Un nivel prea ridicat de gama GT este aproape întotdeauna un semn de comportament dăunător organismului, indiferent dacă implică alimentația, consumul de alcool sau administrarea de medicamente. Consecințele pot fi foarte grave și pot duce la apariția cirozei, necrozei hepatice, pancreatitei, insuficienței renală, cancerului și a atacurilor de cord. Prin urmare, este foarte important să avem grijă să reducem gama GT atunci când aflăm că rata sa este prea mare. În acest sens, în cele ce urmează vom vedea câteva sfaturi, astfel încât să contracarăm nivelul crescut de gama-glutamiltranspeptidaza (gama GGT) din sânge.
Gama GT: care este rolul său în organism?
Gamma GT (GGT), sau gama-glutamiltranspeptidaza, sunt enzime hepatice produse în mod natural de ficat și implicate în metabolismul aminoacizilor, adică în absorbția proteinelor și a nutrienților de către celulele noastre. Se găsesc în membranele celulare (în rinichi, pancreas, intestin, splină, plămâni și în cantități mai mici în ficat, creier, inimă și prostată). Rolul GGT-urilor este de a ajuta aminoacizii să transfere membrana celulelor noastre.
Care sunt cauzele unui nivel prea mare al gamei GT?
Un nivel crescut de Gamma GT este de obicei prezent în cazuri foarte specifice, multe dintre ele asociate afecțiunilor tipice ale unui ficat deteriorat, cum ar fi ciroza hepatică, tipică abuzului de alcool, fiind un caz tipic pentru mulți bărbați de o anumită vârstă care au deja un tablou clinic cu istoric asociat alcoolismului. În mod similar, atunci când ficatul nu funcționează corect, una dintre problemele care provin din consumul anumitor produse, este că acestea nu sunt procesate corespunzător și atunci devin dăunătoare și chiar toxice pentru corpul nostru. În același mod, o infecție hepatică poate produce un dezechilibru, care ne poate crește nivelul gamei GT, deoarece acestea îi pot modifica prezența într-un mod cu adevărat periculos.
Persoanele care au insuficiență cardiacă au, de asemenea, o predispoziție mai mare de a suferi acest tip de probleme. Nu trebuie să uităm că alte probleme de sănătate, precum diabetul, anumite tumori sau ischemie, contribuie la creșterea nivelului de gamma-glutamil transferaza. De asemenea, obezitatea însoțită de rezistența la insulină are ca rezultat acumularea de grăsimi în celulele hepatice, crescând în același timp nivelul de gamma GT.
Cum se reduce nivelul de gama GT din sânge? – remedii pentru gama GT mărită
Pentru a reduce valorile gamma-GT, este necesar să limităm (sau să eliminăm complet) alcoolul. Consumul minim (dar regulat), în timp, poate determina o creștere considerabilă a nivelului gamma-GT din sânge. Ca rezultat, creștem riscul de a dezvolta boli hepatice, cum ar fi ciroza sau cancerul hepatic. Creșterea acestor niveluri (dacă este cauzată de abuzul de alcool) nu se oprește cu lipsa alcoolului: pentru a observa o scădere, putem aștepta chiar și câteva luni.
O altă soluție de a-l reduce, este să optăm pentru alimente bogate în fructe și legume: Un studiu realizat pe 3.000 de persoane a constatat că consumul de fructe și / sau legume de 10-11 ori pe săptămână sau consumul de suc de fructe de 6-7 ori pe săptămână timp de 10 ani a scăzut nivelul GGT. Cele mai potrivite sunt cele cu frunze verzi precum broccoli, varză, cicoare, sfeclă roșie și anghinare. Cele mai bune fructe pentru scăderea valorilor gamma-GT sunt merele, ananasul și fructele roșii.
O acțiune decisivă pentru a readuce gama-GT în limitele normale este adoptarea unui stil de viață sănătos, care presupune să reducem consumul de zaharuri și grăsimi la un nivel minim. De asemenea, este mai indicat să evităm carnea roșie și alimentele prea sărate. Abuzul acestora, pe lângă faptul că determină creșterea în greutate, are influențe negative asupra colesterolului și a trigliceridelor.
Un alt lucru pe care trebuie să-l facem, este să avem grijă atunci când utilizăm medicamente. Administrarea de medicamente prea toxice pentru ficat poate provoca o creștere a gama-GT (antiinflamatoare, antipiretice, antidepresive, hipnotice, antiepileptice și contraceptive pe bază de estrogeni). Ficatul se luptă să metabolizeze aceste substanțe și se încarcă cu toxine.
O recomandare importantă, atunci când avem un nivel ridicat de gamma GT ar trebui să consumăm ciocolată neagră. Consumul de ciocolată neagră reduce deteriorarea vaselor de sânge la pacienții cu ciroză și, de asemenea, scade tensiunea arterială în ficat. Ciocolata neagră conține antioxidanți puternici care reduc tensiunea arterială postprandială (post-masă) în ficat (sau hipertensiunea portală) asociată cu vase de sânge hepatice deteriorate (disfuncție endotelială). Datele au arătat, de asemenea, că consumul de ciocolată neagră poate avea efecte benefice suplimentare asupra întregului corp, deoarece funcționează ca antioxidanți, grație polifenolilor, flavanolilor și catechinelor.
O altă soluție în acest sens, este să luăm un suplimente cu omega-3: dozele mari de ulei de pește (4 grame pe zi) timp de 3 luni au redus semnificativ nivelurile de GGT la 36 de participanți care au prezentat caracteristici ale bolii hepatice grase nealcoolice.
În cele din urmă, pentru a reduce gama-GT este recomandat să facem o detoxifiere a ficatului pentru eliminarea toxinelor si recăpătarea tonusului. Există mai multe modalități naturale prin care putem face acest lucru. În general, ar trebui să evităm alimentele grase precum untul sau uleiul și, de asemenea, să bem diverse infuzii de plante medicinale, cum ar fi lapte de ciulin, Boldo etc., care au proprietăți benefice pentru ficat.