Nou

Cu ce apă se udă plantele?

sept. 22, 2022
4 Mins Read
318 Views
solar sera

Apa este o substanță care transferă substanțe nutritive în masa verde a plantelor, baza vieții lor. Rădăcinile, ca o pompă, absoarbe continuu umiditatea din sol. Dat fiind că este atât de esențială regnului vegetal, ce tip de apă să aleg? Este bună apa de la robinet? Dar apa de ploaie? Dacă da, cum se folosește corect? Vom răspunde la toate întrebările și vă vom arăta cum să udați plantele.

Care este cea mai bună apă pentru plantele dvs.?

Mulți profesioniști recomandă utilizarea apei de calitate pentru udarea plantelor, care este esențială pentru a le asigura longevitatea și dezvoltarea. Pentru aceasta, este important să rețineți că:

  • Utilizarea apei de ploaie și apei îmbuteliate de izvor sunt 2 cele mai bune opțiuni.
  • Cu toate acestea, apa distilată nu este dăunătoare plantelor, însă veți observa că plantele dvs. nu vor crește la fel de repede sau de înalte precum plantele irigate cu apă de ploaie sau cu apă de izvor îmbuteliată.

Cum să udați plantele cu apă de ploaie?

Pentru a uda plantele dvs. cu apă de ploaie, va trebui să o amestecați cu apă obișnuită într-un raport de 1:1. Pentru o utilizare optimă, colectați-o în recipiente curate din spațiile dvs. exterioare și aveți grijă să o evitați pe cea din primele ploi, deoarece este prea acid pentru orice specie vie.

Este bine să udați plantele cu apă de la robinet?

În funcție de regiune, apa de la robinet poate fi deosebit de dură, deoarece conține mult calcar. Prezența calcarului în apă poate afecta majoritatea plantelor. Acestea au mai multe dificultăți în asimilarea celorlalte săruri minerale, pe care au nevoie totuși pentru a se dezvolta. Acest lucru duce apoi la o circulație proastă a sevei, care le va slăbi. Mai mult decât atât, în funcție de tipurile de sol pe care le traversează, apa de la robinet va fi mai mult sau mai puțin bogată în săruri minerale: sodiu, potasiu, calciu, magneziu, fosfor și fier. În zonele cu sol calcaros, de exemplu, apa va conține mai mult calciu și magneziu. Aceasta explică prezența calcarului în apă.

De asemenea, în apa de la robinet puteți găsi urme de impurități precum clor, pesticide, metale grele… Aceste substanțe nu sunt bune pentru plante și pot împiedica creșterea acestora.

Pentru a reduce riscul de substanțe chimice dăunătoare, puteți lăsa apa de la robinet să se limpezească timp de 24 de ore; sau mai bine, puteți adăuga o lingură de oțet de vin la fiecare litru de apă de robinet, apoi lăsați-o să se odihnească timp de 24 de ore. Evitați folosirea apei de pe fundul bazinului, deoarece tot calcarul se depune în această zonă.

Ce apă ajută plantele să crească mai repede?

Apa carbogazoasă contribuie la creșterea plantelor, datorită bulelor de dioxid de carbon din aceasta. Ca urmare, dacă doriți ca plantele dvs. să crească mai repede, puteți folosi apă carbogazoasă. Dar cu siguranță va trebui să o cumpărați, dacă doriți să oferiți o hidratare adecvată solului grădinii dvs.

Este apa rece dăunătoare pentru plante?

Apa rece va provoca un șoc în sistemul radicular al plantelor, ceea ce poate duce la deteriorarea permanentă a rădăcinilor, la căderea frunzelor și la alte probleme. Prin urmare, înainte de a-o folosi la udatul plantelor, este indicat să lăsați apa să se încălzească la temperatura camerei.

Este bine să udați plantele cu apă minerală?

Apa minerală este o sursă naturală bogată de săruri și oligoelemente. Conține calciul și magneziul necesar plantelor. S-ar părea că este cea mai bună alegere în ceea ce privește udatul. Dar, conform tehnicienilor agricoli, plantele își iau din sol cât au ele au nevoie, și prea multe săruri din apa minerală le poate afecta dezvoltarea. Și mai mult decât atât, unele plante preferă apa deionizată.

Este bine să udați plantele cu apă din bazine și rezervoare de apă?

Apa dintr-un bazin sau rezervor deschis (iazuri, lacuri, amenajări, băltoace) este cea mai puțin potrivită pentru udarea plantelor delicate: acumulează mici impurități, bacterii, microorganisme, reziduuri organice dure și uneori deșeuri toxice.

Este bine să udați plantele cu apă de fântână?

Nu, deoarece este prea rece și dură. Chiar și după încălzire, nu este potrivită pentru udare. Va trebui să o filtrați și să o dedurizați, înainte de a o folosi în seră sau grădină.

Este bine să udați plantele cu apă demineralizată?

Nu, nu trebuie să folosiți niciodată apă demineralizată pentru a vă uda plantele. După cum sugerează și numele, apa demineralizată este apa filtrată corespunzător și lipsită de toate elementele, inclusiv de săruri minerale. Prin urmare, acest tip de apă nu este indicată.

Este bine să udați plantele cu apă distilată?

Da, puteți folosi apă distilată pentru a vă iriga plantele, dar mineralele bune care contribuie la sănătatea și creșterea plantelor au fost eliminate în urma procesului de distilare. În metoda de cultivare intensivă a plantelor, riscați să le provocați o deficiență de calciu sau magneziu.

Este bine să udați plantele cu apă filtrată?

Apa filtrată este o opțiune excelentă pentru udarea plantelor. Distilarea elimină toate mineralele, însă filtrarea pur și simplu îndepărtează clorul folosind un filtru de carbon. Mai mult decât atât, aceasta este de fapt filtrată corespunzător și probabil conține toate mineralele în ea. Așa că, vă puteți uda fără probleme florile, zarzavaturile, etc. cu apa filtrată.

Exit mobile version