Ai fost victima unei agresiuni fizice sau a unei hărțuirii sexiste și sexuale? În calitate de victimă a loviturilor și rănilor provocate în mod deliberat de către atacator, este posibil să depui o plângere penală pentru a-l trage la răspundere pe autorului faptei și pentru a obține despăgubiri de la acesta. În următorul articol, îți vom prezenta toate indicațiile de care ai nevoie pentru a denunța o agresiune fizică.
Cuprins
De ce ar trebui să depui o plângere pentru agresiune fizică?
Chiar dacă îți este frică sau rușine de cele întâmplate, și simţi că ţie greu să vorbești, reține faptul că tolerarea violenței nu este cea mai bună opțiune. Orice formă de violență fizică în spațiul public, la locul de muncă sau la domiciliu, care se produce prin palme, mușcături, ciupituri, răni cauzate de obiecte (cum ar fi, un obiect contondent aruncat asupra ta), lovituri, sufocare, scuturare, strângere și împingere îți poate afecta în mod negativ sănătatea, și, prin urmare, devine necesară sesizarea prin plângere sau denunțare a faptei în cauză. Această măsură urgentă, chiar dacă nu te protejează spontan de furia atacatorului, este începutul unui proces judiciar care nu numai că poate pune capăt situației de abuz, dar îți poate oferi protecție și împiedica producerea unei nenorociri mai mari.
Iar dacă partenerul tău actual sau fostul este abuziv sau agresiv cu tine și/sau cu copiii tăi., este important să colectezi toate dovezile în acest sens.
Chiar dacă nu ești încă pregătită să le denunți, aceste dovezi vă pot ajuta să luptați pentru locuință, reședință, divorț și custodia copilului în viitor.
Din această cauză, momentul perfect pentru a sesiza violența, este în momentul în care ai devenit victima unui abuz fizic.
Ce trebuie să faci dacă ai fost victima unui abuz? Cum să denunți o agresiune fizică?
În momentul în care ai fost victima unui abuz fizic, contactează poliția cât mai curând posibil. Apelează la 112 – acesta este este numărul unic pentru apeluri de urgență, disponibil în toată țara, pentru a întra în legătură cu poliția sau cu o ambulanță. Conversația dintre tine și operator va fi înregistrată, ceea ce devine important din punct de vedere legal.
Mergi în cea mai apropiată filială a Institutului de Medicină Legală (IML) în vederea constatării urmelor și a consecințelor infracțiunii. Astfel, vei obține o probă scrisă foarte importantă în cazul unui proces penal. Prin urmare, este esențial să obții un certificat medico-legal care să cuprindă: descrierea leziunilor traumatice, precum și opinia expertului cu privire la natura și gravitatea leziunilor, mecanismul și data producerii acestora, urmările pe care acestea ți le-au produs. Acest certificat medico-legal se întocmește la cerere, în termen de 30 de zile de la producerea evenimentului lezionar. După trecerea celor 30 de zile, efectuarea unui raport de expertiză medico-legală poate fi dispusă doar prin ordonanță emisă de organele de urmărire penală, sau prin ordinul instanței de judecată.
După ce ai intrat în posesia certificatului medico legal, va trebui să mergi la cea mai apropiată secție de poliție sau procuratură pentru a raporta agresiunea fizică. Nu uita să ai asupra ta raportul de expertiză de la medicul legist pentru a-l atașa la plângere. Odată ajuns acolo, trebuie să prezinți reclamația în scris, sau dacă preferi oral. Plângerea formulată oral va fi consemnată într-un proces-verbal de către organul care o primește, în urma căreia, se va deschide o anchetă de cercetare penală. Până la urmă, tot ce trebuie să faci este să semnezi reclamația și să ceri o copie a aceasteia.
În funcție de evenimentele care au avut loc în vătămarea, plângerea va fi analizată de poliție sau de procuratură în vederea cercetării făptuitorului sau a vinovaților. Iar în funcție de Art 193 Lovirea sau alte violenţe, Alineatul (1) „Lovirea sau orice acte de violenţă cauzatoare de suferinţe fizice se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.”
Deși, desigur, acest lucru va varia în funcție de gravitatea a ceea ce s-a întâmplat și de răutatea cu care a acționat acuzatul în momentul atacului. Însă, conform Alineatului (2) „Fapta prin care se produc leziuni traumatice sau este afectată sănătatea unei persoane, a cărei gravitate este evaluată prin zile de îngrijiri medicale de cel mult 90 de zile, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani sau cu amendă.”
Cum să scrii o plângere la poliție?
Dacă urmează să faci o plângere la poliție pentru agresiune fizică sau orice tip de infracțiune, este esențial să ai și să transmiți informații relevante care să ajute la investigarea și eventuala pedepsire a infractorului. În aceasta trebuie să menţionezi următoarele:
- numele, prenumele, domiciliul și codul tău numeric personal;
- informații despre locul și ora producerii evenimentului;
- detalii despre fapte, descrie în detaliu toate detaliile evenimentului și prezintă rănile pe care le-ai suferit (ce parte a corpului tău a fost lovită, cum/cu ce, câte lovituri ai primit);
- martori;
- orice alte probe pe care le ai (de exemplu; imagini, mesaje SMS, înregistrări audio și video);
- dacă violența a fost comisă într-un loc public, acordă atenție prezenței camerelor CCTV. Dacă ai mai fost abuzat de această persoană înainte, vorbește despre asta.
În fine, un model de plângere penală, îl poți descărca de aici.
Ce se întâmplă după ce denunți o agresiune fizică?
După ce ai depus plângerea, aceasta trece prin următoarele etape:
- Ancheta poliției: se colectează probe și se audiază martorii, victima și învinuitul (adică suspectul în cauză);
- Lucrătorii din cadrul secției de poliție trimit apoi dosarul către Ministerul de Justiție;
- Parchetul acuză învinuitul de săvârșirea infracțiunii sau, dacă nu sunt suficiente probe, clasează dosarul;
- Dacă există o acuzație temeinică, cazul trece în instanță;
- La finalul procesului, judecătorul dispune sentința, condamnând sau achitând învinuitul.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.