Profesioniștii în asistență socială își pot desfășura activitatea profesională în multiple domenii de activitate, deoarece această ramură este una extrem de vastă. Pentru a aprecia un asistent social, trebuie să știm mai exact ce face. Prin urmare, în articolul de astăzi vom afla, împreună, mai multe despre profesia de asistent social și despre rolul asistentului social.
Asistența socială este un domeniu de activitate guvernamentală care se ocupă de furnizarea de suport și servicii pentru persoanele vulnerabile dintr-o comunitate. Aceasta include ajutorul pentru persoanele în vârstă, bolnave, cu dizabilități, cu probleme financiare sau sociale.
Scopul asistenței sociale este de a asigura bunăstarea și protecția acestor persoane, inclusiv prin accesul la servicii de sănătate, educație, locuință și serviciu. Asistența socială poate fi oferită sub formă de asistență financiară, consiliere, îngrijire la domiciliu sau îngrijire în centre specializate.
În plus, asistența socială are rolul de a promova incluziunea socială, egalitatea de șanse și respectarea drepturilor omului pentru toți membrii unei comunități. Este un domeniu extrem de important în sprijinirea persoanelor vulnerabile și în construirea unei societăți mai echitabile și solidare.
Asistenții sociali sunt profesioniști calificați care lucrează în domeniul asistenței sociale pentru a ajuta la satisfacerea nevoilor de bază și complexe ale comunităților și ale oamenilor. Ca persoane de referință, asistenții sociali însoțesc grupurile sau persoanele afectate în viața de zi cu zi. Prin urmare, ei sunt pregătiți să înțeleagă funcționarea și problemele societății, dar și comportamentul uman. Adesea, ei se specializează pentru a se adresa eficient unui anumit grup, de exemplu adolescenților.
Un asistent social abordează nedreptățile sociale și barierele din calea bunăstării generale a clientului lor. Unele dintre acestea includ sărăcia, șomajul, violența, abuzul, discriminarea și lipsa locuințelor. De asemenea, susține clienții și comunitățile care trăiesc cu dizabilități, se luptă cu abuzul de substanțe sau se confruntă cu conflicte domestice. Ei fac acest lucru prin mai multe mijloace, inclusiv:
- Cercetare
- Terapie/Consiliere
- Analiză a politicilor sociale
- Colaborare cu alte profesii
- Dezvoltare a capacităților comunitare
- Promovare a sănătății
Asistenții sociali folosesc un set divers de abilități pentru a-și îndeplini obligațiile de serviciu. Cu toate acestea, aceștia au nevoie de anumite abilități pentru a fi eficienți în acest domeniu, printre care:
- Comunicativitate: asistenții sociali ar trebui să fie clari, conciși și transparenți cu clienții și cu familiile acestora sau cu furnizorii de îngrijire, precum și cu colegii lor. Puterea de comunicare poate ajuta la atenuarea neînțelegerilor și la eliminarea altor bariere de comunicare.
- Empatie: această calitate permite asistenților sociali să se pună în locul clientului lor. A avea empatie poate ajuta un asistent social să aibă o înțelegere mai profundă a problemelor unei persoane.
- Răbdare: în calitate de asistent social, pot lucra cu diverși clienți. Menținerea răbdării și a capacității de a înțelege clienții din diferite medii rasiale și socio-economice sunt factori de bază ale desfășurării activității asistenței sociale.
- Bună organizare: cu numeroasele responsabilități zilnice pe care le au, asistenții sociali pot ajunge să lucreze mai eficient, să respecte termenele stabilite și să obțină rezultate de calitate superioară. cantitatea de documente și multitudinea de cazuri poate fi copleșitoare pentru un asistent social prost organizator.
- Rezolvare a problemelor: niciun caz nu este la fel și un asistent social lucrează adesea din greu pentru a găsi cea mai bună soluție într-o situație dificilă. Un bun rezolvator de probleme poate ajuta clienții să obțină cele mai bune servicii și sprijin adecvat.
- Disponibilitate: asistenții trebuie să fie întotdeauna disponibili să ajute atunci când cineva are nevoie. Astfel încât, orice client să poată conta pe aceștia pentru orice problemă sau situație în care are nevoie de suport sau asistență socială.
Asistenții sociali ajută direct și indirect o mare varietate a populației. Câteva exemple sunt:
- Persoane care se confruntă cu sărăcia sau lipsa adăpostului.
- Copii și adolescenți.
- Persoane cu dizabilități.
- Elevi.
- Pacienți cu probleme medicale.
- Persoane LGBTQ.
- Persoane care suferă de dependență.
- Indivizi în vârstă.
- Persoane cu probleme de sănătate mintală.
- Refugiați și imigranți.
- Cupluri și familii.
- Veterani.
- Victime ale violenței sau traumei.
- Persoane care sunt încarcerate sau în sistemul de justiție penală.
Asistența socială se poate face personal sau virtual. Un asistent social își poate desfășura activitatea într-o instituție publică sau organizație neguvernamentală. Astfel încât, veți găsi asistenți sociali în diverse:
- Grupuri de presiune
- Centre de protecție a copilului
- Centre comunitare de sănătate
- Agenții de consultanță
- Programe de asistență pentru angajați și consiliere privată
- Tribunale pentru Minori și Familie
- Agenții de servicii pentru familie
- Ospicii
- Organizații pentru drepturile omului
- Biblioteci
- Clinici de sănătate mintală
- Centre spitalicești
- Centre școlare
- Centre universitare
- Agenții de servicii sociale
- Organizații de locuințe sociale
- Consilii școlare
- Centre de reeducare pentru minori
- Instituții publice ce conține primarii, prefecturi, consilii județene, ONG-uri și altele
- Azile de bătrâni
- Centre penitenciare
- Etc.
Pentru a putea profesa, un asistent social are nevoie de obicei de o diplomă de licență dintr-un program de formare continuă acreditat. Iar în funcție de stat, este posibil ca persoanele fizice să aibă nevoie și de un master în asistență socială. Cu toate acestea, în România, pentru a ocupa un post de asistent social, candidatul trebuie să aibă studii superioare de lungă durată în domeniul asistenței sociale și aviz de exercitare a profesiei sau atestat de liberă practică eliberat de Colegiul Național al Asistenților Sociali.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.