Semințe de in, de chia sau de cânepă? Trei superalimente care au câștigat popularitate în ultimii ani datorită conținutul lor nutrițional demn de remarcat. Dar care sunt mai bune? În acest articol, vom face o comparație între aceste trei semințe, astfel încât să puteți lua o decizie înțeleaptă în momentul în care le cumpărați și le includeți în alimentația dvs. de zi cu zi.
Cuprins
Semințe de in
Semințele de in sunt populare pentru efectele lor benefice asupra sănătății și a tranzitului intestinal. Într-adevăr, sunt bogate în fibre solubile și omega-3. Mai exact, o porție de 15 g (1 lingură) furnizează 3 g de fibre, 2 g de proteine și 2300 mg de omega 3. Semințele de in sunt și o sursă importantă de lignani, un tip de fitoestrogen care ar putea proteja împotriva cancerului, în special a cancerului de sân și de prostată.
O altă trăsătură caracteristică a semințelor de in este mucilagiul, care se formează în timpul preparării unei infuzii din acestea. Acțiunea sa este foarte valoroasă pentru tractul digestiv. Consumul regulat de infuzie de semințe de in crește protecția esofagului, stomacului și duodenului, deoarece mucilagiul menționat anterior determină o reducere puternică a reacțiilor inflamatorii active. Prin urmare, nutriționiștii recomandă semințele de in persoanelor care luptă cu problema ulcerului peptic.
Semințe de chia
Semințele de chia provin din planta Salvia Hispanica și au fost cultivate și comercializate în America Latină de secole. Este cea mai bogată sămânță în fibre, inclusiv fibre solubile, ceea ce determină o eficiență mai mare a acesteia în prelungirea senzației de sațietate și reducerea apetitului în exces. La fel ca semințele de in, oferă o cantitate interesantă de omega-3. Mai precis, o porție de 15 g (1 lingură) oferă 5 g de fibre, 2,5 g de proteine și 2400 mg de omega-3. În plus, chia are proprietăți hidrofile, adică are capacitatea de a absorbi cantități mari de apă și de a încetini absorbția carbohidraților. Acestea sunt informații incredibil de valoroase pentru persoanele cu diabet zaharat sau probleme de zahăr din sânge. Prin urmare, diabeticii pot folosi chia pentru a-și controla nivelul de zahăr și pentru a limita vârfurile excesive de zahăr.
Semințe de cânepă
Semințele de cânepă diferă de celelalte două semințe prin conținutul mai mare de proteine. Pe de altă parte, conține mai puține fibre și omega-3. Mai exact, pentru 15 g (1 lingura), furnizează 3,5 g de proteine, 0,3 g de fibre și 1000 mg de omega-3.
Semințele de cânepă conțin și compuși vegetali numiți terpene. În timp ce cercetările sunt în desfășurare, studiile sugerează că terpenele pot ajuta la protejarea creierului și la prevenirea creșterii tumorii.
Deci, care sunt mai bune: semințele de in, semințele de chia sau semințele de cânepă?
Semințele de cânepă au o aromă mai puternică și mai bogată decât semințele in sau de chia. În general, semințele de in, de chia și de cânepă trebuie măcinate, deoarece organismul nu poată să absoarbă nutrienții conținuți în ele.
Spre deosebire de concurentele sale, semințele de chia oferă mult mai mulți nutrienți decât cele de in sau de cânepă, deși toate au un conținut valoros de omega-3 sau acid linolenic.
După cum ați putut vedea, semințele de cânepă devansează semințele de chia și de in la capitolul proteine, dar consumate împreună pot fi mai mult decât avantajoase pentru organismul dvs.
Diferența cheie rămâne totuși aportul nutritiv, sămânța de chia este mult mai bogată în anumite minerale, precum calciu (63 mg per lingură), fier (1,6 miligrame per lingură), seleniu (7,07 mg per lingură), cupru (0,131 per lingură), etc. Cu toate acestea, inul este mai ușor de tolerat decât cânepa sau chia pentru cei cu sisteme digestive mai sensibile.
O altă medalie este rezervată seminței de in și seminței de cânepă, în principal datorită conținutului său de ligni, și respectiv de terpene. De asemenea, semințele de chia au un ușor avantaj față de semințele de cânepă sau de in prin faptul că trebuie să folosiți o cantitate mai mică când le înmuiați.
Pe scurt, dacă sunteți în căutarea acizilor grași esențiali și a proprietăților proprietățile lor antiinflamatorii și anticoagulante sau chiar lubrifiante, luați semințe de chia, la fel și dacă căutați fier, cupru sau seleniu.