Drenajul limfatic manual devine tot mai popular ca terapie alternativă pentru senzația de picioare grele, retenția de apă, picioare umflate, celulită, circulație proastă a sângelui… Nu este necesar să mergeți la salon – îl puteți face singur. Cum și de ce să-l faceți, vă explicăm în următorul articol!
Cuprins
Ce este drenajul limfatic?
Drenajul limfatic este o tehnică de masaj care are ca scop stimularea circulației limfei în organism. Dar ce este limfa? Limfa este un lichid transparent, incolor, care circulă în paralel cu sângele prin vasele și ganglionii limfatici, precum și în spațiile intercelulare. Aceasta conține globule albe și circulă prin vasele limfatice ale corpului pentru a elimina reziduurile și toxinele din organism. Când sistemul limfatic este supraîncărcat sau blocat, poate provoca umflături și acumulare de lichid.
Prin urmare, drenajul limfatic este folosit pentru a activa glandele situate în clavicule, axile, coate și genunchi pentru a revigora lichidele. Este un masaj blând care se poate face într-un salon de masaj sau direct acasă de unul singur.
Care sunt beneficiile drenajului limfatic?
Drenajul limfatic poate întări sistemul imunitar, poate reduce celulita și poate îmbunătăți starea de spirit.
De asemenea, este un ajutor de nădejde în cazurile de sinuzită cronică și dureri de cap; de asemenea favorizează eliminarea reziduurilor de medicamente.
Când este indicat drenajul limfatic?
Drenajul limfatic, este foarte eficient în caz de:
- Boli reumatice
- Edem și vene varicoase
- Fibromialgie
- Senzație de picioare grele
- Retenție de apă
- Tulburări digestive
- Mastectomie
- Histerectomie
- Tulburări ale sistemului nervos central și periferic (comoție, scleroză multiplă, nevralgie de trigemen, migrenă și cefalee, pareză facială)
- Edem limfatic primar și secundar
- Patologii care afectează țesutul conjunctiv (de exemplu celulita)
- Distonii vegetative (constipație, stres, sindrom premenstrual)
- Tratamente rezultate din sindromul Sudek (sindromul Sudek este o complicație datorată imobilizării unui membru în urma unei fracturi)
- Stază venoasă
- Leziuni traumatice (hematoame, entorse, fracturi, lacrimi, luxații, arsuri)
- Unele edeme de inactivitate
- În urma unei intervenții chirurgicale
- Nevralgie de trigemen
- Paralizie facială
- Osteoporoza
- Sarcina după luna a 4-a
Cum să vă faceți singur un drenaj limfatic?
Pentru a efectua un automasaj de drenaj limfatic, urmați acești pași simpli:
- Pregătiți-vă: Alegeți un loc liniștit, confortabil unde să vă întindeți sau să stați și să fiți relaxat în timpul masajului.
- Poziționați-vă: Ridicați-vă picioarele mai sus de nivelul inimii punând o pernă sub glezne. Acest lucru va promova drenajul limfatic.
- Respirați diafragmatic: plasați mâinile la nivelul diafragmei (sub piept, sub coaste). Respirați adânc pe nas pentru a deschide diafragma, apoi expirați adânc pe gură pentru a elibera tensiunea. Această zonă are un rol esențial în respirație și, prin urmare, în transportul oxigenului către țesuturi și în stimularea sistemului limfatic. Faceți acest exercițiu de 3 ori.
- Masați-vă gâtul: Folosind degetele arătător și mijlociu ale ambele mâini, faceți mișcări circulare ușoare către ganglionii limfatici de pe ambele părți ale gâtului, deasupra claviculei. Repetați această mișcare de 15 ori, în sensul invers al acelor de ceasornic.
- Masați-vă axilele: cu mâna dreaptă, apăsați de trei ori pe axila stângă și întindeți mâna în sus și înainte. Repetați de 15 ori, apoi faceți același lucru cu cealaltă mână
- Masați-vă inghinal: Așezați o mână în regiunea inghinală, apăsând ușor cu degetele pe piele. Faceți mișcări blânde în direcția buricului. Repetați de 15 ori. Acest lucru va stimula drenajul limfatic în regiunea pelviană.
- Masați-vă abdomenul: apăsați palmele în zona dintre oasele coapsei. Pune-ți mâinile împreună și desenați un cerc imaginar în jurul buricului dvs., faceți 5 rotații. Apoi, ciupiți întregul abdomen timp de aproximativ un minut până când pielea devine ușor roz.
- Masați-vă genunchii: Ganglionii limfatici sunt localizați în partea din spate a genunchiului. Acest pas îi pregătește să absoarbă lichidul limfatic. Pentru asta, puneți-vă mâinile în spatele genunchiului și faceți mișcări în formă de „J” pentru a apăsa ușor pe partea din spate a genunchiului. Repetați aceste mișcari de 10 până la 15 ori.
- Masați-vă picioarele: puneți o mână pe tibie și cealaltă în spatele piciorului, sub genunchi. Masați orizontal dinspre spatele gambei spre partea din față a tibiei. Întindeți ușor pielea în sus, apoi mișcați mâinile în jos. Repetați această mișcare până la gleznă de 10 până la 15 ori.
- Masați-vă brațele: Masați-vă brațele cu o presiune ușoară, folosind mișcări ușoare și uniforme de la antebraț la partea superioară a brațului și umărului, masând mai întâi zona inferioară și apoi deplasându-vă treptat spre axilă. Asigurați-vă că utilizați mișcări uniforme pe ambele părți cu o presiune constantă.
- Masați-vă fața și gâtul: Terminați prin masarea ușoară a zonei gâtului, poziționându-vă mâinile în spatele gâtului, cu capul ușor înainte. Faceți mișcarea de 15 ori. Apoi, pornind din partea din față a urechilor, masați-vă linia maxilarului cu vârfurile degetelor în direcția bărbiei. Apoi mișcați mâna din partea din față a gâtului până la axilă pe aceeași parte efectuând 5 repetări.
- Încheiați masajul limfatic printr-un nou drenaj al ganglionilor limfatici ai gâtului, axilari, inghinali și diafragmatici, pentru a recăpăta un ritm normal de respirație.
La sfârșitul sesiunii, amintiți-vă să vă hidratați bine pentru a promova o mai bună evacuare a toxinelor.
Când este contraindicat drenajul limfatic?
Drenajul limfatic de unul singur, este contraindicat în timpul unor afecțiuni, precum:
- Alergii
- Insuficiență cardiacă
- Infecții
- Disfuncții ale rinichilor sau ficatului
- Hipotensiune
- Astm, bronșită etc.
- Hipotiroidismul
- Flebită
- Nevi suspectați (patologii oncologice)
- Afecțiuni maligne netratate
- Inflamații acute