Toxiinfecția alimentară provoacă în majoritatea cazurilor dureri severe de stomac, vărsături și diaree, însă adesea aceste simptome dispar după câteva zile. Cum să le ameliorați dacă vă confrunți cu astfel de probleme? Care sunt cele mai eficiente tratamente și medicamente? În cele ce urmează, vă vom spune cum se tratează toxiinfecțiile alimentare, astfel încât să evitați deshidratarea și să atenuați simptomele.
Cum să recunoașteți toxiinfecțiile alimentare?
Următoarele simptome indică toxiinfecțiile alimentare:
- Dureri abdominale;
- Crampe abdominale;
- Diaree;
- Greață;
- Vărsături;
- Transpirație abundentă;
- Febră;
- Durere de cap.
Aceste simptome apar adesea la o oră sau la câteva ore după ce toxina a pătruns în organism. Adesea, o persoană sau mai multe persoane care au consumat același aliment experimentează simptome identice.
Care sunt cauzele toxiinfecțiilor alimentare?
Ingestia de alimente contaminate este principala cauză a intoxicațiilor alimentare. Cele mai frecvente patologii infecțioase bacteriene fatale sunt infecțiile cu Salmonella, Listeria, Campylobacter, Clostridium botulinum și Escherichia coli. Mai rar, Yersinia sau stafilococii sunt cauza. Toxiinfecțiile alimentare pot fi cauzate și de un virus, o micotoxină, un parazit etc.
Aceste toxiinfecții alimentare pot rezulta din alimentele contaminate, dinainte de a fi preparate, în timpul sau după prepararea acestora. Alimentele cele mai susceptibile la contaminare sunt; carnea, peștele, ouăle sau produsele lactate.
Consumul de ciuperci otrăvitoare poate duce, de asemenea, la intoxicații alimentare, sau mai degrabă la intoxicații cu ciuperci. Acestea includ, de exemplu, Amanita muscaria sau ciuperca Amanita phalloides.
Cum să tratați o infecție alimentară?
Ca și gastroenterita, toxiinfecția alimentară nu este de obicei gravă. Majoritatea oamenilor se tratează acasă și se recuperează singuri, fără să lua medicamente. La bebeluși, copii mici, femei însărcinate, bătrâni sau cei care au un sistem imunitar slăbit, infecțiile alimentare pot fi mai severe. Însă, dacă dvs. observați că simptomele dvs. durează mai mult de 2 până la 3 zile, este recomandat să mergeți la un consult medical. În tot acest timp, este deosebit de important să aveți o hidratare eficientă, deoarece organismul pierde mult lichid din cauza simptomelor. De asemenea, pentru evacuarea toxicelor este indicat să faceți o spălătură gastrică cu o soluție soluție slabă din bicarbonat de sodiu și apă (sau ser fiziologic), să luați un enterosorbent (cărbune activat, smectită) și să urmați cicluri complete de somn.
Rețineți: în niciun caz nu trebuie să luați analgezice, antiemetice și medicamente antidiareice fără recomandarea medicului.
Ce alimente să consumați atunci când suferiți de toxiinfecție alimentară?
Sub influența toxinelor care v-au provocat infecția alimentară, precum și a vărsăturilor și a diareei, întreaga mucoasă a tractului gastrointestinal devine inflamată. Pe baza acestui fapt, dieta dvs. după o astfel de afecțiune ar trebui să vizeze dezinflamarea acesteia. Mâncarea în prima zi, de regulă, ar trebuie să o excludeți. Dar în primele 2 zile, va trebui să o faceți o curățare a organismului de toxine cu sucuri naturale de fructe sau ceaiuri, pentru a înlocui cantitatea de lichide pierdute în vărsături și diaree. Spre exemplu: ceaiurile de mușețel, ceaiurile de mentă, ceaiurile de ghimbir, apele de cocos, sărurile de rehidratare orale sau băuturile izotonice pe care vi le puteți prepara în casă sau achiziționa din farmacii, sunt cele mai bune produse de rehidratare.
Atunci când nu mai prezentați sau aveți mai puține episoade de vărsături și diaree, este important să urmați o alimentație ușoară bazată pe orez, paste, cartofi, banane, leguminoase, fructe și legume gătite și carne slabă, care ușurează digestia. În schimb, nu este recomandat să consumați alimente grase sau condimentate, fructe sau legume crude. De asemenea, băuturile zaharoase, cafeaua și alcoolul, ar trebuie să le evitați după toxiinfecții alimentare.
Ce medicamente să luați în caz de toxiinfecție alimentară?
Dacă este necesar, puteți recurge la tratamentele medicamentoase. În acest caz, primul medicament pe care trebuie să-l luați, este cel care vă va ameliora simptomele. Iată care sunt tratamentele pentru toxiinfecție alimentară pe care le puteți lua în funcție de simptomele dumneavoastră:
- Anti-emetice pentru calmarea vărsăturilor de intoxicație;
- Smecta, este recomandat în tratamentul diareei din toxiinfecțiile alimentare;
- Medicamente antispastice, pe bază de floroglucinol, în caz de durere abdominală;
- Paracetamol, în caz de febră moderată.
În caz de deshidratare severă, este necesar să vi se ofere spitalizare pentru asigurarea rehidratării pe cale venoasă.