După o cădere, un accident sau o lovitură gravă, s-ar putea ca coastele noastre să sufere traume, fisuri sau chiar rupere. Acest tip de traumatism necesită îngrijiri terapeutice speciale pentru a evita posibilele probleme respiratorii, și cu toate acestea, nu există nici o modalitate de a accelera unirea părților rupte, de aceea odihna și o atenție adecvată va fi esențială pentru recuperare. Din acest motiv, în acest articol vă explicăm care sunt simptomele acestui tip de leziune și cum să tratați coastele rupte.
Deși ni se poate părea foarte grav, o fractură de coastă este o vătămare minoră, cu excepția cazului în care fractura implică probleme respiratorii. Simptomele unei fracturi costale sunt inconfundabile și includ:
- durere toracică în cazul unei respiraţii profunde, (devine mai acută în timpul inspirației) același lucru cu rotirea trunchiului, atingerea acestuia sau în timpul aplecării,
- durere în timpul somnului pe partea afectată.
Dacă ați suferit o lovitură puternică sau ați avut un accident și credeți că este posibil să aveți una sau mai multe coaste rupte, în acest caz, este important în primul rând să rețineți ce nu trebuie să faceți în momentul traumei (să nu mai vorbim de faza recuperatorie):
- să încercați să bandajați zona fracturii;
- să depuneți efort sau să ridicați greutăți;
- să subestimați trauma, mai ales dacă sunteți obișnuiți să depuneți activități fizice. În special sportivii tind să repete „Este doar o durere!”.
Cum este diagnosticată fractura costală?
Odată cu examinarea clinică obiectivă a toracelui, sunt căutate semne precum vânătăi (adică traumatisme) și deformare. Ruperea ultimelor coaste poate provoca leziuni ale organelor intraabdominale. Cea din primele două coaste (cea mai mare a cutiei toracice) poate duce în schimb la leziuni cardiopulmonare sau vasculare. Din fericire, acest tip de fractură este mai puțin obișnuită decât cel al coastelor centrale ale cutiei toracice.
Totuși, în cazuri severe complicațiile constau în posibilitatea de a avea dificultăți de respirație. Prin urmare, specialistul va monitoriza cu atenție respirația, durerea și trosniturile la palpare și în timpul anumitor mișcări.
Pentru a defini amploarea fracturii, este necesară o radiografie. Prin această examinare, medicul va putea înțelege unde se află fractura dacă:
- coasta este ruptă în mai multe puncte;
- există multiple coaste fracturate;
- fractura este compusă sau descompusă;
- există o vătămare sau un risc pentru organele abdominale (în cazul unei fracturi a ultimelor coaste) sau zona toracică, de exemplu în pleura, membrana care înconjoară plămânii.
În funcție de gravitatea rănii, poate fi necesar să rămâneți sub observație pentru a vedea dacă plămânii și inima nu v-au fost deteriorate și nu vă aflați în pericol de deces.
Cum se tratează ruptura costală?
Nu există o cură specifică pentru vindecarea coastelor rupte, ca de exemplu gips sau imobilizare, care poate fi pus pe coaste. Prima recomandare este să vă odihniți și să evitați toate acele activități care implică mișcări bruște ale leziunii: odihna (de aproximativ 3 săptămâni) este esențială pentru calcifierea coastelor.
Va trebui să evitați să faceți sport, să dansați, să alergați, să vă ridicați brusc, să vă întoarceți brusc și să faceți orice altă activitate care poate genera durere și disconfort.
Medicii prescriu de obicei un tratament medical pe bază de analgezice, care se administrează pe baza prospectului. În primele zile, la sfatul medicului, se poate recomanda utilizarea unei curele toracice.
În acest moment, se poate urma mai întâi fizioterapie pentru a restabili mobilitatea normală și apoi exercițiile menite să consolideze mușchii intercostali. În această ultimă fază, este indicat să faceți repaos atunci când simți durerea.
O altă idee bună este să puneți cuburi de gheață de mai multe ori pe zi, pachete de gheață instantanee pentru a reduce inflamația și durerea. Această soluție este foarte eficientă mai ales atunci când există traume în zonă.
Dacă ați suferit o traumă la nivelul coastelor și simțiți o durere, nu mai așteptați: mergeți de urgență la medic și respectați cu sfințenie indicațiile acestuia.