Dacă comparăm România cu Uniunea Europeană, în țara noastră există cea mai mică spe­ranţă de viaţă.

Cercetătorul ceh Jakub Marian a publicat pe blogul său o hartă a speranței de viață în țările UE care demonstrează teoria de mai sus.

Reamintim că era de așteptat ca în 2018 speranța medie de viață în România să fie de 74 de ani. Țara noastră, cu această speranță de viață, are un decalaj de 6-7 ani față de statele vest europene, situându-se cu 6,9 ani sub media europeană. Media europeană este de 80,9 ani.

Jakub Marian precizează că, există diverși factori care influențează speranța de viață în România, cum ar fi calitatea asistenței medicale, obiceiurile alimentare, igiena în locurile publice, bogăția și multe altele, iar lipsa sau dotarea necorespunzătoare a centrelor de permanenţă pentru acordarea asistenţei medicale gratuite agravează și mai tare situația la nivel național.

Bolile sistemului circulator sunt principala cauză a deceselor la persoanele de peste 74 de ani, în timp ce cancerul a fost cauza principală a deceselor la categoria de vârstă de 35-74 de ani.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunțat anul acesta că lucrează deja la un act normativ pentru asigurarea continuităţii şi decontării asistenței medicale primare prin centrele de permanenţă, precizând că acesta va cuprinde şi criterii de evaluare a eficienţei acestora. “Ministerul Sănătăţii va solicita suplimentarea cu peste 25 de milioane de lei a FNUASS pentru asigurarea finanţării necesare acestor centre. Rămâne de văzut când va fi finalizată și punerea în aplicare a diferitelor programe guvernamentale care vizează prevenirea diferitelor boli care joacă un rol semnificativ în creșterea speranței de viață în România.

În același timp, harta a fost elaborată pe baza datelor Eurostat pentru anul 2015 cu privire la speranță de viață în UE.  Românii pot spera să trăiască puțin peste 74 de ani, cu toate acestea, nu este un motiv de laudă.

Facebook Comments
Recenzia dvs.: Cum vi s-a părut acest articol?