Roboții umanoizi obțin deja rezultate uimitoare în combinație cu inteligența artificială (AI). Deși acest lucru părea de neatins în trecut, în zilele noastre acești roboți au fost perfecționați în așa fel, încât pot diferenția mirosul unui parfum sau gustul unui vin bun. În continuare, vom analiza cele 5 moduri prin care inteligența artificială (AI) imită simțurile ființelor umane.
Dar mai întâi, ce sunt roboții umanoizi?
Prin utilizarea inteligenței artificiale (AI), roboții umanoizi sunt programați să gândească și să acționeze ca oamenii. Roboții învață de la oameni în momentul în care interacționează cu aceștia. Aceasta înseamnă că vor reacționa mai rapid la anumite situații, vor îndeplini sarcinile de bază mai rapid și vor avea o recunoaștere facială mai bună. Roboții pot recunoaște modele în comportamentul uman și pot imita simțurile, frazele, expresiile faciale, gesturile altor persoane și gândi la fel ca oamenii. În esență, sunt elementul imitator (AI în cazul nostru) care imită comportamentul elementului imitat (omul) conform unei metode programate.
1. Simțul auzului
AI are deja recunoaștere avansată a vocii și poate înțelege despre ce vorbesc oamenii. Cercetătorii de la Carnegie Mellon au creat o bază de date de sunete și imagini digitalizate folosind tot felul de obiecte de uz casnic. Asta, pentru antrena sistemul AI să fie capabil să identifice cu precizie fiecare sunet în parte, inclusiv sunetul pașilor pe care robotul îl face când pășește.
În acest fel, conform cercetătorilor, robotul a fost capabil să identifice obiecte pe care nu le putea vedea, dar le putea auzi, până la 750% din timp.
De asemenea, a fost dezvoltată o tehnologie care face posibilă filtrarea anumitor zgomote de către AI, astfel încât să obțină o coloană sonoră clară pe care o poate înțelege.
2. Simțul vederii
Roboții nu au simțul văzului ca al oamenilor; cu toate acestea, există roboți care folosesc diferiți senzori pentru a recunoaște terenul, a detecta prezența unui obiect și a verifica dacă acesta se mișcă. Astfel, pentru măsurarea distanțelor, aceștia folosesc telemetru cu ultrasunete, laserul și infraroșul, și camere video 3D cu care obțin un fel de vedere stereoscopică. Dar, în plus, roboții trebuie să fie capabili să identifice ceea ce percep.
Un exemplu în acest sens, este cazul robotului DRC-Hubo dezvoltat de Institutul pentru Știință și Tehnologie Avansată din Coreea de Sud, care a câștigat ultimul concurs pentru mașini autonome promovat de Agenția SUA pentru Proiecte de Cercetare Avansată pentru Apărare.
Pentru deplasare, acest tip de dispozitiv este echipat cu o tehnologie numită SLAM (Simultaneous Location and Mapping), care analizează informațiile preluate de detectoarele săi pentru a determina poziția acestuia, a studia obstacolele din apropiere și a stabili cea mai potrivită traiectorie pentru a le evita.
3. Simțul mirosului sau simțul olfactiv
Există și roboți care pot mirosi? Da, dar astfel de mașini au biosenzori și sisteme automate de învățare care imită funcționarea sistemului olfactiv uman. Astfel, acestea pot analiza anumite particule din aer și analiza rând pe rând mirosurile din apropierea lor.
Cu toate acestea, un robot nu se poate bucura de parfumul unei flori, ci doar analiza din ce sunt făcute aceste mirosuri. Acesta este și cazul robotului dezvoltat de oamenii de știință israelieni de la Fleischman Faculty of Engineering and Sagol School of Neuroscience a Universității din Tel Aviv, care are simțul mirosului și antene de lăcustă.
Acești roboții „mirositori” pot fi utili în aproape orice situație, inclusiv în detectarea drogurilor, în identificarea mirosurilor alterate din alimente, în fabrici cu gaze toxice, în minerit, în cercetarea vulcanilor sau în industria chimică. Principalul avantaj al acestor roboți este acela că nu se îmbolnăvesc după ce inhalează aceste mirosuri.
4. Simțul gustului
Unele centre de cercetare au dezvoltat prototipuri de roboți care sunt capabili să deguste mii de feluri de mâncarea, să le rostească numele sau să prezinte lista ingredientelor din care sunt făcute. Ideea dezvoltatorilor unei astfel de inteligențe artificiale de bucătărie, este de a îmbunătăți gustul alimentelor, de a contracara lipsa de personal din domeniul alimentar și de a ușura munca angajaților.
Mai mult decât atât, există un sistem AI care face posibilă prezicerea alimentelor care se vor comercializa mai mult sau mai puțin pe o anumită piață, în funcție de gusturile consumatorilor. Una dintre platforme create de Analytical Flavour Systems Inc. este Gastrograph AI, o inteligență artificială care prezice modul în care oamenii vor reacționa la noile produse alimentare.
5. Simțul tactil
Simțul tactil le permite roboților, printr-un senzor tactil, să determine forma, dimensiunea și materialul unei suprafețe, în special atunci când manipulează obiecte fragile. Pentru astfel de aplicații, cercetătorii un dezvoltat senzori magnetice bazați astfel pe sistemul nervos uman. Aceasta înseamnă că simțul tactil digital are o precizie foarte mare. Detaliile tehnice ale unui astfel de robot dezvoltat de Cercetătorii de la Universitatea din Cambridge și de producătorul de aparate Beko, sunt descrise de către Grzegorz Sochacki și de colegii săi în revista Frontiers in Robotics & AI. Cu astfel de capabilități, nu este surprinzător că îngrijirea umană sau intervenția chirurgicală va fi realizată în totalitate de roboți.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.