Chirurgia arterei carotide este o procedură care restabilește fluxul sanguin corespunzător către creier. După această intervenție chirurgicală, pacientul va fi dus într-o cameră de recuperare. Apoi, poate fi mutat într-o cameră obișnuită de spital, unde va sta între 1-2 zile. Cel mai probabil ieșirea din spital se poate face după o noapte de ședere. Dar cum se recuperează pacientul după operația de endarterectomie carotidiană? În principiu, fiind în perioada postoperatorie va trebui să respecte recomandările de îngrijire de mai jos!
După operația arterei carotide în lipsa accidentului vascular cerebral
La o zi sau două după ce te întorci acasă, vei începe să te simți mai bine. Dar nu uita că tocmai ai fost operat. Ar trebui să iei încet lucrurile, chiar dacă te simți bine. Urmează toate indicațiile oferite de medic. Următoarele sfaturi te pot ajuta să grăbești recuperarea:
- Petrece primele zile relaxându-te acasă. Poți să citești, să te uiți la televizor sau să faci alte activități liniștite și odihnitoare.
- Evită activitatea intensă până când doctorul tău îți spune că este în regulă (de obicei, 1 până la 4 săptămâni). Ideal ar fi să ai un însoțitor, dar poți merge singur dacă ești într-o condiție fizică bună.
- Chirurgia carotidiană folosește de obicei așa-numitele fire „resorbabile”, așa că nu trebuie să mergi din nou la medic pentru a le scoate.
- Cicatricea nu necesită îngrijiri medicale dacă este curată la ieșirea din secția de chirurgie. Cicatricea se poate umfla puțin timp de câteva zile, apoi va reveni treptat la normal. Când cicatricea este acoperită cu un pansament, trebuie să respecți recomandările chirurgului. De obicei, dacă te deranjează poți îndepărta acest pansament imediat ce ajungi acasă. În caz contrar, este indicat să îl lași deasupra rănii timp de 2 zile, cu condiția să nu îl uzi în timp ce faci duș.
- Nu uita să iei regulat și corect medicamentele prescrise de medicul tău.
- Ar trebui să poți face majoritatea activităților tale normale în 3 până la 4 săptămâni. Este posibil să ai o ușoară durere de gât timp de aproximativ 2 săptămâni.
- Examinează cu atenție plaga în fiecare zi pentru orice modificări. Nu aplica loțiuni, creme sau remedii pe bază de plante pe rană fără să întrebi mai întâi medicul dacă este în regulă.
- Evită să conduci până când medicul tău îți va spune că poți face acest lucru. De obicei, acest lucru durează 1-4 săptămâni.
- Până când incizia nu se vindecă, nu purta în jurul gâtului gulere strânse sau eșarfe de lână care s-ar putea freca de plagă.
După operația arterei carotide în caz de accident vascular cerebral
În cazul unui accident vascular cerebral, recuperarea are loc inițial într-o secție de terapie, apoi, după consultul și la recomandarea medicului, îngrijirea va continuă acasă.
Intervenția chirurgicală pe arterele carotide nu tratează cauza blocării arterelor, iar arterele tale se pot îngusta din nou. Pentru a preveni acest lucru:
- Adoptă o alimentație sănătoasă, fă sport (la sfatul medicului), renunță la alcool, renunță la fumat și redu nivelul de stres.
- Amintește-ți să iei întotdeauna medicamentele care ajută la scăderea colesterolului, dacă medicul tău ți le-a prescris.
- Dacă iei medicamente pentru hipertensiune arterială sau diabet, respectă recomandările medicului.
- Dacă rana ta prezintă semne de sângerare sau inflamație (roșeață puternică, durere, umflături, purulente), trebuie să consultați imediat un medic chirurg vascular si cardiac.
Monitorizarea după o intervenție chirurgicală asupra arterei carotide
Riscul de recidivă este foarte scăzut, dar necesită o monitorizare atentă și regulată. Examinare clinica regulată a regiunii printr-o ecografie Doppler este esențială după o intervenție chirurgicală. Aceste controale au loc în general la 6 luni și 1 an, pentru a depista o posibilă restenoză carotidiană precoce.
Tratamentul medical cu inhibitori ai agregării plachetare și statine trebuie deasemenea continuat după operație.
În funcție de rezultatul evaluării preoperatorii și de constatările per și postoperatorii, chirurgul poate stabili cu pacientul următoarea vizită pentru a putea efectua o evaluare cardiacă aprofundată, deoarece stenoza arterei coronare este destul de des asociată cu stenoza carotidiană, în cazul descoperirii diabetului sever, hipercolesterolemiei sau hipertrigliceridemiei severe.
Cu toate aceste, intervenția medicală asupra arterei carotidei necesită o consiliere medicală adecvată și o monitorizare pe termen lung pentru a investiga factorii de risc ai aterosclerozei (tutun, hipertensiune arterială, zahăr din sânge, colesterol etc.) și pentru a preveni reapariția stenozei. În acest scop, este important să verifice starea celor 2 carotide printr-o ecografie Doppler anuală.