Dacă ați făcut recent găuri în urechi trebuie să știți că există o serie de alimente care împiedică procesul de vindecare al rănilor, provocând infecții și altele care încurajează procesul de vindecare prin nutrimentele pe care le conțin. Prin urmare, dacă doriți să aflați ce nu puteți mânca atunci când faceți găuri în urechi, consultați acest articol pentru a afla cum să grăbiți procesul de vindecare al găurilor din urechi.
Ce nu puteți mânca când vă străpungeți urechea?
Corpul uman este clădit în așa fel încât să se vindece din interior, iar dacă consumați alimente care interferează cu coagularea sângelui, rana poate dura mai mult pentru a se vindeca. În plus, conform cercetărilor din domeniu, atunci când coagularea sângelui este deficitară, rănile sunt expuse riscului și, în consecință, sfârșesc prin a dura mai mult timp pentru a se reface, crescând șansele de inflamație și infecție. În această categorie intră cele mai grase alimente, cum ar fi carne de porc, ouă, dulciuri, etc. și se recomandă evitarea acestora pe o perioadă de aproximativ 3 săptămâni de la perforare.
Ce să nu mănânci?
- Ou – oul este un aliment cu o cantitate mare de calorii, prin urmare, consumul de ouă stagnează procesul de vindecare.
- Carne grasă și pește – nu este necesar să nu mai consumați deloc carne, însă ar fi indicat să optați pentru o carne mai slabă în grăsimi decât cea de porc.
- Brânzeturi – evitați brânzeturile cele mai grase, care sunt de obicei cele mai gălbui, căutați brânzeturi albe.
- Cârnații – cârnați, șuncă, tobă și altele conțin o mulțime de grăsimi care nu are beneficii pentru sănătate.
- Ciocolata și dulciurile – nu doar ciocolata, ci dulciurile conțin, în general, multa grăsime și mult zahar, care nu ajuta deloc la recuperare.
- Prăjirea – alimentele prăjite, de asemenea, nu sunt recomandate deoarece conțin o cantitate mare de grăsimi.
- Băuturile alcoolice – împiedică vindecarea rănilor.
- Cafeaua și băuturile răcoritoare – împiedică absorbţia substanțelor nutritive de către ureche, întârziind vindecarea.
- Migdalele – deși sunt sănătoase, ele au conținut mare de grăsimi.
De asemenea, evitați să utilizați prea mult unt și mult ulei atunci când gătiți alimentele.
Ce poți să mănânci când faci găuri în urechi?
Atunci când faceți găuri în urechi în general puteți consuma alimente cu conținut scăzut de calorii, care nu afectează coagularea. Alimente care ajuta la vindecare sunt următoarele:
- Carne slabă – o alegere bună cu un conținut scăzut de grăsimi este carnea de pui, care conține proteina necesară pentru buna funcționare a organismului.
- Legume și leguminoase – legumele bogate în surse de vitamina A și C, fier și zinc contribuie la sinteza colagenului, care reînnoiește pielea. Exemplele includ morcovi, dovleci, castane. De asemenea, legumele care conțin vitaminele K precum varză de Bruxelles și broccoli sunt aliați excelenți.
- Sucurile naturale – băuturile răcoritoare și sucurile artificiale conțin mult zahăr, însă pot fi înlocuite cu sucuri naturale și proaspete, care pot fi și mai plăcute.
- Fructe – înlocuiți dulciurile grase cu fructele, care nu afectează rănile.
După cât timp se vindecă urechea?
În funcție de mai mulți factori procesul de vindecare al urechii va dura între 6 și 9 săptămâni. Gaura ar trebui să fie suficient de flexibilă pentru a se potrivi cerceilor mari sau mici. Înainte de a pune cerceii asigurați-vă că s-a vindecat perfect rana.
Sfaturi – cum să vindeci mai repede urechea străpunsă?
Măsuri preventive:
- Utilizați un tampon de bumbac și un antiseptic pentru a curăța gaura de cel puțin de două ori pe zi. Cel mai bine este să nu atingeți cercelul.
- Nu scoateți bijuteriile cu care ați forat gaura timp de cel puțin o lună.
- Păstrați zona dezinfectată – este esențial pentru reducerea drastică a riscului de infecție.
- Curățați urechile după duș. Aveți grijă ca niciun produs (șampon, balsam sau gel de duș) să nu intre în contact cu rănile.
- Utilizați alcool pentru a dezinfecta urechile. Aplicați zilnic.
- Asigurați-vă că lenjeria și perna unde dormiți sunt curate și încercați să nu dormiți pe partea care a fost făcută gaura.