Perioada de recuperare a unei femei după sarcină este de un an în cazul nasterii naturale – și de până la trei ani în cazul nașterii prin cezariană. Cele mai importante sunt primele 6 săptămâni – când organismul începe imediat după naștere să se recupereze. În tot acest timp, multe dintre proaspetele mămici simt o oboseală semnificativă, anumite schimbări fiziologice, dar și o creștere a vigilenței lor pentru a asigura un mediu sigur pentru sugar. În plus, problemele fizice sunt frecvente, cum ar fi durerea, lipsa poftei de mâncare și dorința sexuală sau prezența anumitor stări de greață.
Dar problemele după naștere nu sunt doar fizice. Pot apărea și tulburări psihologice, precum depresia post-partum, care este relativ recunoscută, și posibilitatea dezvoltării tulburării de stres posttraumatic (PTSD), care este mult mai puțin cunoscută. Totuși, maternitatea poate fi și frumoasă, plină de momente pline de satisfacții și de neuitat. Din acest motiv, vă sugerăm să pregătiți ceaiuri din plante medicinale care vă pot ajuta să treceți mai ușor peste această perioadă destul de grea. Mai jos, vă prezentăm 8 cele mai bune ceaiuri după naștere.
Care sunt cele mai bune ceaiuri după naștere?
Pentru proaspetele mămici, ceaiurile pot fi un bun aliat pentru a combate oboseala și stresul vieții de zi cu zi cu copilul, pentru a-și reface silueta după naștere, pentru a-și facilita digestia și chiar pentru a-și favoriza producția de lapte. Oamenii de știință au numărat la unele dintre acestea aproximativ 400 de compuși esențiali, care cuprind mai multe vitamine, antioxidanți, micro și macroelemente, și nutrienți. Dar singura întrebare este, ce ceaiuri sunt sigure de savurat în timpul alăptării? În general, cele care sunt bine tolerate de către mamă și bebeluș. Să vedem care sunt acestea!
1. Ceai de mușețel
Ceaiul de mușețel poate fi incredibil de liniștitor în perioada de refacere după nastere și poate sprijini somnul regulat, revigorant și sănătos, reduce anxietatea și sprijinii sănătatea mintală. Acesta se poate consuma fie fierbinte, fie cu gheață și are un gust delicios cu un strop de lămâie sau miere. De asemenea, este bine tolerat de către organism și nu prezintă efecte adverse cunoscute pentru fiecare mamă sau copil sugar în parte.
2. Ceai de chimen
Chimenul joacă un rol important în secreția laptelui matern. În plus, planta medicinală are un efect diuretic pronunțat. După sarcină, o puteți folosi fără probleme pentru a face din ea diferite ceaiuri și decocoturi. În plus, pentru ca organismul să poată începe să își revină mai repede în perioada post-partum, puteți mânca pâine cu semințe de chimen, care conțin uleiuri volatile, vitamine și minerale importante.
3. Ceai din frunze de zmeură
Zmeura are proprietăți fabuloase și datorită efectului său uterotonic (măresc forța contractilă a uterului) va ajuta la refacerea acestuia în perioada postpartum prin reducerea dimensiunii sale și va ajuta și la controlul sângerării. Puteți începe prima săptămână cu 3 căni pe zi și reduce treptat doza.
4. Ceai de urzică
Urzica conține vitamina K care poate reduce sângerările și durerile de la nivelul picioarelor, și a uterului după naștere, în plus față de creșterea disponibilității hemoglobinei. Acest lucru poate avea un potențial important în procesul de recuperare după naștere. Este, de asemenea, incredibil de eficientă în creșterea aportului natural de lapte matern, ceea ce este un beneficiu excelent pentru acele mămici care se confruntă cu o producția insuficientă.
5. Ceai din frunze de melisa (roiniță)
Funcționează ca un tranchilizant și ca un calmant, poate ameliora sentimentele de tristețe și de depresie postpartum, poate îmbunătăți starea de spirit și poate promova somnul. Într-un studiu in vitro asupra creierului de șobolan, extractul metanolic de M. officinalis și compușii său principali numiți acizii hidroxicinamici au arătat activitate inhibitoare a GABA-T (Awad și colab., 2009). Într-o altă cercetare in vivo, administrarea orală a extractelor hidroalcoolice și etanolice ale plantei a indus efecte de tip anxiolitic.
6. Ceai de fenicul
Feniculul stimulează pofta de mâncare și crește secreția de lapte și, prin urmare, este utilizat în fazele finale ale sarcinii și în timpul alăptării (întotdeauna în dozele adecvate).
Potrivit multor oameni de știință, femeile trebuie să consume ceai de plante de fenicul la sfârșitul fiecărei hrăniri, pentru a evita apariția colicilor gazoase la nou-născuți. Ingredientele active ale preparatului sunt, de fapt, transferate în laptele matern care este ulterior ingerat de către bebeluș. Rădăcina și sămânța pot vor fi folosite în timpul alăptării sub formă de ceai din plante.
7. Ceai de ginseng
Ginsengul este cunoscut pentru acțiunea sa tonică de combatere a tuturor oboselilor, fie de natură fizică, fie morală, de aceea va fi foarte util în lupta împotriva epuizării, a schimbărilor de dispoziție și a altor sentimente care sunt foarte frecvente în prima săptămână după nașterea copilului. Datorită proprietăților sale antiinflamatorii, va ajuta la ameliorarea crampelor și a durerilor perineale.
8. Ceai de păpădie
Ceaiul de păpădie este considerat sigur pentru mamele care alăptează și poate chiar să acționeze pentru a stimula în mod activ producția de lapte matern. De asemenea, fiecare ceașcă consumată oferă un aport important de vitamine, deoarece ceaiul este bogat în Vitamina C și Vitamina A, care previn bolile și mentin o stare de bine. Aceste vitamine pot grăbi procesul de slăbire și netezire a pielii în perioada dintre naștere și reapariția fluxului menstrual.
De ce trebuie să țineți cont când consumați ceai după naștere?
Pentru a reduce probabilitatea apariției efectelor secundare, respectați următoarele recomandări:
- Asigurați-vă că ceaiurile din plante nu conțin cofeină. Cofeina poate trece în laptele matern și poate afecta somnul și comportamentul bebelușului. Prin urmare, cel mai bine este să evitați ceaiurile din plante care conțin ingrediente precum ceaiul negru, ceaiul verde sau cafeaua;
- De asemenea, trebuie să vă asigurați că provin dintr-o sursă de încredere și să citiți eticheta. Unele ceaiuri sau ingrediente din plante pot avea efecte negative asupra producției de lapte matern sau asupra sănătății bebelușului;
- Nu depășiți doza recomandată de ceaiuri din plante; prima dată trebuie să le beți prin înghițituri mici. Dacă după ce beți un anumit ceai observați că bebelușul dvs. a dezvoltat o alergie, renunțați să-l mai consumați;
- Nu beți ceaiuri mai mult de 7 zile consecutive. În caz contrar, pot apărea efecte secundare negative atât pentru dvs. cât și pentru copilul dvs;
- Beți ceaiurile de două ori pe zi: dimineața și seara. În acest caz, băutura ar trebui să fie caldă, deoarece acest lucru ajută la relaxarea canalelor mamare.