Home Nou, Afaceri Cum să depui o plângere îndreptată împotriva unui avocat?
AfaceriNou

Cum să depui o plângere îndreptată împotriva unui avocat?

Urmareste-ne pe Google News

Deși marea majoritate a avocaților oferă servicii de calitate, este posibil ca un avocat să fi demonstrat incompetență față de dvs. sau să fi încălcat regulile profesionale sau o anumită lege. Dacă credeți că avocatul dvs. nu și-a făcut treaba corect, s-a comportat într-un mod neprofesionist sau a săvârșit fapte de corupție, puteți depune o plângere. În cele ce urmează, vă vom prezenta un ghid pas cu pas.

Cum se depune o plângere îndreptată împotriva unui avocat?

În primul rând, dacă este avocatul dvs., vă sugerăm să îl contactați pe acesta din urmă pentru a-i cere explicații. Dacă explicațiile pe care vi le oferă sunt nesatisfăcătoare sau dacă nu puteți ajunge la el, puteți depune o plângere la consiliul baroului de care aparține.

Îndatoririle avocatului din Legea nr. 51/1995 și din Statutul profesiei de avocat sunt clare, vin însoțite și de un mecanism de sancționare, la nivelul organismului în cadrul căruia își exercită profesia. Potrivit Statutului, acţiunea disciplinară poate fi exercitată în termen de cel mult un an de la data săvârşirii abaterii, ceea ce înseamnă practic că nu ar trebui să așteptați foarte mult timp pentru a face o plângere cu privire la comportarea avocatului angajat, mai ales că în termenul de un intră și perioada de cercetare disciplinară.

Sancțiunile disciplinare prevăzute de lege sunt: mustrarea, avertismentul, amendă de la 50 la 500 de lei, interdicția de a exercita profesia pe o perioadă de o lună la un an și excluderea din profesie. Dar potrivit Statutului, faptul că avocatul a fost sancționat disciplinar nu echivalează cu excluderea răspunderii civile, penale sau administrative. Admițând că există și un prejudiciu pe care trebuie să-l recuperați de la respectivul avocat, plângerea în fața baroului nu vă va ajuta cu recuperarea acestuia, ceea ce înseamnă că va trebui să vă adresați unei instanțe civile, sau, dacă fapta constituie infracțiune, organului penal, ca să faceți o plângere.

De asemenea, puteți alege să depuneți o plângere direct la UNIUNEA NAŢIONALĂ A BAROURILOR DIN ROMÂNIA – CONSILIUL UNIUNII, un organ general al barourilor avocaților din România, care este persoană juridică. Acest organ general poate declanşa, de asemenea, o acţiune disciplinară împotriva avocatul dvs. care a acționat împotriva eticii instituției. În acest caz, trebuie să urmați acești pași:

  1. Depuneți reclamația dvs. la CONSILIUL U.N.B.R

Pentru a depune reclamația la Consiliul Uniunii, trebuie să scrieți o scrisoare care trebuie să conțină următoarele informații:

  • Motivele plângerii dvs.
  • Numele, adresa de domiciliu completă (stradă, număr, oraș, cod poștal) și baroului de care aparține avocatul menționat
  • Data la care au avut loc presupusele fapte
  • Adresa și numerele dvs. de telefon (serviciu, casă, mobil)
  • Numărul dvs. de fax și adresa de e-mail, dacă aveți unul

Trebuie să atașați la scrisoare o copie a documentelor relevante pe care le dețineți (de ex: probe sau dovezi, inclusiv materiale scrise, grafice, digitale, vizuale, ITO, probe (obiective, cicatrice pe corp) şi înregistrări audio/video)).

  1. Apoi, trebuie să trimiteți reclamația la CONSILIUL U.N.B.R

Prin poștă, fax sau e-mail:

Adresa: Palatul de Justiţie, Splaiul Independenţei nr. 5, Sector 5, Cod 050091, Bucureşti

Fax: 021-313-4880

E-mail: [email protected]

  1. Hotărârea CONSILIULUI UNIUNII

Decizia Consiliului Uniunii vă va fi comunicată în scris într-un termen care poate varia în funcție de complexitatea dosarului și de numărul de investigații în curs.

Depune o plângere împotriva unui avocat la DNA

Dacă decizia consiliului baroului vă nemulțumește, în care un avocat v-a vătămat drepturile în urma săvârşirii unor infracţiuni de corupţie sau dacă aveţi cunoştinţă de săvârşirea unor fapte de corupţie, aveţi opţiunea de a face o sesizare la DNA. Procedura prin care puteți depune această sesizare la Direcţia Naţională Anticorupţie nu este dificilă. Toate datele sunt disponibile pe site-ul DNA.

 

Comentarii pe Facebook
1/5 - (1 vote)

Author

ThePOC

error: Content is protected !!