Cistita este o inflamație a vezicii urinare și a tractului urinar. Această inflamație este însoțită de durere și de disconfort la urinare. Cauza principală o reprezintă infectarea tractului urinar inferior cu microorganisme precum bacteriile – iar uneori chiar virușii, paraziții sau fungii. În ciuda acestui fapt, Escherichia coli pare să fie responsabilă de infecție în marea majoritate a cazurilor.
Principalii factori de risc pentru cistită sunt: sexul feminin (inflamația afectează cel mai frecvent femeile), utilizarea de contraceptive orale, sexul neprotejat. Cele mai multe cazuri sunt ușoare li trec de la sine după câteva zile, dar unele persoane se confruntă cu episoade de cistită frecvente și pot avea nevoie de un tratament regulat sau pe termen lung. Ce medicamente se pot lua pentru cistita? Să vedem care sunt cele mai frecvent utilizate medicamente pentru această inflamație urinară.
Cum este diagnosticată cistita?
Adesea, durerea și arsura la urinare, precum și nevoia constantă de a urina, îi determină pe pacienți să meargă la un consult medical. Iar pentru a evalua și alege tratamentul potrivit pentru aceștia, medicul trebuie mai întâi să verifice care este cauza care le-a declanșat această tulburare. Pe lângă simptomele descrise, medicul îi va cere fiecărui pacient în parte să facă un test de urină pentru a înțelege dacă cistita este de origine bacteriană sau dacă factorii declanșatori sunt alți. Testul specific pentru a verifica dacă suferă de o infecție bacteriologică este urocultura. Prin acest test, urina pacientului va fi testată într-un laborator pentru a verifica prezența globulelor albe, globulelor roșii sau bacteriilor. Aceasta poate indica un răspuns inflamator. Iar în anumite cazuri, medicul poate verifica cu ajutorul unui test urinar tip bandă dacă persoana în cauză prezintă nitriți în urină. În mod normal, aceștia nu au ce căuta acolo. Nitritul este un produs metabolic al anumitor bacterii și, prin urmare, un indiciu al prezenței germenilor în tractul urinar.
Care sunt cele mai frecvent utilizate medicamente naturale pentru cistita?
Există o varietate de medicamente pentru cistite. Pentru ameliorarea simptomelor acute ale unei cistite, se recomandă uneori medicamente chimico-sintetice antibacteriane. Pe lângă aceste medicamente active sintetice, ca alternative se pot folosi și remediile pe bază de plante (așa-numitele fitofarmaceutice). Asta deoarece, ingredientele active din aceste plante care sunt conținute în fitomedicamente, elimină bacteriile din tractul urinar, reducând riscul apariției infecțiilor recurente. Să vedem în mod concret care sunt aceste medicamente botanice.
D-Mannose
D-Mannose este un zahar natural fără contraindicații extras din lemn de mesteacăn. După administrare, hipromeloza nu este metabolizată de intestin, așa cum se întâmplă cu zaharoza – zahărul obișnuit de masă – și ajunge nemodificată în vezică.
În tractul urinar, datorită structurii sale deosebite, se leagă de bacteriile mucoasei vezicii urinare și favorizează eliminarea acestora din organism odată cu urina. Din acest motiv, D-Mannose este recomandat pentru cistitele cu prezență de bacterii și indicat în special pentru funcția sa preventivă.
Merișor
Merișorul este considerat un supliment alimentar excelent pentru combaterea infecțiilor tractului urinar și în special a cistitei.
Mai multe studii au confirmat că această plantă, datorită ingredientelor sale active, este capabilă să acidifice urina și să o facă mai puțin ospitalieră pentru bacteriile care ajung în vezică.
În general, merișorul este considerat un excelent antioxidant și un dezinfectant eficient al întregului tract urinar. Acțiunea sa se datorează proantocianidinelor conținute. Ele previn atașarea microorganismelor cauzatoare de boli în tractul urinar. Tratamentul cu acest produs necesită un aport crescut de lichide pentru rezultate optime. Poate fi luat atât ca extract uscat, cât și sub formă de suc.
Strugurii ursului
Strugurii ursului sunt antibacterieni, afectând o gamă largă de bacterii care cauzează cistita (inclusiv E. coli). Efectul lor antibacterian se datorează substanței active, numită arbutina. Însă, pentru a-i activa acțiunea antibacteriană este necesar un mediu alcalin. Așadar, în timpul tratamentului cu strugurii ursului, este recomandat un consum de alimente și lichide alcaline, cum ar fi fructele și legumele, ceaiurile, dar și bicarbonatul de sodiu.
Strugurii ursului poate fi luați sub formă de tablete, recomandate pentru reducerea durerilor abdominale, sau sub formă de decoct (atenție: gustul este foarte amar) pentru a reduce nevoia de a urina.
Cu toate acestea, strugurii ursului nu administrează niciodată mai mult de 10 zile, deoarece sunt un remediu natural puternic.
Care sunt cele mai frecvent utilizate antibiotice pentru cistita?
În cazul persoanele care suferă de infecții frecvente ale tractului urinar, medicul le poate recomanda antibiotice în doze mici. Printre cele mai utilizate antibiotice în cistită, regăsim următoarele:
Ciprofloxacină
Tratamentul standard cu antibiotice în cistită este ciprofloxacina (agent chimioterapeutic). Este un medicament cu spectru larg, cu efect excelent în infecțiile urinare. Doza sa standard pentru cistita este de un comprimat la fiecare 12 ore. Tratamentul trebuie să dureze 5 până la 7 zile. La sfârșitul terapiei, se efectuează o analiză de urină pentru a confirma vindecarea definitivă sau pentru a continua tratamentul cu antibiotice.
Consumul de lapte, produse lactate, băuturi cu cofeină, antiacide, produse care conțin fier reduc eficacitatea Ciprofloxacinei. Utilizarea lui în timpul sarcinii și la copiii sub 12 ani este absolut interzisă.
Fosfomicină
Medicamentele care conțin fosomicină, precum Monurol și Fosfocil au indicații terapeutice specifice pentru tratamentul infecțiilor tractului urinar, inclusiv în cistita bacteriană acută. Substanța lor activă este disponibilă pentru administrare orală sub formă de granule pentru suspensie orală. Doză recomandată în acest caz, în general, este de 1 plic de 8 g într-o singură doză sau la fiecare 24 de ore, timp de 2 zile, a se administra de preferință pe stomacul gol și vezica urinară, iar noaptea înainte de culcare.
Amoxicilină
Amoxicilina este un alt antibiotic beta-lactamic care aparține clasei penicilinei. Are indicații pentru tratamentul infecțiilor genito-urinale, care se administrează de obicei pe cale orală. Doza exactă va fi stabilită de medic în mod individual pentru fiecare pacient. În general, ea variază în funcție de vârstă și de greutatea corporală – iar amoxicilina poate fi utilizată și pentru tratamentul cistitei la copii. Cu toate acestea, cistita acută poate fi tratata cu o doza de 3 g administrată de 2 ori pe zi, timp de o zi.
Ampicilină
Ampicilina este un antibiotic beta-lactamic cu spectru larg aparținând clasei penicilinelor. Este un ingredient activ utilizat pe scară largă în tratamentul cistitei acute și cronice. Ampicilina este disponibilă în formulări farmaceutice adecvate atât pentru administrare orală, cât și parenterală. Doza sa variază în funcție de severitatea cistitei.
În concluzie?
Cistita este în general o boală acută și foarte tratabilă. În general, cu aceste medicamente simptomele cistitei ar trebui să dispară în câteva zile, dar totuși, este important să se respecte indicațiile medicului în privința dozelor și a perioadei de timp în care trebuie luate medicamentele. Care dintre ele funcționează cel mai bine depinde în mare măsură de cât de des suferă pacientul de cistită sau de ce medicamente a luat pentru boli anterioare.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.