Atunci când echilibrul florei noastre vaginale este perturbat, microorganismele patogene pot distruge bacteriile benefice precum Lactobacillus. Dacă se întâmplă acest lucru, poate exista un risc pentru sănătatea noastră. Printre cele mai mari pericole la care ne expunem în cazul în care avem o floră bacterienă intimă dezechilibrată, este apariția vaginozei bacteriene, cistitei sau inflamației prostatei și a vezicii urinare. De aceea, este foarte important să o restabilim pe cât putem de repede. Dar cum se reface flora vaginală? În cele ce urmează, vom afla!
Ce este flora vaginală și ce rol are ea?
Flora bacteriană vaginală, cunoscută și sub denumirea de microbiotă vaginală, este un grup de bacterii benefice care populează această zonă a corpului și previn proliferarea sau colonizarea organismelor patogene care pot provoca infecții și probleme vaginale.
Este alcătuită din 15 specii diferite de bacterii, deși cele mai importante și numeroase sunt Lactobacillus și, mai precis, următoarele specii: lactobacillus crispatus, lactobacillus brevis și lactobacillus gasseri.
Lactobacilii sunt literalmente eroii vaginului: protejează de bolile cu transmitere sexuală și formează un scut împotriva infecțiilor.
Flora bacteriană vaginală a fiecăreia dintre noi este diferită și se modifică pe parcursul vieții, în special în timpul menstruației și în sarcină. Lactobacilii se hrănesc cu glicogenul prezent în mucusul vaginal și eliberează în schimb acid lactic, iar alte specii peroxid de hidrogen.
În acest fel, Lactobacilii contribuie la menținerea unui mediu vaginal acid și a unui pH ideal (între 3,8 și 4,5). Un nivel al pH-ului mai mare de 4,5 creează, de fapt, mediul ideal pentru proliferarea bacteriilor „rele”.
Acidul lactic și peroxidul de hidrogen ajută, de asemenea, la uciderea bacteriilor și virușilor dăunători care pot duce la dezvoltarea infecțiilor.
Ce cauze duc la apariția dezechilibrului florei vaginale?
Microbiota vaginală este ceva care se schimbă și poate fi dereglată de mulți factori. Unii dintre aceștia sunt:
- curățarea excesivă sau utilizarea de produse de igienă, cu un pH prea mare sau antiseptice pentru igiena intimă;
- stresul și oboseala;
- curățarea sau spălarea excesivă a vaginului;
- utilizarea prelungită și necorespunzătoare a antibioticelor;
- neglijarea igienei intime sau ștergerea necorespunzătoare după scaun;
- tulburări hormonale în timpul sarcinii, în perioada pubertății sau luarea de contraceptive în mod neadecvat;
- purtarea aceluiași tampon mai mult de 4 ore;
- consumul excesiv de tutun sau alcool;
- sexul neprotejat foarte des sau un număr prea mare de parteneri sexuali;
- utilizarea la comun a toaletelor și a prosoapelor.
Care sunt semnele unei flore vaginale dezechilibrate?
Atunci când microflora vaginală este compromisă, apar următoarele simptome:
- mâncărime vaginală;
- senzații de arsură;
- mirosuri vaginale neobișnuite;
- iritații;
- dispareunie (durere în timpul actului sexual);
- secreții vaginale abundente;
- infecții fungice recurente (în special, candidoză);
- cistită.
Cum se reface flora vaginală?
Rutina zilnică a igienei noastre intime, ecuația protejării florei vaginale
Pentru a ne proteja flora vaginala de eventuale tulburări, iată câteva reguli pe care trebuie să le urmăm ca parte a igienei noastre intime zilnice:
- evităm dușuri vaginale.
- schimbăm lenjeria în fiecare zi și purtăm materiale din bumbac.
- în timpul igienei personale, vom folosi de preferință mâna în loc de o mănușă sau o floare de duș.
- atunci când suntem la toaletă, ștergerea o vom face din față către spate pentru a evita migrarea bacteriilor fecale în vagin și uretră.
- urinăm după fiecare act sexual.
- limităm numărul de spălări intime la 2 pe zi.
- utilizăm săpunuri cu pH neutru, preferând săpunurile cu pH bazic (în jur de 5).
- evităm să purtăm haine prea strâmte și lenjerie intimă care favorizează iritația.
- schimbăm regulat tamponul. Se recomandă schimbarea acestuia la fiecare 4 până la 6 ore pentru a evita excesul de umiditate.
Alimentația potrivită, ne restabilește flora vaginală
O alimentație sănătoasă, variată și echilibrată este cheia pentru a ne reface flora vaginală. Pe de o parte, ne oferă toți nutrienții de care avem nevoie pentru buna funcționare a organismului, dar este și o sursă de prebiotice și probiotice care acționează în simbioză pentru sănătatea noastră intimă și digestivă.
Alimentele bogate în fermenți lactici sunt: produsele lactate (iaurturi, brânzeturi), băuturile fermentate (chefir, kombucha, bere și vin nepasteurizat) sau legumele lactofermentate (castraveți murați, varza murata). Prebioticele care le servesc drept hrană se găsesc, de exemplu, în anghinare, merișoare, miere, praz sau usturoi.
În schimb, daca dieta noastră este excesiv de bogată în carbohidrați, va trebui să încercăm să reducem aportul acestora, deoarece carbohidrații în exces favorizează dezvoltarea bacteriilor patogene în tractul nostru intestinal și urinar. Iar dacă avem diabet, va trebui să ne monitorizăm și nivelul d zahăr din sânge.
Hidratarea corespunzătoare a corpului: factor de protecție pentru flora noastră vaginală
Corpul nostru are nevoie de cel puțin 2 litri de lichide pe zi pentru a se menține hidratat. Din acest motiv, este crucial să bem multă apă (6 până la 8 pahare pe zi), deși putem consuma și sucuri naturale, infuzii sau supe.
Probioticele sub formă de suplimente alimentare, ne vor umple vaginul cu Lactobacili
Una dintre cele mai eficiente modalități de a ne reface flora intimă în mod natural este să luăm suplimente cu probiotice. Aceste produse special concepute, ne pot umple vaginul cu Lactobacili, care la rândul lor, ne vor proteja de posibilele infecții. De obicei, acestea se pot administra pe cale orală, sub formă de capsule, sau vaginal, prin supozitoare, toate având aceeași eficacitate. Pentru a le spori efectele, se pot folosi după tratamentul principal, într-o perioadă de 5 până la 10 zile.