Unul dintre cele mai populare suplimente alimentare de pe piață este Omega 3, numit acid alfa-linolenic (ALA), care este consumat sub formă de capsule cu ulei. Dar din păcate, astăzi există pe piață foarte multe produse care se vând râncede sau altfel spus oxidate. Iar, problema este că aceste suplimente alterate pot fi toxice și pot avea efecte negative asupra corpului uman. Așa că, în acest articol, vă vom dezvălui secretele deosebirii unui ulei cu Omega 3 de calitate de unul rânced.
Ce este râncezirea?
Râncezirea este oxidarea/degradarea uleiurilor. Aceasta din urmă este un fenomen natural al substanțelor grase, printre care a acizilor grași polinesaturați care sunt prezenți în uleiuri, și constă în degenerarea structurii lor chimice.
Printre cauzele oxidării uleiurilor se numără, în primul rând, expunerea acestuia la oxigen, dar și la lumină și la temperaturi ridicate.
Care sunt riscurile pentru sănătate ale consumului de ulei cu Omega 3 rânced?
Pe lângă gust și miros urât, uleiul cu Omega 3 rânced ar putea fi dăunător. Unele studii indică faptul că acizii grași oxidați generează un impact nociv asupra nivelului de colesterol, sau efecte toxice demonstrate la animalele care au consumat doze mari. Alți specialiști consideră că uleiul rânced își pierde eficacitatea în comparație cu algele sau cu peștele proaspăt.
Cu toate acestea, din câte s-a observat, efectele sale asupra sănătății sunt individuale pentru fiecare persoană. Flatulențele neplăcute și greața apar adesea imediat după ingestie. Pe termen lung, însă, radicalii liberi pot pătrunde în organism prin consumul de ulei cu Omega 3 oxidat sau rânced. Aceștia sunt capabili să deterioreze celulele sau să declanșeze boli grave, cum ar fi osteoartrita. De aceea este cu adevărat important să cercetați cu mult timp înainte și să nu vă lăsați tentat de cumpărăturile impulsive.
Care sunt semnele că un ulei cu Omega3 este rânced?
Deci, cum vă puteți da seama dacă uleiul pe care tocmai urmează să-l achiziționați este rânced? Simplu, faceți următoarele lucruri:
1. Folosiți-vă nasul pentru a inspecta mirosul
Dacă miroase bine (vegetal, fructat, citric, fad (fără miros) – în cazul uleiurilor de pește), probabil că este încă bun. Pe de altă parte, dacă uleiul miroase neplăcut, nu trebuie să-l consumați. Este rânced!
Uleiul cu Omega 3 rânced poate mirosi ca:
- Pește (în cazul uleiurilor din pește)
- Vopsele, solvenți și lacuri
- Creioane de ceară
- Lipici
2. Folosiți-vă limba pentru a determina gustul
Un test de gust trebuie efectuat pentru a fi sigur, deoarece unele uleiuri pot avea o aromă naturală dulce.
Asigurați-vă că proba de ulei este la temperatura camerei, apoi puneți o cantitate mică pe limbă fără a înghiți. Similar cu degustarea vinului, sorbiți aer cu uleiul din gură, apoi expirați pentru a determina dacă uleiul are aromă.
Uleiul cu Omega3 rânced are gust înțepător ca de:
- Pește (în cazul uleiurilor din pește)
- Dovleac amar (în cazul uleiurilor pe bază de plante)
Dacă uleiul are aceste arome, cel mai probabil este rânced sau oxidat. Nu-l consumați!
3. Folosiți-vă privirea pentru a determina culoarea
De asemenea, inspectați vizual dacă uleiul cu Omega 3 și-a schimbat culoarea. Deseori, când acesta este alterat începe să capete o culoare de galben deschis.
4. Folosiți-vă mintea pentru a clarifica nivelul de oxidare
În uleiul de pește, oxidarea produce un gust puternic de pește și un miros putrezit. Pentru a nu descuraja consumatorii, producătorii maschează aceste defecte prin adăugarea de arome. Cu toate acestea, puteți clarifica acest aspect aruncând o privire asupra indicelui TOTOX. Ce este Indicele Totox? Indicele Totox (Total Oxidation Value) este o măsură a gradului de oxidare a acizilor grași. Cu cât uleiul este mai proaspăt, cu atât indicele TOTOX este mai mic. Valoarea peroxidului și valoarea anisidinei a uleiului de pește definesc indicele TOTOX.
În general, valoarea peroxidului (PV) a uleiului cu adevărat proaspăt este de obicei sub 2,0 mEq/kg (14). Pe măsură ce crește conținutul de peroxid, crește și intensitatea gustului și a mirosului de pește.
În ciuda acestui fapt, industria omega-3 își stabilește limita la 5,0 mEq/kg – semnificativ mai mare decât ar putea tolera majoritatea consumatorilor! Iar o valoare peste 26 este foarte dăunătoare pentru corpul uman. Așa că, evitați să-l achiziționați!
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.