În această dimineaţă, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Timişoara împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate au efectuat 5 percheziții domiciliare în judeţul Timiş, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracțiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani.
În perioada 2007-2010, administratorul unei societăţi comerciale a pus în practică un sistem de fraudă a bugetului de stat, procedând la înregistrarea în contabilitatea societății a unor facturi de achiziții bunuri de la societăţi cu un comportament fiscal neadecvat, achiziții care s-au dovedit a fi fictive, scopul fiind acela de a diminua baza impozabilă și a se sustrage de la plata obligațiilor fiscale de natura impozitului pe profit și TVA. Prin înregistrarea în evidența contabilă a societăţilor comerciale a facturilor de achiziție de la societățile comerciale mai sus enumerate, prejudiciul total creat bugetului de stat este de 3 548 990 lei, din care TVA – 1 977 655 lei și impozit pe profit 1 571 335 lei.

Dacă în perioada 2007 – 2010, suspectul a implicat în activitatea de fraudare a bugetului de stat doar o societate comercială, în perioada următoare, respectiv începând cu anul 2011, şi-a dezvoltat schema de fraudare. Având în vedere amploarea activității comerciale derulate prin intermediul societăților administrate în drept sau în fapt de către suspect, acesta a atras în activitatea infracțională alte persoane și societăți comerciale, prin intermediul cărora să fie pus în aplicare un circuit evazionist complex, menit să fraudeze bugetul consolidat al statului, prin sustragerea de la plata taxelor și impozitelor aferente activității comerciale derulate. Astfel, începând cu anul 2011, el a constituit un adevărat grup infracțional organizat, implicând în circuitul evazionist mai multe din societățile controlate și administrate în drept de către acesta și membrii familiei sale, atât în calitate de firme beneficiare finale, cât și în calitate de societăți de tip “conductă”.
În acest sens, societățile furnizoare implicate în cadrul grupului infracțional organizat au avut rolul de a furniza facturi fictive către firmele din grup, de a ridica în numerar din conturile lor bancare sumele ce le erau virate de către societățile beneficiare sau de a face diverse plăți către diverse societăți, cu scopul de a reintroduce în circuitul financiar bani, care în final să ajungă la membrii grupării.

S-a reţinut că în anul 2012, reprezentanții societăților furnizoare au întocmit în fals documente justificative, respectiv borderouri de achiziție fier vechi, cereale și ambalaje de carton/hârtie, în vederea justificării ridicărilor de numerar din conturi.
Membrii grupului au retras din conturile bancare, fie prin ridicare de numerar, fie prin retrageri de la ATM – uri, sumele de bani virate de către societățile beneficiare, pe care apoi le-au predat direct sau prin interpuși, după reținerea unui comision, beneficiarilor care le reintroduceau în circuitul financiar, prejudiciul total fiind în sumă de 15 140 394 lei.
La sediul DIICOT – S.T. Timişoara vor fi aduse, în vederea audierii, un număr de 9 persoane.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale. La activități au participat și polițiști din cadrul brigăzilor de combaterea a criminalității organizate din Cluj-Napoca și Constanța, precum și jandarmi ai Grupării mobile de jandarmi ”Glad Voievod” Timișoara.

Bucur Borcan

Comentarii pe Facebook