Home Nou Jandarmeria Olt sancționează braconajul în perioada de prohibiţie
Nou

Jandarmeria Olt sancționează braconajul în perioada de prohibiţie

În zilele de 13 şi 15 aprilie a.c., efective din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Olt au executat o serie de acţiuni pe linia prevenirii şi combaterii faptelor de încălcare a normelor legale privind regimul piscicol. În urma acţiunilor, au fost constatate următoarele:

– în data de 13.04.2019, în jurul orelor 07.00, două persoane de sex masculin de 26 şi respectiv 25 de ani, au fost depistate pe malul stâng al râului Olt, în zona localităţii Tia Mare, județul Olt, în timp ce desfășurau activități de pescuit cu ajutorul unei bărci pneumatice și a unei unelte de pescuit comercial, confecţionate din fir de plastic, in lungime de 200 metri, având atașate un nr. de 60 cârlige de pescuit fără a deține autorizație de pescuit, în perioada de prohibiție.
– în data de 15.04.2019, în jurul orelor 16.00, două persoane de sex masculin de 41 şi respectiv 16 ani, au fost depistați pe contracanalul râului Olt, în zona localităţii Berindei, județul Olt, în timp ce desfășurau activități de pescuit cu ajutorul a 2 (două) unelte de pescuit comercial tip prostovol, în lungime de 1,30 m , fiecare, fără a deține autorizație de pescuit, în perioada de prohibiție.

În ambele cazuri s-au întocmit acte de constatare pentru săvârşirea faptelor: “Pescuitul comercial sau sportiv fără licență sau autorizație de pescuit”, art. 64, lit. a, “producerea, importul, comercializarea, deţinerea sau folosirea la pescuit de către persoanele neautorizate a năvoadelor, voloacelor, prostovoalelor, vârşelor, vintirelor, precum şi a altor tipuri de unelte de pescuit comercial” art. 64, lit. i. și pescuitul comercial în habitatele piscicole naturale, prin orice metode şi mijloace, al peştilor şi al altor vieţuitoare acvatice, în perioada de prohibiţie.
Uneltele de pescuit şi ambarcaţiunea au fost predate organelor de urmărire penală, pentru continuarea cercetărilor.

Conform Ordinului Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale nr.54 din 15 ianuarie 2019 şi Ordinului Ministerului Mediului nr. 76 din 31 ianuarie 2019 privind stabilirea perioadelor și a zonelor de prohibiție a pescuitului, precum și a zonelor de protecție și refacere biologică a resurselor acvatice vii în anul 2019, în perioada 11 aprilie-9 iunie inclusiv, se instituie măsuri de prohibiţie pentru pescuitul în cop comercial, recreativ şi familial al oricăror specii de peşti, crustacee, moluşte şi al altor vieţuitoare acvatice în habitatele piscicole naturale. În acest sens, la nivelul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Olt, vor fi intensificate acţiunile de prevenire şi combatere a braconajului piscicol.

Bucur Borcan

Comentarii pe Facebook

Author

Bucur Borcan

error: Content is protected !!
Enable Notifications    OK No thanks