Noua directivă a UE care schimbă regulile de publicare și monitorizare a conținutului pe Internet, provoacă o mulțime de controverse. Motivele: cenzura online va fi introdusă pe 22 ianuarie a acestui an!
Accesul actual la informaţia scrisă sau audio-vizuală este în prezent nelimitat. Cu toate acestea, guvernele doresc să aibă un control asupra sa, din caza faptului că mass-media a devenit o forța de influență asupra societății.
Dintr-o dată, s-a dovedit că rezultatele alegerilor programate cu sondaje și propagandă nu au mai fost atât de evidente, din cauza faptului că Internetul a devenit un element greu de controlat. Cei care sunt la putere au simțit că pierd controlul asupra societății și, de aceea, autoritățile Uniunii Europene au decis să se alăture grupului de țări care cenzurează internetul în scopul de a modela ceea ce este permis să apară pe web.
În Europa și oriunde avem de-a face cu democrația, oamenii au dreptul de a se exprima liber. Aceasta este o libertate de bază, un drept fundamental, o piatră de temelie a societății moderne. Promisiunile legate de libertatea de exprimare, după cum știm, au fost de prea multe ori încălcate, iar prin Noua directivă a UE se încearcă introducerea unei noi cenzuri.
Noua lege a UE este prezentată ca fiind pentru editori și drepturile de autor, în timp ce în realitate este doar o scuză pentru a controla conținutul internetului. Ea va obliga platformele de internet să introducă cenzura și să distrugă posibilitatea de a partaja gratuit linkurile de pe Internet. Poziția pe această temă a fost adoptată la 20 iunie 2018 de către comisia juridică a Parlamentului European.
Consecințele preconizate ale aplicării directivei ACTA2:
- filtrarea conținutului înainte de încărcarea lui online (cenzură);
- limitarea libertății de exprimare;
- fotografiile și videoclipurile vor face obiectul unor controale detaliate privind drepturile de autor
- limitarea colectării gratuite a informațiilor;
- acordarea mai multor puteri mafiei pentru drepturile de autor;
- monitorizarea și filtrarea comunicării online în mod continuu.
Intrarea în vigoare a ACTA2 va înseamna ca giganți în tehnologiile vor trebui să investească în alte instrumente de cenzură pentru autori. De asemenea, ne putem aștepta ca noul internet să funcționeze pe modelul chinezesc.
Internauții vor începe să protesteze pe data de 19 ianuarie a acestui an. Cu toate acestea, poate fi prea târziu, deoarece, au fost deja încheiate acorduri interguvernamentale. Votul decisiv va avea loc pe 22 ianuarie în Parlamentul European și totul pare să indice că această dată va simboliza sfârșitul libertății internetului în Uniunea Europeană.
Așa se explică faptul că toată lumea primește notificări de la Google cu privire la noile schimbări de termeni și condiții, care intră în vigoare pe data de 22 ianuarie 2019. Începând cu această dată cel mai mare motor de căutare din lume (Google), nu va mai funcționa în aceeași manieră de până acum. Google își rezervă dreptul de a bloca orice persoană. De asemenea, noua lege va avea un impact major asupra tuturor rețelelor sociale, inclusiv Facebook, Twitter, Instagram și altele.
Nu întâmplător, Google și alte companii din internet se pregătesc pentru cenzurarea internetului în Uniunea Europeană. Aceasta este o dovadă clară că votul final este doar o formalitate, iar Internetul va înceta să fie un mediu gratuit.