătăm câteva remedii casnice care susțin recuperarea și reconstrucția pielii crăpate și aspre de pe călcâie.
Bicarbonat de sodiu și ulei vegetal
Pentru a înmuia pielea călcâielor dvs., încercați o baie cu bicarbonat de sodiu și ulei de macadamia, ulei de argan, ulei de lavandă, ulei de susan, ulei de nucă de cocos sau unul similar pentru picioare, care va avea și un efect relaxant plăcut. Umpleți un lighean cu apă fierbinte, turnați 2-3 linguri de bicarbonat de sodiu și 4 picături de ulei esențial la alegere. Durata băii de picioare este de 15-20 de minute. După baia de picioare, faceți o exfoliere completă a tălpilor.
Acizi AHA și PHA
Pentru a evita călcâiele uscate și crăpate, cel mai bine este să folosiți ingredientele potrivite. Dermatologii recomandă utilizarea exfolianților chimici care conțin AHA și PHA pentru a îndepărta ușor crăpăturile. AHA, cunoscut și sub numele de acid glicolic, este un derivat al acidului din fructe care stimulează reînnoirea celulară și exfoliază delicat. PHA (Poli-Hidroxi Acizi), pe de altă parte, este un excelent agent hidratant, antioxidant și calmant pentru pielea uscată, deoarece nu este iritant. Vă recomandăm să vă exfoliați picioarele o dată sau de două ori pe săptămână.
Piatră ponce
Pentru a face călcâiele netede ca mătasea este esențial să folosiți piatra ponce sau spatulele abrazive care, prin mișcări circulare ușoare, netezesc delicat călcâiele făcându-le netede și moi, eliminând astfel celulele moarte și ajutând la uniformizarea pielii. Cu toate acestea, este important să utilizați piatra ponce numai după ce ați înmuiat pielea călcâielor cu o baie de picioare sau o baie caldă. Apoi, puteți începe să frecați ușor tălpile prin mișcări circulare. După tratamentul cu piatra ponce, călcâiele vor fi gata pentru aplicarea cremei hidratante.
Cremă hidratantă
Călcâiele crăpate, totuși, pot fi tratate rapid și ușor acasă cu creme hidratante și produse keratolitice care pot ajuta la subțirea pielii. Odată ce emolientul a fost absorbit, puteți aplica un strat gros de cremă hidratantă pe călcâie înainte de a merge la culcare și apoi să vă puneți picioarele în șosete pentru noapte, care vor împiedica evaporarea umezelii din stratul exterior al pielii. În dimineața următoare, călcâiele dvs. vor fi complet netede. În ceea ce privește ingredientele cremei hidratante, dermatologii sfătuiește să folosiți produse pe bază de ingrediente ocluzive, precum:
- glicerină;
- pantenol;
- vaselină;
- lanolină;
- ulei mineral;
- keratină;
- acid hialuronic;
- siliconi, cum ar fi dimeticona;
- alfa hidroxiacizi, cum ar fi acidul lactic și acidul glicolic.
Uree
Ureea este, de asemenea, un ingredient activ hidratant, umectant și keratolitic care poate fi folosit pentru a vă înmuia călcâiele și pentru a îndepărta pielea moartă. Puteți combina ureea cu vaselină pentru a combate deshidratarea. Vaselina este considerată cea mai eficientă cremă hidratantă, reducând pierderea de apă din pielea exterioară cu mai mult de 98%. Iar pentru pentru a pregăti acest tratament simplu de exfoliere pentru picioare, amestecați 10 gr de uree cu 80 de gr de vaselină. Apoi, ungeți tălpile crăpate cu aceste amestec și lăsați-l să acționeze peste noapte.
Acid salicilic
Unul dintre cele mai bune remedii pentru călcâie crăpate și aspre este, de asemenea, acidul salicilic, care stimulează reînnoirea celulară și permite pielii să se regenereze. Pentru a îndepărta crăpăturile și bătăturilor din talpă, va trebui să achiziționați din farmacii o soluție exfoliantă cu acid salicilic 2%. Pentru a-o aplica, curățați-vă în prealabil tălpile, apoi aplicați prin masaj lejer 4-5 picături. Pielea tălpilor dvs. se va simți mult mai moale!
Bandaj lichid
Bandaje lichide, geluri sau spray-urile pot fi folosite pentru a acoperi pielea crăpată. Acestea pot oferi un strat protector peste crăpături, ajută la reducerea durerii, protejează, împiedică pătrunderea murdăriei și germenilor în răni și promovează o vindecare mai rapidă. Așa că nu ezitați să le folosiți când aveți probleme cu călcâiele, iat pielea dvs. vă va mulțimi!
În concluzie?
Ați putut vedea că folosirea mai multor remedii, chiar și de casă, și că dedicarea timpului prin acțiuni de îngriji zilnice a picioarelor ajută la reducerea apariției unor probleme precum uscăciunea, întărirea și crăparea călcâielor. Dar dacă în pofida utilizării produselor prezentate în acest articol nu observați nicio ameliorare, poate fi necesară intervenția unui podolog, care folosește instrumente speciale pentru a îndepărta pielea moartă și pentru a preveni crăparea pielii călcâiului.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.