Pielea noastră este predispusă la apariția unor excrescențe, numite fibroame pendulare. Această afecțiune se poate dezvolta sub influența unuia sau mai multor factori. Cu toate acestea, evaluarea clinică a acestor leziuni cutanate trebuie efectuată exclusiv de către un specialist dermatolog, care poate prescrie un tratament adecvat.
Cuprins
Ce sunt fibroamele pendulare?
Fibroamele pendulare sau penduloase sunt neoplasme benigne foarte frecvente ale pielii care apar ca leziuni moi în zonele pliurilor, unde pielea este subțire, cum ar fi axilele, inghinele, pleoapele, regiunile submamare, dar și pliurile brațelor. Mărimea lor variază de la 2 la 5 mm în diametru, dar unele pot crește până la câțiva centimetri în diametru și pot apărea inestetice, precum și deranjante. De cele mai multe ori apar la persoanele de vârstă mijlocie și la cei care au o vârstă înaintată.
Ce simptome au fibroamele pendulare?
Fibroamele pendulare sunt o afecțiune cutanată care nu prezintă niciun fel de simptom, dezvoltarea lor este lentă, dar progresivă. Cu toate acestea, ocazional, pacienții cu leziuni de dimensiuni mari ajung să le irite, înțepe sau prinde în îmbrăcăminte sau bijuterii, alegându-se în final cu o rană sângerândă: în acest caz, riscul de infecție bacteriană crește.
Care sunt cauzele apariției fibroamelor pendulare?
Fibroamelor pendulare sunt de obicei o leziune sporadică, dar apar mai frecvent la:
- Vârstnici (până în vârsta de 70 de ani, șase din zece persoane au fibroame pendulare);
- Obezi sau supraponderali;
- Cei intoleranți la glucoză;
- Diabetici (la cei care au diabet de tip 2);
- Persoanele a căror familie are mai multe persoane cu numeroase fibroame.
Cum se diagnostichează fibroamele pendulare?
Fibromul pendular poate fi confundat cu alte leziuni ale pielii similare, cum ar fi verucile virale, nevii intradermici (un tip de aluniță), neurofibroamele sau carcinoamele bazocelulare. Pentru a le diferenția, medicul dermatolog va efectua o examinare vizuala a suprafeței pielii și o dermatoscopie a oricărei leziuni în parte. Dacă din punct de vedere clinic par a fi benign, excizia fibromului trebuie completată de un examen histologic.
Cum se tratează fibroamele pendulare?
Deoarece este o leziune benignă, îndepărtarea se efectuează printr-o metodă chirurgicală. Pentru a face acest lucru, medicii dermatologi folosesc laserul, bisturiul rece, criochirurgia, electrocoagularea…, pentru a tăia fibromul de la bază sau pentru a-l coagula automat. Cu o singură ședință, chiar și mai multe fibroame pendulare pot fi eliminate și vindecarea are loc în câteva zile, fără a lăsa urme și cicatrici pe piele.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.