La fel ca carbohidrații și lipidele, care furnizează în principal energie, proteinele sunt macronutrienți esențiali pentru buna funcționare a organismului. Ele promovează dezvoltarea masei musculare, îmbunătățind în același timp recuperarea după sesiunile de antrenament cu greutăți, adică la copii și adolescenți, dar și la sportivi. Dar chiar este nevoie să consumi mai multe proteine pentru a-ți crește masa musculară? Vom încercat să răspundem la această întrebare destul de complicată.
Cuprins
Ce sunt și ce rol au proteinele?
Proteinele sunt molecule de dimensiuni mari care joacă un rol important în organism; permit reînnoirea țesuturilor noastre musculare, a părului, a părului și a unghiilor, a pielii și a multor altele. Proteinele sunt, de asemenea, implicate în multe reacții din corpul nostru, servind în general drept sursă de energie. Acestea furnizează 4 calorii pe gram și sunt formate din aminoacizi.
În cazul unui aport insuficient de proteine prin alimente, întregul organism încetinește. Rinichii, creierul și chiar sistemul imunitar nu pot funcționa la capacitate maximă. Pot apărea apoi unele simptome: păr fragil, piele palidă, edem și mai ales pierderea masei musculare.
Este nevoie să consumăm mai multe proteine pentru a ne crește masa musculară?
Proteinele consumate pot proveni atât din surse animale, cât și din surse vegetale, cum ar fi carnea, ouăle, produsele lactate, fasolea și mazărea. Deși pot fi găsite în mod natural în multe alimente, există o mare varietate de suplimente proteice pe piață. În timp ce necesarul mediu de proteine pentru persoanele sedentare este ideal de 0,8 grame pe kilogram de greutate corporală, pentru cei care se antrenează, există dovezi că pentru a-și crește masa musculara această necesitate poate crește până la 1,5 g maxim 2 g de proteine pe kg de greutate corporală pe zi.
Cu toate acestea, în acest moment, trebuie subliniat că nu există un studiu științific care să indice beneficiile suplimentelor proteice asupra creșterii condiției fizice. Adică să nu credem că dacă consumăm cantității duble de proteine, acestea vor fi transformate în mușchi. De fapt, proteinele sunt molecule structurale care nu au sisteme de „stocare” dacă sunt luate peste nevoile anatomice, așa cum se întâmplă în schimb pentru carbohidrați (care sunt stocați sub formă de glicogen în special în mușchi și ficat) și pentru grăsimi (care sunt stocate în celulele adipoase). Proteinele pe care le vom lua în exces față de nevoile noastre reale, nu ne vor crește mai mult în masă musculară, iar aminoacizii care le compun vor fi eliminați, însă după o muncă intensă a rinichilor și ficatului, parțial sub formă de uree.
De fapt, ceea ce se știe cu siguranță, este că proteina obținută dintr-o dietă adecvată și echilibrată este suficientă pentru a ne satisface nevoile proteice în perioada antrenamentului și după antrenament. Așadar, vom ajunge la concluzia că nici sportivii profesioniști, nici persoanele care efectuează exerciții fizice în mod recreațional, nu au nevoia să consume mai multe proteine și că printr-o dietă sănătoasă și echilibrată, care să includă cantitatea necesară de proteine, este posibilă satisfacerea nevoilor corpului.
Ce să mâncăm pentru ne crește masa musculară?
Pentru a ne crește masa musculară, vom aveți nevoie de toți acești macronutrienții:
- Proteinele, vor fi folosite ca material de construcție și stimul pentru creșterea masei noastre musculare.
- Grăsimile, ne sunt necesare pentru producerea de hormoni, inclusiv testosteron.
- Carbohidrații, vor ajuta să producem hormonul insulină și factorul de creștere asemănător insulinei IGF-1, fără de care mușchii noștri nu se vor dezvolta. Și care ne vor da putere să ne antrenăm.
Dieta noastră zilnică, ar trebui să conțină 25% proteine, 20% grăsimi și 55% carbohidrați. Urmând acest principiu, cu siguranță vom reuși să punem în final masă musculară, fără a recurge la un exces de proteine, care, după cum se știe afectează rinichii.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.