Prezența celulelor epiteliale în urina pot oferi indicii importante legat de unele probleme de sănătate. Un test sau analiza de urina poate verifica prezenta celulelor epiteliale în urină, pentru a detecta eventualele boli ale sistemului urinar, și, de asemenea, pentru a afla informații care ar putea indica prezența unor afecțiuni medicale. Prin urmare, acest test medical de rutină vă pot ajuta la identificarea timpurie a afecțiunilor. În cele mai multe cazuri se realizează o analiza asupra caracterelor fizice si chimice ale urinei, analiza calculilor urinari și o analiza microscopica a urinei. Analiza macroscopica consta în examinarea proprietăților urinei, care sunt vizibile cu ochiul liber, de pildă; culoarea urinei, claritatea, prezența cheagurilor, sedimentelor urinare și a turbidității. Analiza dipstick poate fi realizată pentru a verifica prezența proteinelor, nitriților și sângelui în urină, și pentru a determina pH-ul și gravitatea. Acest lucru ajută la detectarea prezenței bacteriilor sau a altor microorganisme în urină, la prezența celulelor sanguine roșii, celulelor albe din sânge și la detectarea celulelor epiteliale.
Ce sunt celule epiteliale în urină?
Celulele epiteliale din urina pot avea originea in orice portiune a tractului urogenital, incepand cu tubii contorti proximali pana la uretra sau vagin. In mod normal se intalnesc in urina ca urmare a descuamarii fiziologice a celulelor senescente. O crestere semnificativa indica inflamatii in zona tractului urinar din care sunt derivate aceste celule. Aceste celule sunt detectate in urina în urma unui examen microscopic de urină. Sedimentul urinar este obtinut din urina recoltată proaspăt si contrifugată, după aruncarea supernatantului; se examinează la microscop, între lamă si lamelă, fără colorare.
Se pot raporta 3 tipuri de celule epiteliale: tubulare renale, tranzitionale si scuamoase.
• Celulele epiteliale tubulare renale sunt ovale, putin mai mari decat leucocitele si se disting prin nucleul mare, rotund. Prezenta lor are semnificatie diagnostica, indicand leziuni tubulare asociate cu pielonefrite, necroza tubulara acuta, intoxicatie cu salicilat si rejetul grefei renale 1;3;6.
• Celulele epiteliale tranzitionale sunt rotunde, piriforme sau columnare, de 2-4 ori mai mari decat leucocitele si pot contine ocazional 2 nuclei. Provin din epiteliul care captuseste tractul urinar, de la pelvis pana in cele doua treimi proximale ale uretrei 1;6.
• Celulele epiteliale scuamoase sunt mari, plate, cu forma neregulata si contin un nucleu central mic. Provin din uretra si vagin 1;5;6.
Celulele epiteliale în urină
După cum am menționat și sus, este normal să se găsească un anumit număr de celule epiteliale în proba de urina. Acest lucru se datorează eliberării regulate a celulelor în afara vezicii urinare și a uretrei. Celulele epiteliale ale rinichilor în mod normal nu se vărsa. Cu toate acestea, un număr mai mare de celule epiteliale in urina poate indica prezența unor probleme de sănătate. Prezența excesului de celule epiteliale ar putea reprezenta o problemă.
Examinarea microscopică a sedimentului urinar si a celulelor epiteliale este o componentă care se clasifică în funcție de tipul și de cantitatea acestora. Uneori cantitatea celulelor epiteliale poate fi scăzută, medie sau crescută. Identificarea numărului și tipului de celule epiteliale pe baza probei de urină ajută la detecția unei posibile boli. In timp ce celulele scuamoase se regăsesc in piele, vagin si pe partea exterioara a uretrei, sunt tranzitorii in vezica, uretră și în pelvisul renal. Celulele tubulare renale se regăsesc și în nefronii rinichilor.
Așa cum am menționat anterior, prezența unui anumit număr de celule epiteliale scuamoase este considerat un lucru normal atât la bărbați cât și la femei.
Un număr mare de celule scuamoase in urina poate datora și contamina proba (deoarece aceste celule sunt situate pe exteriorul uretrei). Acest lucru se observă în special la femei.
Chiar și cei care suferă de infecții bacteriene vaginale pot avea mai multe celule epiteliale scuamoase in urina.
Pentru femeile mai in vârsta, celule epiteliale scuamoase parabazale (celule vaginale mici, imature epiteliale) pot fi detectate în probele de urină. Acest lucru se observă în special la femeile aflate la menopauza cu un nivel scăzut de estrogen.
Un număr mare de celule de tranziție în urină poate fi un semn al unei probleme de sănătate. O cauză posibilă este o infecție a vezicii urinare.
Prezența celulelor tranzitorii în urină nu este des întâlnită și este o problemă mai frecventă la persoanele în vârstă.
Prezența anormală și în cantități mari a celulelor tubulare renale în urină, poate fi un semn al unei probleme renale grave, cum ar fi sindromul nefrotic.
Persoanele care au celule tubulare renale pot avea lipidurie în urină, la microscop se pot observa picături de grăsime. Aceste celule sunt numite corpuri ovale grase.
Prezența celulelor epiteliale în organism de-a lungul timpului pot conduce la apariția multor boli grave, cum ar fi alergii, probleme ale pielii, obstrucție a bronhiilor sau intestinală, oboseală cronică, scăderea imunității. Acest lucru se datorează acestor substanțe toxice care otrăvesc organismul și proliferează dezvoltarea bacteriilor. Pe scurt, celulele epiteliale in urina poate fi un motiv de îngrijorare. În cazul în care în urma unui test de urină numărul celule epiteliale depășesc limita, adresați-vă de urgență medicului dumneavoastră.