Diabetul zaharat de tip 1, fie de tip 2 poate deteriora vasele de sânge și provoca anumite tipuri de afecțiuni oculare. Aceste afecțiuni sunt principalele cauze ale slăbirii vederii și orbirii. Tratamentul este indicat atunci când bolile oculare sunt severe, astfel încât obiectivul său va fi stoparea pierderii vederii, reducerea riscului de orbire și, în unele cazuri, îmbunătățirea vederii. Prin urmare, în ciuda faptului că există mai multe tratamente, cel mai important lucru este prevenirea apariției acestor afecțiuni.
Boli care provoacă orbire
Bolile oculare sunt mai frecvente la diabetici decât la persoanele fără diabet. Aproximativ 2 din 10 persoane cu diabet vor dezvolta o boală oculară de-a lungul vieții. Riscul de a pierde complet vederea ca urmare a unei boli de ochi cauzate de diabet este foarte mic (aproximativ 3 din 1.000 de persoane). Cu toate acestea, leziunile retinei legate de diabet este una dintre cele mai frecvente cauze de orbire la vârsta adultă.
Persoanele cu diabet zaharat de tip 1 sau tip 2 sunt expuse riscului de a dezvolta o afecțiune care pune în pericol vederea numită retinopatie diabetică, o complicație care afectează în general ambii ochi și se manifestă inițial prin vedere încețoșată și redusă, pete sau dungulițe plutind în fața ochilor, dificultate în percepția culorilor. Această afecțiune apare atunci când nivelul zahărului din sânge este prea ridicat din cauza diabetului. Acest lucru poate deteriora arterele și venele care alimentează retina.
Glaucomul, cataracta, edemul macular diabetic și alte tulburări oculare apar mai devreme și mai frecvent la pacienții cu diabet. Aceste boli oculari provoacă adesea simptome doar atunci când retina este deja grav afectată. De aceea, diagnosticarea lor precoce este esențială.
Cum să evitați orbirea atunci când suferiți de diabet?
Controlul zahărului din sânge și al tensiunii arteriale poate opri pierderea vederii. Se recomandă o dietă hrănitoare însoțită de o activitate fizică. Pacienții diabetici ar trebui să mănânce sănătos și să facă sport sau să meargă cel puțin 150 de minute pe săptămână. De asemenea, ar trebui să ia medicamente orale pentru diabet sau insulină, conform recomandărilor medicului lor. În plus, factorii de risc, cum ar fi fumatul, ar trebui reduși pentru evita pierderea vederii și orbirii.
În același timp, cei care suferă de diabet trebuie să fie supuși periodic unei examinări ale fundului de ochi și, atunci când este indicat, unor teste imagistice non-invazive precum tomografia cu coerență optică și angiografia cu fluoresceină.
Există mai multe tipuri de substanțe care pot fi injectate în ochii afectați ai diabeticilor. Un grup de medicamente împotriva factorului de creștere endotelial vascular (anti-FCEV) ajută la scăderea umflăturii maculei, care încetinește pierderea vederii și poate îmbunătăți vederea. Acest medicament este administrat prin injectare în ochi. O altă opțiune pentru a reduce umflarea maculară este medicamentele cu steroizi. Aceste medicamente sunt, de asemenea, administrate sub formă de injecții în ochi.
Intervenția precoce sau timpurie este esențială pentru a evita afectarea vederii și poate fi efectuată cu lasere retiniene, sau, acolo unde este cazul, prin intervenții chirurgicale. În aceste cazuri, vitrectomia sau îndepărtarea vitrosului și înlocuirea acestuia cu substanțe tampon transparente pot fi de ajutor.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.