Când un cuplu încearcă să conceapă un copil, domnii trebuie să adopte acțiuni simple pentru a-și îmbunătăți calitatea spermei și deci, a-și crește șansele de concepție. Într-adevăr, calitatea spermei (și, prin urmare, fertilitatea) depinde de moștenirea genetică, dar poate fi influențată de diverși factori de origine imunologică sau anatomică, dar și de anumite obiceiuri zilnice pe care le puteți controla într-o anumită măsură. Deși nu există o listă de obiceiuri zilnice și de produse „magice”, următoarele informații vă poate ajuta să vă îmbunătățiți calitatea spermei în mod natural.
Cuprins
Cum se evaluează calitatea spermei?
Testul care se efectuează de obicei pentru a evalua calitatea materialului seminal este seminograma. Acest test oferă rezultate despre concentrația, mobilitatea și morfologia spermatozoizilor, precum și procentul de spermatozoizi anormali din ejaculat. În ceea ce privește numărul, concentrația minimă este reprezentată de 15 milioane/ml într-un ejaculat normal, un nivel mai scăzut este un indiciu de oligospermie. În ceea ce privește motilitatea însă, 40% dintre acestea trebuie să fie mobile în primele 60 de minute și să mențină această stare timp de 4 ore după ejaculare. Valorile mai mici pot dezvălui prezența astenospermiei.
În ciuda acestui fapt, există și alte aspecte importante atunci când se determină calitatea unei probe de sperma, cum ar fi integritatea ADN-ului spermatozoizilor. Pentru a analiza acest parametru, trebuie efectuate teste suplimentare, cum ar fi studiul fragmentării ADN-ului spermatozoid.
Care sunt factorii care influențează calitatea spermei?
Numeroși factori influențează negativ calitatea spermei. Aceștia includ:
- Excesul de greutate: există studii științifice care dovedesc că excesul de greutate poate duce la scăderea numărului și a calității spermatozoizilor.
- Fumatul: în tutun există peste 4.000 de substanțe considerate toxice, printre care cadmiul, nicotina și hidrocarburile policiclice. Consumul de tutun este în mod clar asociat cu o modificare a volumului, numărului și motilității probelor de spermatozoizi, pe lângă producerea unei creșteri a fragmentării ADN-ului spermatozoizilor.
- Utilizarea lubrifianților: majoritatea lubrifianților afectează negativ sperma. Totuși, există și excepții: uleiul de canola, uleiul pentru copii sau un lubrifiant special conceput pentru a crește fertilitatea nu ar afecta calitatea spermei.
- Consumul de alcool și droguri: în cantități mari, s-a dovedit că alcoolul dăunează sănătății și, de asemenea, calității spermei. Iar, drogurile precum cocaina sau canabisul pot avea, de asemenea, un impact negativ asupra calității spermei.
- Stresul și nervozitatea: într-adevăr, stresul și nervozitatea interferează cu hormonii, afectează producția de spermă și reduc șansele de concepție.
- Telefon mobil: expunerea la radiațiile de la telefoanele mobile a fost legată de o calitate mai scăzută a spermei, iar efectul acesteia poate depinde de durata expunerii. În plus, mai multe studii au observat un efect negativ al telefoanelor mobile asupra motilității spermatozoizilor. Această expunere ar putea duce la creșterea stresului oxidativ la nivelul testiculelor, ceea ce crește deteriorarea ADN-ului în spermatozoizi. Cu toate acestea, rezultatele studiilor nu sunt concludente. Acesta este motivul pentru care posibilele efecte ale utilizării telefonului mobil asupra calității spermei nu sunt complet clare.
- Temperatura scrotală ridicată: studiile arată că un mediu cald poate reduce calitatea și cantitatea spermatozoizilor. Spermatogeneza necesită o temperatură medie între 32 și 35 de grade.
- Vârsta înaintată: de la vârsta de aproximativ 40 de ani, se produc mai puțini spermatozoizi, iar capacitatea lor de a fertiliza poate scădea.
- Boli: fertilitatea bărbaților poate fi redusă din cauza tulburărilor tiroidiene, renale sau hepatice, precum și a diabetului zaharat și a hipertensiunii arteriale.
- Steroizii anabolizanți: luarea de steroizi anabolizanți pentru a construi mușchi nu are doar un efect negativ asupra calității spermei. De asemenea, poate provoca probleme de erecție și pierderea libidoului.
- Medicamente: consumul unei serii de medicamente care pot afecta fertilitatea devine din ce în ce mai frecvent. De exemplu, medicamentele care au efecte hormonale, precum anabolicele sau testosteronul, utilizate la tineri în scopuri sportive, pot provoca oligozoospermie severă și chiar azoospermie; antihipertensivele și psihotropele pot afecta calitatea seminală, funcția sexuală și parametrii hormonali.
- Toxine: toxinele precum cele conținute în substanțe precum PET-urile, pesticidele, azbestul sau plumbul sunt cunoscute ca fiind perturbatori hormonali. Expunerea la acești perturbatori ai sistemului endocrin face ravagii în ceea ce privește elementele de bază ale dezvoltării sexuale și reproductive.
Cum se poate îmbunătăți calitatea spermei?
Ținând cont de factorii menționați mai sus, există o serie de recomandări de care trebuie să țineți cont pentru a vă îmbunătăți calitatea seminală:
- Controlați-vă dieta și efectuați exerciții fizice moderate pentru a vă menține o greutate adecvată.
- Evitați cât mai mult stresul și învățați să vă relaxați în mod activ.
- Consultați un specialist pentru a lua orice supliment alimentar, în special steroizii anabolizanți.
- Evitați consumul de tutun, alcool și droguri.
- Folosiți lubrifiante intime cu pH neutru, ce conține 100% ingrediente naturale.
- Mergeți regulat la controalele medicale de rutină și depistați din timp eventualele probleme de sănătate.
- Nu purtați telefonul mobil în buzunarele pantalonilor, mai ales în buzunarele din față.
- Evitați îmbrăcămintea strâmtă și băile foarte fierbinți.
- Nu așezați laptopul pe picioare și aveți grijă de alte acțiuni care ar putea crește temperatura testiculară.
- Discutați cu medicul dumneavoastră dacă medicamentele pe care le luați pot fi cauza scăderii calității spermei și dacă acestea pot fi înlocuite cu altele.
- Evitați să intrați în contact în viața de zi cu zi la substanțe periculoase și faceți cure de detoxifiere de două ori pe an.
Ce alimente îmbunătățesc calitatea spermei?
În spermă, există substanțe naturale numite antioxidanți, precum vitamine, minerale, flavonoide, acizii grași esențiali, enzime etc., care ajută la menținerea unei bune calități seminale. Cu toate acestea, s-a descoperit că unii bărbați cu calități seminale slabe au cantități mai mici de antioxidanți în materialul lor seminal. Iar principalii antioxidanți asociați cu acest dezechilibru se numără vitamina C, vitamina E, vitamina B12, zinc, acid folic și coenzima Q10 în aport scăzut. De aceea, pentru normalizarea numărului de spermatozoizi, medicii recomandă consumarea următoarelor 10 alimente:
1. Stridii
Sunt extrem de bogate în zinc, care este foarte eficient în creșterea numărului de spermatozoizi și a producției de testosteron. Deficitul de zinc este una dintre principalele cauze ale infertilității masculine.
2. Fructe roșii
Bogate în vitamine sunt căpșunile, afinele, strugurii roșii…, fără a uita de rodii, care au unul dintre cel mai puternic efect antioxidant. Citricele precum mandarinele și portocalele conțin coenzima Q10 și vitamina C.
3. Ciocolată neagră
Ideală pentru creșterea numărului de spermatozoizi și a mobilității. De asemenea, ajută foarte mult la creșterea volumului ejaculatului, deoarece ciocolata este bogată în aminoacizi.
4. Semințe de dovleac
Semințele de dovleac conțin zinc, acizi omega-3 și vitamine. În plus, semințele de dovleac sunt pline de acizi grași Omega-3, care sunt foarte utili în stimularea fluxului sanguin către organul sexual. Amintiți-vă – este mai bine să le mâncați după felul principal, fără a le amesteca cu alte alimente.
5. Usturoi
Conține cantități mari de seleniu, vitamina B6 și alicină. Produsul ajută la creșterea libidoului și a apetitului, protejează sperma, întărește sistemul imunitar și îmbunătățește circulația sângelui.
6. Ouă
Ouăle sunt printre cele mai bune alimente pentru îmbunătățirea sănătății sexuale și reproductive, bogate în vitamine și nutrienți de bază care au acțiune antioxidantă.
7. Ulei de măsline
Acest tip de ulei, prezent în dieta mediteraneană, este bogat în vitamina E, acizi grași nesaturați, omega 9, printre altele. Compuși care ajută la formarea membranelor celulare ale spermatozoizilor.
8. Legume proaspete
Legumele proaspete, precum broccoli, ardei, roșii etc. conțin vitaminele A, B, C și E, dar și mineralele calciu, potasiu, zinc, fier, cupru, etc. Toate sunt foarte importante pentru creșterea fertilității masculine.
9. Avocado
Conține o cantitate mare de vitamina E și acid folic, care afectează motilitatea spermatozoizilor, reglează funcțiile hormonilor sexuali și cresc apetitul sexual.
10. Nuci
Conțin zinc, care are un efect pozitiv asupra fertilității. Cei drept, o mână de nuci în fiecare zi îmbunătățește morfologia spermatozoizilor și le afectează motilitatea.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.