Anul în care a fost construită o proprietate este important, deoarece oferă informații despre cât de veche este clădirea și în ce stare se află. Clădirile mai vechi pot necesita, de obicei, mai multe lucrări de renovare, în timp ce clădirile mai noi necesită de obicei mai puține reparații. Cu toate acestea, agentul imobiliar nu știe întotdeauna anul exact al construcției și așa că trebuie să îl căutați singuri. Dar cum să aflați data când a fost construită o casă? Utilizați aceste moduri pentru a afla vârsta reală a unui imobil!
Care este anul construcției unei proprietăți?
Anul în care o clădire a fost finalizată este considerat anul în care a fost construită. Dacă clădirile au devenit inutilizabile din cauza deteriorării și au fost ulterior restaurate, se aplică anul de ocupare inițială. În cazul clădirilor complet distruse însă, anul reconstrucției este considerat anul construcției.
Ce dată reprezintă anul în care a fost construită o clădire?
Anul construcției unei clădiri este definit ca anul în care au fost finalizate lucrările de construcție. Acesta poate fi atât anul fondării, cât și anul finalizării. Cu toate acestea, este important de menționat că pentru clădirile modernizate sau transformate, anul de construcție a clădirii originale și anul ultimei renovări pot fi diferite.
Cum afli anul în care a fost construită o clădire?
În primul rând, puteți găsi această informație în cartea funciară. Ce este cartea funciară? Cartea funciară este un registru public din România, care cuprinde evidența juridică integrală și exactă a imobilelor, proprietatea persoanelor fizice și juridice din aceeași localitate. Cartea funciară dovedește existența dreptului real înscris, în folosul persoanei care a dobândit sau constituit cu bună-credință un drept real imobiliar, cât timp nu se dovedește contrariul.
Prin urmare, înainte de a achiziționa viitoarea casă sau teren, este recomandat să consultați cartea funciară pentru a avea o reprezentare grafică a proprietății terenului, a spațiului de locuit, a căilor de acces etc.
În al doilea rând, puteți apela la surse precum acte și documente ale proprietății. În mod normal, toate proprietățile precum apartamentele, casele sau terenurile au un act de proprietate, numit și act de vânzare-cumpărare, care atestă că persoana respectivă este proprietarul imobilului respectiv.
Acest act se întocmește la notar și apoi se înregistrează în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară. Prin urmare, este posibil să obțineți o copie a actului de proprietate direct de la notar. În situația în care acesta nu mai funcționează sau se află mutat în altă localitate, duplicatele se pot solicita din arhiva Camerei Județene a Notarilor Publici. Rețineți că acest document nu este gratuit. Data construirii imobilului va fi comunicată în actul de vânzare-cumpărare duplicat.
De asemenea, este posibil să consultați informația și de la primăria în care este înscrisă locuința. Cu adresa casei, aveți posibilitatea de a explora arhivele construcției locale și de a găsi informații referitoare la casă precum data achiziției, data construcției, numele proprietarilor etc.
Dacă prin aceste moduri tot nu reușiți să aflați vârsta reală a unui imobil, puteți apela la serviciile unui specialist în domeniul construcțiilor, cum ar fi un arhitect, expert constructor, inginer sau evaluator imobiliar.
Unul dintre acești profesioniști pot inspecta cu atenție clădirea și pot estima vârsta exactă a imobilului respectiv. În plus, ei pot consulta diverse surse, precum arhivele instituțiilor de specialitate, documentele cadastrale sau chiar starea și structura imobilului în sine pentru afla data construcției sale.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.