Suferiți adesea de dureri abdominale, crampe sau diaree? Acestea pot fi simptome ale inflamației colonului. Această inflamație apare cel mai frecvent din cauza administrării de medicamente care irită intestinele (cum ar fi suplimente de fier sau antibiotice), alergiei sau intoleranței la anumite alimente (cum ar fi lactoza sau glutenul), stresului, anxietății sau dezechilibrului neurologic, infecțiiei tractului gastrointestinal, intoxicațiilor etc. Un grup mare de bolile inflamatorii cronice ale intestinului, cum ar fi colita ulcerativă, boala Crohn și colita microscopică pot fi cauza. Pentru a îmbunătăți simptomele, este necesar să evitați factorii declanșatori. Dar dacă doriți să știi cum să dezinflamați colonul, urmați cu atenție fiecare sfat din acest articol.
Cuprins
Cum se dezinflamează colonul?
Inflamația colonului este o problemă care afectează intestinul gros. În ciuda faptului că doar o mică parte dintre pacienți prezintă simptome grave, această afecțiune este o tulburare cronică care trebuie controlată pe termen lung. Însă, dvs. puteți sprijini singur terapia inflamației colonului. Puteți face acest lucru urmând acest sfaturi:
- Efectuați un automasaj pe abdomen pentru a vă calma durerile. Pentru a-l face mai confortabil, este posibil să folosiți câteva picături de ulei vegetal, eventual cu un ulei esențial analgezic, cum ar fi uleiul esențial de mentă, uleiul esențial de busuioc sau uleiul esențial de eucalipt.
- Mâncați încet și mestecați bine mâncarea.
- Urmați o alimentație săracă în grăsimi și bogată în proteine.
- Evitați mesele copioase. Este de preferat să mâncați puțin și des.
- Încercați să beți 1,5 -2 litri de apă pe zi, mai ales dacă aveți probleme cu constipația.
- Eliminați alimentele pe care credeți că declanșează episoade de dureri abdominale. Aceste exemple includ condimentele, supele instant, cacao, produsele lactate, brânza, iaurtul, prăjiturile, înghețata, untul și băuturile răcoritoare.
- Ori de câte ori este posibil, ar trebui să evitați alcoolul și fumatul.
- Evitați alimentele grase și prăjelile.
- Includeți mai multe alimente bogate în fibre în meniul zilnic.
- Utilizați suplimente de tărâțe de grâu, amestecate cu lichide sau alimente.
- Dacă este necesar, utilizați laxativele pe care vi le-a prescris medicul dvs.
- Dacă diareea dvs. persistă, evitați produsele lactate, cafeaua, ceaiul și ciocolata.
- Luați probiotice pentru vă reface flora intestinală.
- Evitați alimentele care provoacă flatulență precum: fasole, varză, conopidă, năut, linte, varză de Bruxelles, ceapă, praz, mazăre, nuci…
- Faceți 30 de minute de exerciții fizice ușoare pe zi, cum ar fi mersul pe jos sau înotul.
- Mențineți un program fix de masă și încercați să defecați întotdeauna la aceeași oră și fără să vă grăbiți, de preferat după micul dejun.
- Practicați tehnici de relaxare pentru a combate stresul.
- Ameliorați durerile abdominale aplicând comprese calde la nivel local.
- Reduceți pe cât posibil stresul și odihniți-vă suficient.
- Beți lapte de migdale.
- Curățați-vă profund colonul de materiile reziduale, toxine, gaze și paraziți prin ședințe de hidrocolonoterapie.
- Postul intermitent, postul scurt și chiar lung, poate fi o modalitate bună de a vă dezinflama colonul.
Există remedii la domiciliu pentru inflamația colonului?
Ceaiurile din fenicul, anason și de chimen pot fi remedii naturiste foarte benefice pentru crampe. Iar, coaja de stejar și ceaiul din frunze de mure pot lupta împotriva diareei. Au efect astringent și astfel pot proteja intestinele de atacuri.
Mai mult decât atât, sindromul colonului iritabil poate fi contracarat adesea și cu ghimbir. Antiemetic recunoscut și foarte apreciat împotriva răului de mișcare, ghimbirul reduce crampele abdominale și ajută la limitarea durerii. Consumat sub formă de infuzie, în cantități rezonabile, ghimbirul poate calma durerile cauzate de sindromul colonului iritabil.
Alternativ, puteți face singur o astfel de soluție naturală din două alimente foarte diuretice, care vă vor ajuta să eliminați excesul de lichide, în principal retenția: suc de ananas și castravete. Beți-l pe stomacul gol și veți elimina inflamația.
În cele din urmă, consum de banane stimulează tranzitul intestinal. Bogate în fibre, bananele sunt și un aliment care ameliorează balonarea. Este de preferat să nu consumați o banană foarte coaptă pentru a evita formarea anumitor carbohidrați nocivi și pentru a profita la maximum de virtuțile acesteia.
Când să mergeți la medic?
Diareea este tipică pentru inflamația colonului. Dacă durează mai mult de 2-3 săptămâni, este timpul să fiți primit și văzut de un medic. De asemenea, vă recomandăm să mergeți imediat la medic dacă:
- Simptomele dvs. se agravează;
- Sunteți anormal de obosit;
- Simțiți greață și amețeli;
- Simptomele se datorează trezirii nocturne;
- Sunteți foarte slăbit;
- Nu aveți poftă de mâncare;
- Aveți brusc dureri abdominale severe, într-o zonă localizată;
- Vedeți sânge în scaun.
În funcție de boală, tratamentul dvs. trebuie efectuat de un specialist cu suficientă experiență.