Corpul uman intră în contact cu substanțele iritante sub diferite forme: în anumite momente ale anului, mulți oameni suferă de o alergie sezonieră la polenul plantelor sau copacilor. Pentru alte persoane, alergiile sunt prezente pe tot parcursul anului, de exemplu atunci când intră în contact cu praful din casă, părul de animale, anumite alimente sau medicamente. În rândul acestor persoane alergice, le apar stări de nervozitate, depresie, atacuri de panică, stres și crize de astm care sunt semnificativ mai frecvente decât la restul populației. Dar de ce alergiile pot provoca anxietate, depresie, stres, anxietate și crize de astm etc.? O să răspundem punctual la aceasta întrebare pe baza datelor științifice.
Legătură dintre alergii și nervozitate, depresie, atacuri de panică, stres, anxietate, crize de astm etc.
Anxietatea, nervozitatea, depresia, atacurile de panică, stresul, anxietatea și crizele de astm au fost întotdeauna tulburări existențiale ale timpului actual. Acum, numărul persoanelor care suferă de aceste probleme au crescut semnificativ, sub influența substanțele iritante din ce în ce mai puternice cu care se intră în contact. Anumite alergii provoacă modificări ale creierului și corpului, care provoacă anxietate la nivel intern. A trăi cu alergii provoacă nervozitate, depresie, atacuri de panică, stres și crize de astm, ceea ce poate determina oamenii să dezvolte anxietate. Anxietatea este în mod normal un mecanism adaptativ, este un semnal de acțiune („Fugi!”, „Luptă!”). Dar dacă devine fundalul emoțional al vieții unei persoane, atunci se dezvoltă o nevroză.
Cercetătorii germani și elvețieni au investigat recent posibilele legături dintre anumite boli legate de sănătatea mintală (cum ar fi depresia și anxietatea) și diferite tipuri de alergii. Studiul lor sugerează că alergiile ar putea declanșa probleme de anxietate sau depresie la pacienți. Rezultatele au fost publicate în revista International Archives of Allergy and Immunology.
Un alt studiu efectuat în Germania pe adulți a reînviat întrebarea chiar și în rândul persoanelor în vârstă. Anxietatea generalizată este strâns legată de alergiile sezoniere și invers. „Există dovezi deosebite despre un număr tot mai mare de boli psihice care sunt asociate cu disfuncția imună”, explică epidemiologul Sandro Galea de la Universitatea din Boston, Statele Unite ale Americii: alergiile pot conduce, de fapt, la stări de anxietate sau tulburări ale stărilor de spirit foarte puternice, în diverse feluri. În primul rând, o persoană care suferă de alergii grave este afectată adesea de reprize de strănut, urmate de stări de sufocare și dureri de cap, sau alte simptome specifice alergiei de care suferă. În cele mai grave cazuri de alergii foarte periculoase, cum ar fi alergiile la alune sau crustacee, pacientul care suferă de alergii tinde să fie mereu în alertă pentru că știe că există ceva care îi poate provoca șoc anafilactic și care chiar iar putea fi fatal. În astfel de cazuri, senzația de dispnee datorată reacției alergice declanșează un atac de panică. Iar sentimentul de panică, la rândul său, exacerbează atacul. De regulă, după un tratament selectat corespunzător, simptomele devin mai puțin pronunțate.
Explicația pentru care alergiile pot provoca sări de nervozitate, depresie, atacuri de panică, stres anxietate și crize de astm
Această anxietate ar putea fi biologică, adică naturală: alergiile declanșează eliberarea de cortizol, care tinde să interfereze cu sentimentele de bine induse de serotonina, hormonul fericirii. Nu este încă pe deplin înțeles cum se comportă cortizolul în aceste situații, spun experții. Unii medici au speculat că ar putea inhiba producția de serotonină – sau cel puțin ar putea face ca aceasta să nu se lege corect de receptorii săi, dar oricum, atunci când ceva este neregulă cu serotonina, pot apărea stări de anxietate și depresie.
Alergiile provoacă, de asemenea, producerea de citokine, numite substanțe chimice inflamatorii, în nas și sinusuri. De acolo, aceste citokine pot intra în sânge, unde ar putea afecta sistemul nervos central și modul în care funcționează creierul.
Poate că există chiar și un motiv evolutiv pentru care alergiile ar putea provoca nervozitate, depresie, atacuri de panică, stres, crize de astm: „Dacă o persoană este alergică, ea trăiește automat cu o anumită anxietate încercând să evite alergenii care o îmbolnăvesc”, iar acest lucru va atrage după sine alte tulburări de dispoziție.
Este un comportament ancestral, legat de instinctul de „comportament de boală” care se observă și la speciile de animale: un animal de companie bolnav va tinde să se ascundă și să nu fie văzut, exact așa cum se întâmplă cu o ființă umană, iar la persoanele alergice această afecțiune este potențial mai frecventă. Între timp, potrivit experților care au efectuat diverse cercetări, în principiu, experiența unei reacții alergice severe, cu amenințarea vieții pe care probabil a avut-o o anumită persoană în acel moment, este o experiență foarte traumatizantă, în urma căreia este frecventă apariția anxietății cu atacuri de panică, care se poate prezenta fie ca o tulburare de anxietate generalizată, fie ca o tulburare de stres post traumatic. Dar sunt necesare mai multe studii pentru a înțelege cu adevărat și a determina modul în care alergiile afectează sănătatea mintală.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.