Se poate întâmpla ca din neglijență să fi greșit numele destinatarului sau să fi tastat eronat suma sau numărul IBAN. În astfel de situații, cu siguranță sunteți nevoit să anulați un transfer în curs. Dar este posibil? Da, este, dar va fi mai ușor dacă banii dvs. nu au ajuns încă în contul beneficiarului. Aflați cum să anulați un transfer bancar, care este termenul limită și ce ar trebui să faceți dacă vă aflați în această situație.
Ce transferuri bancare pot fi anulate?
Puteți anula un transfer bancar atâta timp cât acesta nu a fost încă efectuat și banii nu au părăsit contul dvs. Acest lucru se aplică atât în cazul transferurilor SEPA, cât și în cazul transferurilor internaționale. Deci, dacă efectuați un transfer în acest moment și banii nu părăsesc contul dvs. timp de câteva ore, veți avea la dispoziție timpul necesar pentru a-l anula. Aici intră în joc ora limită, adică intervalul orar în care sunt executate transferurile bancare. Din acel moment, acestea nu mai pot fi anulate. Și fiecare bancă are propria sa oră limită, deși majoritatea o au între 11:00 și 14:00, de luni până vineri.
Dacă ați efectuat transferul înainte de ora limită, veți putea până în acel moment posibilitatea de a solicita anularea. Dacă, în schimb, ați efectuat transferul după ora limită, de exemplu noaptea, veți avea o marjă de timp mult mai mare (până la ora limită din următoarea zi lucrătoare).
Cum se anulează un transfer bancar?
Dacă ați făcut o plată greșită, o puteți anula astfel:
Anulați tranzacția la ghișeu
Cea mai tradițională metodă de anulare a transferului este să mergeți la sucursala băncii dvs. din care a fost efectuat și să cereți imediat revocarea acestuia.
Este întotdeauna necesar să o faceți cât mai rapid deoarece, așa cum am mai spus, anularea nu va mai fi posibilă din moment ce suma a fost creditată în contul celeilalte persoane.
Anulați tranzacția din home banking
Tot în acest caz, este posibil să anulați transferul făcând clic pe butonul “Anulare” direct din zona dvs. de client online în care vă sunt listate ultimele transferuri, dar numai în cazurile în care suma nu a fost încă debitată beneficiarului.
Daca reușiți să acționați la timp și să opriți transferul de bani, care în general are loc rapid, suma nu va fi niciodată debitată din contul dvs, așa că nu veți mai fi nevoit să așteptați o comunicare a rambursării sumei.
Anulați tranzacția prin telefon
O altă posibilitate de a anula un transfer bancar este să sunați la serviciul telefonic de asistență clienți al băncii dvs., și să urmați toate instrucțiunile în acest sens. Cu toate acestea, este important să reacționați cu promptitudine pentru a putea revoca transferul bancar pe care tocmai l-ați efectuat.
Anulați tranzacția la bancomat
Aceasta este de obicei o procedură destul de simplă, intuitivă și rapidă, prin care puteți solicita anularea transferului atunci când vă dați seama că ați făcut o greșeală. Multe bancomate permit opțiunea „anulează tranzacția”, astfel încât să puteți face acest lucru într-un interval de timp rezonabil.
Ce transferuri bancare nu pot fi anulate?
În primul rând, rețineți că anularea unui transfer bancar nu este posibil în anumite situații. Această imposibilitate se referă la următoarele tipuri de transferuri bancare:
Transferuri în cadrul aceleiași bănci
Transferurile între conturile aceleiași bănci sunt de obicei plătite instantaneu, deci nu pot fi anulate.
Transferuri instante
Transferurile instantanee nu pot fi anulate, deoarece banii ajung la destinație în 10 secunde.
Transferuri care au ajuns deja în contul de destinație
Dacă banii au ajuns deja în contul beneficiarului, nu puteți anula transferul.
Transferuri procesate, cu banii pe drum
Dacă banii au părăsit contul dvs., nu mai puteți anula transferul, chiar dacă aceștia nu a ajuns încă în contul destinatarului.
Cum poate fi rambursat un transfer bancar?
Dacă anularea transferului este imposibil, mai aveți la dispoziție o singură soluție: solicitați beneficiarului să vă ramburseze transferul bancar. Pentru a face acest lucru, contactați destinatarul tranzacției pentru a-l informa de situație. Dacă este necesar, banca dumneavoastră vă poate acorda asistență în acest sens, ceea ce implică uneori comisioane.
În cazul în care cererea dumneavoastră amiabilă de rambursare a transferului nu vă este aprobată, singura și ultima soluție este instanța de judecată. Refuzul beneficiarului îi poate atrage răspunderea civilă și, dacă este de rea-credință, poate fi urmărit penal. Rețineți că aceste proceduri sunt gratuite.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.