Metoda principală de gătire a cartofilor în oală, pe plită sau pe un aragaz lent durează cel mai mult. Însă, datorită apariției oalelor sub presiune, multicooker-urilor, cuptoarelor cu microunde și a altor dispozitive, cartofii pot fi fierți simplu, rapid și în multe moduri. Doar putem pune câteva întrebări: Cât timp trebuie să îi fierbem? Este mai bine să îi curățăm sau să îi gătim cu coajă? Ar trebui să îi fierbem din apă rece sau fierbinte?… Și întrebările în acest sens pot continua. Haideți să aflăm împreună toate răspunsurile de care avem nevoie pentru a fierbe cartofii într-un mod delicios.
Cuprins
În cât timp se fierb cartofii?
În mod clar, răspunsul nu poate fi doar unul, deoarece depinde de mărimea cartofilor. În general, cartofii de mărime medie se fierb în aproximativ 20 de minute. Aceasta înseamnă că timpul de gătire al unui cartof este de aproximativ 20 de minute.
Cât timp se gătesc cartofii în supă?
În supă, cartofii sunt de obicei tăiați cuburi sau fâșii și adăugați într-un bulion care deja fierbe. Cartofii se fierb în supă timp de 7-10 minute. Cu toate acestea, timpul de gătire poate varia în funcție de mărime. Cu cât cartofii sunt tăiați mai mari, cu atât timpul de gătire va fi mai mare.
De unde știi dacă un cartof este fiert?
După cum am menționat mai sus, timpul de gătire al cartofului depinde de mărimea cartofului în sine. Este clar că cu cât cartoful este mai mare, cu atât timpul de gătire este mai lung. În general, cartofii de mari dimensiuni, se fierb în 30 de minute.
Cu toate acestea, există un truc foarte simplu care, ne permite să aflăm dacă un cartof este fiert. Procedura este foarte simplă și pentru a afla, pur și simplu luăm o scobitoare și încercăm să o înfigem în cartof. Daca scobitoarea intră ușor, atunci este fiert; daca nu intră sau intră cu dificultate, atunci cartoful nu este încă fiert.
Cartofii se fierb în coajă sau curățați de coajă?
Ambele metode sunt folosite pentru gătitul cartofilor. Cartofii care se fierb în apă fără coajă se numesc cartofi fierți. Pe de altă parte, când coaja le este îndepărtată numai după gătire, cartofii sunt numiți cartofi în coajă. În oricare dintre cele două variante de gătit, se pierd arome și ingrediente valoroase. La cartofii cu coajă, pierderea este puțin mai mică, deoarece coaja păstrează în interior vitaminele și nutrienții solubili în apă. În plus, acesta îi va împiedica să se destrame.
Le putem face și câteva tăieturi cu cuțitul pentru ca atunci când fierb, să elibereze amidon și să nu se destrame. De asemenea, dacă facem crestături foarte fine în coajă, ulterior va fi mai ușor să îi decojim.
Cartofii se pun în apă rece sau în apă fierbinte?
S-ar putea să ne fi obișnuit deja cu orezul sau pastele și, de asemenea, dorim să punem cartofii în apă clocotită. Dar nu ar trebui să facem asta! Cartofii trebuie puși în apă rece cu sare (aproximativ o lingură), deoarece încălzirea lentă gătește tuberculii uniform, iar sarea va menține majoritatea aromelor din cartof. În acest caz, vom calcula minutele de gătire din momentul în care apa va începe să fiarbă.
Cartofii se spală înainte de a-i fierbe?
Chiar dacă cartofii vor sta în apă în timp ce îi gătim, ar trebui să ne facem totuși timp să îi curățăm bine și să îndepărtăm pământul de pe aceștia. Pur și simplu, vom spăla cartofii sub un jet de apă rece. După cum putem vedea, nu este un efort prea mare.
Cartofii se fierb întregi sau tăiați?
Fiecare dintre noi decidem cum este mai bine să gătim cartofii: întregi sau tăiați. Însă cel mai important aspect, este ca bucățile de cartofi sau tuberculii să aibă aproximativ aceeași dimensiune. În caz contrar, cei mici vor fi suprafierți și se vor destrăma, în timp ce cei mari vor fi încă cruzi.
Cum se gătesc cartofii mai repede?
Nu există un truc care funcționează cu adevărat. Cu toate acestea, există două trucuri banale care ne pot ajuta în acest sens, și anume: să punem un capacul bine fixat pe oală sau să îi fierbem într-o oală sub presiune. În acest fel, vor fi gata în câteva minute.
Cât timp se gătesc cartofii în oala sub presiune?
Prin fierberea cartofilor într-o oală sub presiune, vom găti cartofii cu până la 70% mai rapid, în comparație cu metoda convențională. Cartofii noștrii vor avea nevoie doar de aproximativ 6 minute daca îi punem întregi, și datorită aburului conținut în oală, putem opri aragazul înainte ca aceștia să fie efectiv gata.
În schimb, dacă tăiem cartofii în bucăți mici, reducem timpul la 4 minute, și apoi va trebui să îi lăsăm în oală încă un minut.
Cartofii rețin foarte mult căldura, așa că dacă din orice motiv sunt puțin cam tari, vom închide oala sub presiune fără a o porni și vom aștepta aproximativ 5 minute. Vom vedea cum se frăgezesc, fără să îi gătim prea mult.
Cât timp se gătesc cartofii la cuptorul cu microunde?
O alternativă rapidă la gătitul cartofilor este să-i gătim în cuptorul cu microunde. Cu toate acestea, această metodă este potrivită doar pentru un număr mic de cartofi, deoarece cantitățile mai mari necesită timpi mai lungi de gătire în cuptorul cu microunde decât pe plită.
Pentru a găti cartofii cu coajă în cuptorul cu microunde, ar trebui să-i spălăm bine și le vom lăsa puțină apă să genereze abur. Se acoperă vasul din ceramică pentru cuptorul cu microunde și se gătesc cartofii la 600 de wați. În general, 6 cartofi mici au nevoie de aproximativ 6 minute pentru a se fierbe.
Dacă gătim cartofi fierți decojiți în cuptorul cu microunde, va trebui să acoperim vasul cu capac și verificam din când în când dacă sunt gata. Avantajul gătirii cartofilor la cuptorul cu microunde: cartofii nu își pierd niciun element nutritiv în apă. Dezavantajul: tuberculii nu absorb sare.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.