Clipirea ochilor, ridicarea sprâncenelor, ridicarea din umăr, răsucirea sau smucirea capului și a gâtului, dresul vocii, tuşitul, trasul nasului și căscatul: tulburările de tic sunt un simptom al copilăriei și pot fi observate chiar și la un nou-născut în timp ce doarme. Dacă, ca părinte, ne întrebăm cum putem să oprim ticurile nervoase la copii, vrem să știm ce tratamente să folosim și dacă putem scăpa copilul de ele definitiv, vom afla din acest articol. Vom prezenta mai jos subiectul ticurilor nervoase la un copil și cum să le tratăm.
Ce sunt ticurile și cum apar?
TIC – Tulburările convulsive involuntare – se dezvoltă la 5% dintre copii și adolescenți. Acestea sunt comportamente repetate și automate care afectează calitatea vieții acestora, încalcă funcționarea vieții lor de zi cu zi și le perturbă integrarea socială. Ele apar de obicei în urma unuia sau mai multor episoade stresante care provoacă semne de anxietate, dar dispar de obicei odată cu vârsta.
Există două tipuri de ticuri: ticuri ușoare și ticuri mai severe. Cele dintâi se pot manifesta pe față, prin clipirea ochilor sau linsul si muscatul nervos al buzelor, dar și prin sunete precum răsucirea gâtului, mormăitul, înghițitul puternic sau orice alte zgomote. Dar ticurile pot fi uneori mai grave, mai ales atunci când sunt asociate cu sindromul Tourette, o afecțiune care se caracterizează prin prezența ticurilor motorii și sonore.
Cum să tratăm ticurile nervoase la copii?
În foarte multe cazuri, ticurile nervoase tranzitorii (temporare) dispar de la sine la copii, chiar și fără implicarea serioasă a unui neurolog. Cu toate acestea, deși destul de rare, medicii încă întâlnesc cazuri în care ticurile temporare devin încetul cu încetul cronice, afectând din ce în ce mai multe grupe musculare. Deși în majoritatea cazurilor aceste ticuri tind să dispară în scurt timp, este indicat să urmăm tehnici de relaxare și să adoptăm remedii naturiste sau remedii homeopate în cazul în care ticurile nervoase apar într-o formă cronică. Să le luăm pe rând!
Utilizarea relaxării în stoparea ticurilor la copii
Anumite activități sportive sau de agrement pot fi folosite pentru a-i ajuta pe copii să-și depăși ticurile nervoase. Printre altele, le putem aminti tot felul de activități sportive, principalul lucru este să li se potrivească fiecare sport practicat. De asemenea, le putem aminti diverse jocuri muzicale (pian, chitară etc.). Alte tehnici specifice precum hipnoza, sofrologia, yoga… sunt instrumente puternice de relaxare. Bunăstarea copilului depinde în esență de echilibrul său dintre fizic și emoțional. De aceea, trebuie să-i arătăm întotdeauna sprijin și înțelegere, ajutându-l să minimizeze impactul emoțional pe care îl poate provoca arătarea ticurilor în public. Este potrivit să-l liniștim că înțelegem că nu le poate controla și că este apreciat așa cum este, fără să-l judecăm.
Remedii naturiste pentru ticuri la copii
Diverse plante, datorită compoziției lor chimice, sunt folosite pentru combaterea ticurilor nervoase. Este cazul plantelor care au proprietăți remineralizante, anxiolitice, tonifiante etc. Putem aminti de exemplu, de valeriană, floarea pasiunii sau de gura lupului chinezesc. Dar cum le putem folosi în stoparea ticurilor nervoase la copii?
Tratament naturist pentru ticuri nervoase cu rădăcină de valeriană
Valeriana conține alcaloizi, cum ar fi valerina, uleiuri esențiale, cum ar fi esterii acidului valerian și valenerolul, și flavonoide, cum ar fi linarina. Are un efect calmant și reglează excitabilitatea sistemului nervos și o putem folosi sub formă de:
- Infuzie (o lingură de rădăcină într-o cană de apă clocotită care se lasă la infuzat timp de 10 minute).
- Extract uscat (maximum 500 – 600 mg pe zi).
- Tinctură fără alcool (15 – 20 picături înainte de culcare).
Tratamentul naturist pentru ticuri nervoase la copii cu floarea pasiunii
Floarea pasiunii este o plantă care conține pasiflorină, alcaloizi, substanțe amare, flavonoide, cumarine și fitosteroli și are o acțiune calmantă și relaxantă. O putem administra sub formă de:
- Ceai de plante (o lingură floarea pasiunii care se infuzează timp de 10 minute într-o cană de apă clocotită).
- Tinctură fără alcool (25 – 30 picături de trei ori pe zi).
- Extract uscat (doză zilnică 200 – 300 mg).
Tratamentul naturist pentru ticuri nervoase la copii cu rădăcină de gura lupului chinezesc (Scutellaria baicalensis)
Planta este eficientă și în cazurile de depresie, extenuare psihică, somn agitat. O putem administra sub formă de:
- Tinctură fără alcool (25 – 30 picături de trei ori pe zi).
- Ceai de plante (1-2 lingurițe plantă uscata și mărunțită care se infuzează timp de 10 minute într-o cană de apă clocotită).
- Extract uscat (cate o capsulă de Scutellaria baicalensis de 2 ori pe zi, înainte de mesele principale cu un pahar de apă plată)
Remedii homeopate pentru ticuri la copii
Homeopatia poate îmbunătăți ticurile în majoritatea cazurilor, mai ales într-un context afectiv și emoțional. Farmaciștii ne sfătuiesc să dăm copiilor noștri următoarele tratamente homeopate:
Agaricus Muscaris
Acest remediu homeopatic este folosit pentru ticuri care implică ticuri motorii, cum ar fi zvâcnirea ochilor, zvâcnirea feței, tremurul picioarelor, tremuratul capului etc., care de obicei dispar în timpul somnului. Există o senzație de tremur pe buze și în zona maxilarului inferior. Util și în de caz de contracții ale mâinilor care se ameliorează în timpul muncii manuale. Copilul tinde să aibă mișcări rapide și grăbite ale extremităților superioare. Poate avea mișcări sacadate de picioare. Este foarte util în vindecarea ticurilor la copiii hiperactivi.
Mod de utilizare: Agaricus muscarius 9 CH, 5 granule de două ori pe zi; tratament poate fi repetat după o lună de zile.
Cina
Acest remediu homeopat este utilizat atunci când ticurile tind să fie mai agravate atunci când o persoană suferă o frecare constantă a nasului, un căscat, și când simptomele se agravează în momentul în care afară este lună plină și lună nouă. Medicamentul ameliorează anxietatea și nervozitatea și este util în cazul în care copii au fost infestați cu oxiuri (tratament esențial pentru deparazitare).
Mod de utilizare: Cina 15 CH, 5 granule pe zi.
Ignatia amara
Acest remediu poate fi prescris copiilor care prezintă ticuri, în special la pleoape dar si la mușchii feței când vorbesc sau râd.
Mod de utilizare: Ignatia Amara 9 CH, 5 granule o dată – de 2 ori pe zi.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.