Potrivit multor experți, terenurile exploatate în prezent din agricultură reprezintă o investiție de afaceri extrem de profitabilă, astfel încât în anii următori se așteaptă ca investitorii străini, precum șeicii arabi o să tot cumpere teren agricol în România. După intrarea în proprietatea a Insulei Mari a Brăilei sub compania Al Dahra din Emiratele Arabe Unite a şeicului Hamdan Bin Zayed Al Nahyan, cu siguranță, astfel de arabi vor mai dori să achiziționeze pământ pentru ferme.
Practic, se poate spune că arabii au preluat cea mai mare fermă agricolă din România și Europa, având în vedere că Agricost are în concesiune, până în 2032, 56.000 de hectare în Insula Mare.
Este de remarcat faptul că aceștia sunt atrași de solul ieftin și fertil al României, cel mai bun loc din lume pentru cultivarea culturilor de nutreț și a produselor destinate producerii de biocombustibili. Achiziționarea de teren este, de asemenea, ieftină, între 3000 și 4000 de euro pe hectar. În cazul Insulei Mari a Brăilei, care are în exploatare 56.000 de hectare de teren de cea mai bună calitate, arabii au plătit 200 de milioane de euro, în jur de 3771 de euro/hectar.
Care sunt motivele pentru care arabii cumpără teren agricol în România?
Printre motivele acestui tip de manevre de investiții se numără și prognoza unei creșteri constante a prețurilor la alimente. De exemplu, este de așteptat ca, în 2019, prețul grâului și al orzului să crească cu o medie de 50%, iar costul floarei soarelui se va dubla.
În acest sens, achiziționarea de terenuri agricole în afara teritoriului statelor arabe, dar și în alte țări a fost deja ridicată la statutul de politică de stat, de siguranță națională.
Așadar, arabii sau șeicii care fac afaceri cu petrol sunt foarte conștienți de faptul că vor putea să trăiască din “aurul negru” doar câteva decenii de acum încolo, în timp ce petrolul își poate pierde poziția de cea mai importantă de sursă de energie din lume și, prin urmare, pregătesc în prealabil planurile de urgență, cumpărând teren agricol ieftin și de foarte bună calitate.
Consecințele vânzării pământului către străini
Conform datelor Eurostat, peste 30% din suprafața de hectare de teren existente în Romania sunt deținute de străini (arabi, italieni, francezi etc.), asta în condițiile în care, în multe țări vânzarea de terenuri către străini este interzisă prin lege.
Consecințele acestor rele care afectează România sunt prețurile scăzute, lipsa legislației funciare pentru a proteja drepturile și interesele populației locale și costurile scăzute de producție, care sunt foarte atractive pentru arabi și pentru străini, în general.
În cele din urmă, achiziționarea de terenuri va dezvălui adevăratul său înțeles: colonialismul.
Dacă înainte, coloniile au fost create cu forța în scopul confiscării teritoriilor și a resurselor lor, astăzi este suficient să se cumpere pământ la un preț scăzut, iar rezultatul este identic: proprietarii locali sunt jefuiți prin pierderea controlului asupra propriului pământ.