Rețetă de zrir tunisian

ian. 4, 2023
2 Mins Read
172 Views

Zrirul, este o cremă tradițională din semințe de susan care se consumă în estul Algeriei și Tunisiei. Această specialitate este dată de secole mamelor tunisiene pentru a se întări și pentru a promova producția de lapte după naștere. De asemenea, tradiția a evoluat în timp, iar astăzi, avem oaspeți care vin să-l viziteze pe nou-născut și să o felicite pe mamă, și care ajung să fie serviți cu acest desert. Dar cum se prepară zrirul? Haideți să aflăm!

Beneficiile zrirului

Semințele de susan, alunele, mierea și untul care alcătuiesc Zrirul sunt bogate în vitamine B, și sunt un desert gustos, dar și bogat în calorii (500 kcal/100 g), lipide (50 g/100 g), și nu în ultimul rând energizant. Acesta este motivul pentru care această rețetă tradițională este recomandată oricărei mămici proaspete pentru a-și recupera toate forțele după durerea și sângele pierdut în timpul nașterii. Fiind atât de hrănitor și delicios, cu acest desert numit Zrir se poate servi orice persoană fie adultă, fie minoră, nu doar o mamă. Cu toate acestea, fiind o cremă foarte dulce care se aseamănă cu caramelul, se savurează de regulă în cantități mici. Prin urmare, cele mai potrivite tipuri de pahare sunt cele de dimensiuni reduse și elegante.

Rețetă de zrir tunisian

Produs: desert, prăjitură/produs de patiserie
Țara: Tunisia
Preparare: 30 min
Timp de gătire: 45 min
Porții: 6 cupe
Dificultate: redusă

Ingrediente:

  • 500 g semințe de susan
  • 200 g unt
  • 300 g miere
  • 250 g fructe uscate (migdale, nici, alune,…)
  • 100 g de nuci de pin sau fistic

Preparare:

1. Se pune o tigaie uscată pe foc și se înfierbântă. Se adaugă semințele de susan și se prăjesc până își schimbă culoarea.
2. Se macină semințe prăjite de susan prin râșnița de cafea, apoi pulberea obținută se mixează în blender.
3. Se prăjesc separat fructele uscate timp de 5-10 minute.
4. Într-o cratiță cu fundul gros, se pun la topit mierea împreună cu untul și se îndepărtează spuma care se formează la suprafața amestecului.
5. Se adăuga susanul și nucile fin măcinate și se aduce la fierbere la foc mediu. Se amestecă cu o spatulă de lemn până se formează o cremă omogenă.
6. Imediat ce fierbe, focul se oprește.
7. Zrirul, după ce se răcește, se va întări.
8. Se toarnă în pahare mici și se decorează cu fistic prăjit.

Notă* Zrirul, poate fi păstrat câteva săptămâni într-un borcan de sticlă. Poftă bună!

Exit mobile version