Gustul sărat în gură este o senzație foarte neplăcută, deși în marea majoritate a cazurilor nu este ceva grav. Cu toate acestea, atunci când este prezent de mult timp, poate fi un simptom al unei afecțiuni de bază. În acest articol, vom analiza care sunt cauzele frecvente ale gustului sărat din gură, chiar și atunci când nu ați mâncat nimic sărat, astfel încât să știți cum să tratați această tulburare a senzației gustative.
Alimentația
Prima explicație pentru prezența gustului sărat este alimentația. Consumul de alimente sărate provoacă în mod natural această senzație. Această percepție este totuși foarte obiectivă, deoarece depinde de obiceiurile dvs. alimentare, dar și de eficacitatea mestecării și a insalivației. De fapt, cu cât veți mărunți mai multe alimente (mestecându-le), cu atât suprafața lor de contact cu saliva este mai mare și percepția dvs. de sare este mai mare.
Deshidratare
Deshidratarea este una dintre cele mai frecvente cauze ale gustului sărat în gură, atât la adulți, cât și la copii. Este cunoscută ca fiind o pierdere masivă de lichid din organism. Este frecventă în special atunci când suferiți de diaree sau febră.
Unele persoane se pot deshidrata după ce au avut diaree sau vărsături. Altele se pot deshidrata după un exercițiu intens la căldură.
De asemenea, poate fi însoțită de sete extremă, urinare mai puțin frecventă, urină închisă la culoare, epuizare, frică de înălțime și nedumerire. Amintiți-vă că gustul sărat este un simptom care indică o deshidratare semnificativă, de aceea este important să înlocuiți lichidul pierdut pentru a nu suferi complicații grave.
Leziuni în cavitatea orală
Orice tip de leziune în gură, indiferent de originea ei, inflamează țesutul cavității bucale, inclusiv limba. Astfel, este posibil să nu puteți experimenta senzația de gust.
Cu toate acestea, în unele cazuri, inflamația și iritarea țesutului gâtului vă poate provoca, de asemenea, modificări ale gustului, rezultând un gust metalic sau un gust sărat în gură, deoarece sângele transportă sodiu.
Acest lucru se poate întâmpla dacă, de exemplu, mestecați alimente foarte dure sau proteza dvs. nu este adecvată. În acest caz, este important să faceți ceea ce este necesar pentru a preveni si trata cauza. Apoi, va trebuie să urmați un consult dentar și să vă revizuiți igiena orală, mai ales că periajul slab favorizează acumularea de bacterii, respirație urât mirositoare și mai mult senzația de gust sărat în gură.
Lacrimi și secreții nazale
Cu siguranță când plângeți simțiți un gust sărat în gură. Aceasta are o explicație foarte simplă: lacrimile sunt sărate și când plângem, se scurg până ajung în fundul gurii. Nu există un tratament posibil pentru această tulburare, ci doar prevenire.
Ceva foarte similar se întâmplă cu secrețiile nazale. Când există mucus în nări, gustul sărat este foarte frecvent. Acest lucru se întâmplă atunci când aveți o răceală sau o rinită alergică. În caz de rinită alergică sau răceli, mucusul din nas se poate aduna în partea din spate a gâtului. Dacă se amestecă cu saliva din gură, poate provoca un gust sărat. De asemenea, s-ar putea să simțiți că aveți nasul înfundat și curgător sau să aveți dificultăți de respirație.
Reflux de acid gastric sau biliar
Gustul sărat poate fi un simptom al refluxului de acid gastric sau biliar. Aceste afecțiuni pot apărea împreună sau separat. Deși simptomele lor sunt similare, refluxul de acid gastric este cauzat de acizii stomacului care ajung în esofag, iar refluxul biliar este cauzat de lichidul biliar din intestinul subțire care ajunge în stomac și esofag. Simptomele acestor tulburări includ; dureri severe la nivelul abdomenului superior, arsuri la stomac frecvente, greaţă, vărsături biliare, tuse sau răgușeală și slăbire inexplicabilă.
Infecții
Infecțiile cu viruși și bacteriile pot provoca, de asemenea, un gust sărat, inclusiv papilomavirusul uman (HPV), aftele orale, gingivita sau candidoza. Dacă nu sunt tratate, pe termen mediu și lung vă puteți trezi cu pot duce la agravarea simptomelor și la complicații severe.
Deficiențe nutriționale
Un gust sărat poate rezulta din lipsă sau niveluri scăzute de nutrienți. Dacă un medic suspectează că aceasta este problema, acesta vă va testa sângele pentru a determina ce substanțe nutritive vă lipsesc. Tratamentul implică de obicei o formă de suplimentare.
Alte cauze ale gustului sărat în gură
Gustul sărat din gură poate avea totuși multe alte origini. Astfel, anumite medicamente vor promova această senzație de gust sărat. Acesta este în special cazul mai multor antihistaminice, antidepresive și antihipertensive.
În mod similar, tratamentele cu chimioterapie sau radioterapie pot duce la scăderea producției de salivă și la modificarea papilelor gustative și conferă acel gust sărat.
Multe modificări neurologice afectează percepția gustului, dând naștere la diferite senzații, cum ar fi gustul sărat. Deși nu sunt frecvente, această posibilitate nu trebuie exclusă, mai ales atunci când nu există altă explicație posibilă.
Dezechilibrele hormonale, precum cele întâlnite în timpul menopauzei sau sarcinii, pot provoca modificări ale papilelor gustative, ducând la gusturi ciudate.
De asemenea, există o serie de boli care pot modifica simțul gustului. Acestea pot include afecțiuni ale nervilor, cum ar fi scleroza multiplă sau paralizia Bell, sau chiar o tulburare a sistemului imunitar, precum sindromul Sjogren.
Diagnosticul gustului de sare în gură
Pentru a determina cauza gustului sărat, un medic va examina adesea gura și apoi va întreba despre alimentație, stil de viață și medicamente. De asemenea, medicul vă poate recomanda un set diferit de analize sau analize de sânge pentru a exclude posibilele cauze. Când medicul va identifica cauza gustului sărat, el vă va recomanda un tratament adecvat.
Tratamentul gustului de sare în gură
Opțiunile de tratament medical depind de cauza gustului sărat. Deshidratarea poate deveni o problemă serioasă. Pe lângă gustul sărat, este posibil să vă fie foarte sete și să aveți o urină închisă la culoare sau să nu mai urinați complet.
Pacientul poate deveni foarte confuz, obosit și amețit. Pot apărea convulsii, epuizare fizică și probleme cu rinichii.
În așteptarea diagnosticului și a tratamentului, puteți folosi următoarele remedii pentru a diminua gustul sărat din gură: igiena orală zilnică, clătirea cu o apă de gură antibacteriană, mestecarea gumei fără zahăr, consumul de apă pe tot parcursul zilei, reducerea consumului de alcool sau tutun și evitarea alimentelor grase sau a condimentatelor.
În majoritatea cazurilor, gustul enervant sărat din gură ar trebui să dispară, însă cu toate acestea, dacă persistă și simptomele acestuia nu se ameliorează, ar trebui să vă adresați medicului dumneavoastră.