Periajul dinților cu periuța impregnată în pastă de dinți este un proces esențial pentru menținerea sănătății bucale, dar mulți pacienți încă nu știu ce ingrediente ar trebui să conțină o pastă de dinți bună. Iată câteva informații utile despre ce pastă de dinți să folosiți în funcție de nevoile dvs.
Cuprins
Sfaturi pentru alegerea pastei de dinți
Dimineața, seara și după fiecare masă, majoritatea oamenilor folosesc pasta de dinți în viața lor de zi cu zi. Prin urmare, este un produs esențial pentru igiena orală. Ajută la eliminarea plăcii dentare, a resturilor alimentare și a bacteriilor responsabile de carii și de probleme gingivale. Numai că, printre multitudinea de produse disponibile, nu toate sunt neapărat eficiente și sănătoase. Colorate sau albe, cu sau fără fluor, cu agenți de albire, cu sau fără arome organice,… pe care să le folosiți?
Ce ingrediente ar trebui să conțină o pastă de dinți bună?
O pastă de dinți bună poate conține abrazivi ușori (carbonat de magneziu, gel de siliciu deshidratat, carbonat de calciu, săruri de fosfat și oxid de aluminiu) pentru a ajuta la îndepărtarea în siguranță a petelor de pe suprafața smalțului, fără a-l deteriora.
Pentru a oferi produsului o textură spumoasă atunci când începeți procesul de periaj, pasta de dinți poate conține și detergenți, cum ar fi lauroil sarcosinat de sodiu, care este de obicei cel mai utilizat.
De asemenea, pentru a masca aromele neplăcute care provin de la celelalte ingrediente, pasta de dinți poate include agenți de aromatizare, precum extract de strugure, căpșună sau zmeură.
Pentru a-i conferi o textură și un aspect neted, majoritatea pastelor de dinți conțin agenți de îngroșare (celuloză sintetică, coloizi minerali, alge marine și gumă naturală).
Din nou, pentru ca pasta dvs. de dinți să rămână ca în prima zi în care ați cumpărat-o și să nu se usuce sau să-și schimbe textura, vă recomandăm să alegeți una cu creme hidratante precum sorbitol sau glicerină.
Pentru consumul general, cea mai bună pastă de dinți este cea naturală sau de casă, pe bază de bicarbonat de sodiu și uleiuri esențiale precum nuca de cocos. Acest tip de pastă nu conține aditivi sau substanțe nocive pentru organism. De aceea, poate fi o opțiune bună dacă aveți alergii la substanțe chimice sau dacă doriți să evitați să le folosiți.
În cele din urmă, trebuie să rețineți că și pasta de dinți expiră. Prin urmare, verificați periodic data de expirare și utilizați-o în siguranță.
Ce paste de dinți să evitați?
Trebuie să fiți atent la anumite tipuri de pastă de dinți. La fel ca multe alte produse de igienă, pastele de dinți pot conține perturbatori endocrini!
Cele mai frecvente în pastele de dinți sunt butilparabenul și propilparabenul, precum și triclosanul, pe care ar trebui să le evitați ori de câte ori este posibil.
Subtilitate suplimentară: în pastele de dinți medicinale pe care le găsiți în farmacii, propilparabenul este denumit propil p-hidroxibenzoat. Propilparabenul de sodiu se găsește și sub denumirea de propil p-hidroxibenzoat de sodiu.
În plus, dacă observați o senzație de iritație după periaj, lauril sulfatul de sodiu este de vină. Acest compus este utilizat pe scară largă datorită proprietăților sale de curățare și spumare.
Cu toate acestea, anumiți membrii ai familiei dvs. pot fi sensibili la acest compus și pot dezvolta reacții ale pielii, cum ar fi iritații sau alergii.
Unele paste de dinți promit albiri sau curățări imbatabile, dar uneori tot ceea ce fac este să vă distrugă dinții. Din acest motiv, este important să alegeți o pastă de dinți care să nu conțină ingrediente agresive pentru smalț.
Componenta care nu poate lipsi dintr-o pasta de dinți este fluorul, care in funcție de doză pot fi neurotoxic. În cazul copiilor, trebuie să țineți cont de cantitatea de fluor pe care o conține, pe care o puteți găsi inscripționată pe etichetă: la copiii sub 6 ani, cantitatea recomandată este de 1000 ppm (porții pe milion) și la copiii mai mari de 6 ani, este de 1450 ppm.
De asemenea, se recomandă să fiți atenți la E171, mai cunoscut sub numele de dioxid de titan, care este un aditiv alimentar interzis în Uniunea Europeană de câțiva ani și, din motive întemeiate, unele nanoparticule ale acestui aditiv ar putea ajunge în sânge prin mucoasele gurii și poate provoca cancer colorectal. Rețineți că E171 poate fi denumit și CI 77891 pe unele paste de dinți!
Câtă pastă de dinți să folosiți?
În general, trebuie să folosiți întotdeauna puțină pastă de dinți, ținând cont de următoarele recomandări:
- Pentru copiii sub 3 ani este suficientă 1 porție de mărimea unui bob de orez o dată pe zi.
- Pentru copiii intre 3 si 6 ani câte 2 boabe de orez de 2 ori pe zi.
- Adulții și copiii cu vârsta de peste 6 ani pot aplica o porție de pastă de dinți de mărimea unui bob de mazăre pe periuță de 2 până la 3 ori pe zi. Aceasta este suficientă pentru toată gura.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.