Pastele făinoase sunt produse alimentare ce se prepară din făină de grâu și apă, cu sau fără adaos de alte ingrediente, care au rol de a corecta valoarea nutritivă, îmbunătățirea calității în ansamblu și în diversificarea sortimentală, fiind printre cele mai apreciate produse din lume. Cu toate aceste, anumite produse de pe piață ar trebui evitate, în special cele care nu respectă standardele de fabricație precum și calitatea ingredientelor utilizate.
Indiferent dacă cumpăraţi paste din hypermarket sau din magazinul de cartier, ar fi bine să vă concentrați în principal pe aspectele care vă pot afecta sănătatea. În acest articol vă arătăm de ce ar trebui să le evitați pe cele de culoare galbenă sau mai gălbuie și care este impactul negativ al consumului asupra organismului uman.
Pastele galbene sau ușor gălbui “prefierte” și uscate la temperatura de 115-120°C sunt nesănătoase
Pastele alimentare de culoare albă care au ca ingredient principal grâul românesc nativ, uscat la o temperatură foarte scăzută, sunt sigure pentru consumul uman. Cu toate acestea, cele care au o culoare predominant gălbuie sau galbenă sunt paste “prefierte”, uscate la temperaturi foarte ridicate și ar trebui evitate.
Tehnica de producție a pastelor făinoase este destul de lungă și trece prin mai multe faze, iar una dintre cele mai importante fiind cea de uscare. Uscarea la temperaturi ridicate (> 90°C) are ca rezultat o reducere netă a timpilor de uscare și prin urmare rezultă o productivitate mai mare și costuri mult mai mici.
Pastele uscate la temperaturi ridicate au un comportament excelent în timpul gătitului, însă temperaturile mari atinse în timpul uscării (care poate chiar să depășească 115°C) schimbă culoarea acestora, le distruge aroma, și printre altele, le deteriorează chiar și structura glutenului, făcându-l mai dificil de digerat și mai iritabil pentru stomac.
Pastele cu glifosat, un pericol pentru sănătate
Un aspect esențial în alegerea pastelor pentru consum, în scopul minimiza riscurile pentru sănătatea îl reprezintă țara de origine a fiecărui produs, dar și calitate grâului din compoziție.
România este în topul producătorilor de grâu uscat din Uniunea Europeană, dar din diverse motive nu reușește să producă sau să comercializeze suficiente paste și, prin urmare, majoritatea produselor din magazine provin din străinătate. Pastele de import au în compoziție grâu din țări precum Canada, SUA, Germania etc., care pulverizează glifosat în doze masive, cel mai utilizat erbicid din lume declarat cancerigen (grupa 2A) de către Agenţia Internaţională Pentru Cercetare în Domeniul Cancerului (IARC).
Explicația este că temperaturile mai scăzute din aceste țări nu permit o maturare naturală a grâului care, pentru a-și desfășura ciclul culturii, producătorii utilizează grâu modificat genetic și acest tip de erbicid.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.