alegeri turcia erdogan la urna
Potrivit rezultatelor preliminare ale alegerilor parlamentare din Turcia, AKP nu va primi o majoritate absolută în Parlament, unde a domnit timp de 13 ani, în conformitate cu TRT, un post de radio de stat. Este un pas înapoi pentru președinte Erdogan.

Partidul președintelui islamic-conservator Recep Tayyip Erdogan a obţinut 256 mandate parlamentare din cele 550, cu 40,86% din voturi, un rezultat care este de natură să înlăture suficientele locuri din parlament pentru a forma următorul guvern şi de a realiza ambiţiile Preşedintelui Recep Tayyip Erdogan de a schimba Constituţia pentru a stabili o preşedinţie executivă.

Recep Tayyip Erdogan, al cărui partid are o majoritate absolută în Parlament, de 13 ani, ar trebui să fie forțat să formeze un guvern de coaliție. Ridicat la rangul de “cuvânt decisiv”, partidul kurd HDP (Partidul Popular Democrat) a reușit trecerea de 10% din voturile necesare pentru a fi reprezentant pe băncile Adunării Naționale. Cu 13,7% din voturi, acesta trimite 82 de deputați.

Ceilalţi doi concurenți principali ai partidului de guvernământ, Partidul Popular Republican (CHP, social-democrat) și Partidul Naționalist de Acțiune (MHP dreapta), respectiv au ajuns în jurul valorii de 25,6 şi 16,37% din voturi, ce le asigură 132 respectiv 80 de locuri.

Comentarii pe Facebook