Home Nou Cum se congelează țelina?
Nou

Cum se congelează țelina?

Țelina este o legumă foarte nutritivă și sănătoasă în același timp. Cu toate acestea, printr-o procedură greșită de congelare, tulpinile și frunzele sale își pierd aroma și vitaminele. Dar, cu unele metode și precauții înainte de a fi congelate, pot fi conservate fără a se deteriora o lungă perioadă de timp. Să vedem care este procedura optimă de congelare a țelinei.

Țelina poate fi congelată sau se strică?

Da, putem congela tulpinile și frunzele de țelină pentru a încerca să le menținem în condiții optime de consum pentru o perioadă lungă de timp.

Există diverse metode în acest caz, de exemplu, se pot pune într-o pungă cu închidere etanșă și transfera la congelator, unde va rezista o perioadă mai scurtă de timp. Pentru a obține un lot mai gustos de țelină și cu o perioadă de valabilitate mai lungă, cel mai bine este să opărim leguma mai întâi, tehnică care distruge majoritatea microorganismelor şi păstrează vie culoarea legumei. Alternativ, înainte de o introduce în congelator, putem opări în prealabil țelina și transforma în suc sau piure de țelină.

Cum se congelează țelina crudă?

Dacă dorim să congelăm țelina crudă, vom urma acești pași, astfel încât să o conservăm în mod corespunzător:

  1. Se spălă cu grijă tulpinile de țelină, înmuindu-le în apă rece pentru cel puțin 30 de minute; se clătesc și se lasă la scurs într-o strecurătoare.
  2. Se uscă bine cu o cârpă de bumbac și se taie rădăcina și frunzele de sus, apoi se taie tulpinile în felii.
  3. Se pun frunzele și bucățile de țelină în recipiente sigure pentru congelator pe care l-am etichetat cu data congelării, apoi se închide cu grijă și pune în compartimentul congelator.
  4. Ar trebui să o utilizăm în termen de trei luni.

Cum se congelează țelina mai mult timp?

Pentru o durată mai lungă de valabilitate, o consistență mai bună și un gust mai aromat, înainte de a o introduce în congelator ar trebui să opărim țelina și stinge imediat în apă cu gheață. Pașii sunt, după cum urmează:

  1. Se îndepărtează pământul și murdăria de pe țelină, apoi se îndepărtează frunzele de țelină de pe tulpină.
  2. Se taie tulpinile de țelină în felii.
  3. Se pun feliile de țelină în apă clocotită cu sare timp de 2 minute.
  4. Se scurg într-o strecurătoare și se sting imediat cu apă cu gheață.
  5. Între timp, în oala cu apa care fierbe deja, se fierb frunzele de țelină timp de 2 minute.
  6. Se scurg și se sting imediat cu apă cu gheață pentru a le păstra vie culoarea și pentru a se răci.
  7. Se tamponează țelina cu o cârpă pentru a se usca bine.
  8.  Odată uscată, se împachetează tulpinile și frunzele de țelină în pungi speciale pentru congelator și se sigilează lăsând aerul să iasă bine din pungi.
  9. După etichetarea pungilor pentru congelare, se introduce țelina în compartimentul congelator ***.
  10. Țelina opărită trebuie consumată în următoarele 12 luni.

Cum se congelează sucul de țelină?

Dacă dorim să congelăm sucul de țelină, putem pur și simplu să facem piure din bucățile de țelină cu ajutorul unui blender. Pașii în acest sens, sunt următorii:

  1. Se spălă țelina și se taie în bucăți mici.
  2. Se pune puțină apă în blender sau în paharul blenderului.
  3. Se adăuga bucățile de țelină și se mixează până devine suculent.
  4. Se toarnă sucul în forme pentru cuburi de gheață.
  5. În final, se congelează.

Cum se folosește țelina congelată?

Cel mai simplu mod de a dezgheța lent țelina este în frigider. În acest fel, țelina rămâne crocantă și nu este contaminată de germenii din aer. Dezghețarea în frigider durează câteva ore. De asemenea, o putem adăuga direct, adică congelată, în tigaie sau cratiță, unde se va găti cu restul preparatului.

Comentarii pe Facebook
Acordă o notă acestui articol!

Author

ThePOC

error: Content is protected !!