Home Nou Temperatura cuptorului: echivalente în grade Celsius și Fahrenheit
Nou

Temperatura cuptorului: echivalente în grade Celsius și Fahrenheit

Urmareste-ne pe Google News

Mâncărurile la cuptor sunt delicatese preferate de majoritatea oamenilor. Cei drept, există și un număr neestimat de mâncăruri preparate la acesta, începând cu produse de patiserie, fursecuri la biscuiți, brioșe sau prăjituri și terminând cu legume, pește sau carne de pasăre la cuptor, precum puiul fript. Cu toate acestea, pentru ca alimentele gătite în cuptor să nu fie mai slabe decât cele ale unor bucătari eminenți, este important să respectați timpul și temperatura gătirii lor. Prin urmare, în acest articol vă vom prezenta toate informațiile despre temperatura cuptorului: ce înseamnă și câte grade este echivalentul a expresiilor de genul: cuptor încet, moderat…, și printre alte cum să aflați temperatura cuptorului fără termostat, date care vor fi de folos atunci când trebuie să gătiți.

Cum este exprimată temperatura cuptorului de bucătărie?

Aproape toate cuptoarele de nouă generație au un termostat pentru a seta temperatura dorită, de la 40 la 320 de grade, și cel puțin patru moduri de gătit, cum ar fi încet (jos), mediu (moderat), rapid (fierbinte) și foarte rapid (foarte fierbinte). Unele cuptoare au și funcții speciale, potrivite pentru gătit special, cum ar fi pizza, pâine și mai multe niveluri.

Este important de spus faptul că, în România scara Celsius este folosită pentru măsurarea temperaturii (mulțumită lui Anders Celsius, care a măsurat temperatura de îngheț și fierbere a apei), în timp ce în alte țări se folosește scara Fahrenheit.

Iată valorile acceptate pentru un cuptor casnic: tabelul temperaturii cuptorului în grade Celsius și Fahrenheit

DescriereCelsius (°C)Fahrenheit (°F)
Foarte rece (super rece/uscare)100225
Foarte rece (super încet/jos)120250
Rece (încet/jos)140275
Rece (încet/jos)150300
Moderat (mediu)180350
Moderat (mediu)190375
Fierbinte200400
Fierbinte220425
Foarte fierbinte (rapid)230450
Foarte fierbinte (rapid)250480
Foarte fierbinte (super rapid)260500
Fierbinte fierbinte (super rapid)274525

Cum să aflați temperatura dintr-un cuptor fără termostat?

Dacă modelul dvs. de cuptor nu are termostat sau nu funcționează corect, există un truc simplu pentru a afla temperatura din interiorul său. Mai întâi trebuie să preîncălziți cuptorul pentru 15 minute și apoi să introduceți o foaie de hârtie. În funcție de timpul necesar pentru rumenirea hârtiei, veți ști la ce interval de temperatură funcționează.

30 de secunde = 250ºC – 300ºC

60 de secunde = 200ºC – 250ºC

90 de secunde = 150ºC – 200ºC

3 – 5 minute = 140ºC – 170ºC

Care este temperatura ideală a cuptorului pentru fiecare tip de mâncare?

În funcție de felul de mâncare pe care va trebui să o pregătiți, este de preferat să setați cuptorul în funcție de echivalențele de mai sus și aveți o idee mult mai clară despre temperatura pe care o atinge cuptorul dvs., deoarece, este păcat să-l supra-încălziți, de exemplu, pentru a face doar o simplă prăjitură.

Temperatura de coacere a pizzei la cuptor

Pizza este gătită în restaurante la temperaturi înalte de până la 420ºC. Acest lucru este imposibil acasă, dar este recomandat
să preîncălziți cuptorul la 240 de grade Celsius și să coaceți pizza la această temperatură timp de 20 de minute, astfel încât aluatul să nu se usuce sau să se ardă, iar marginile să rămână crocante.

Temperatura de coacere a pâinii la cuptor

Pâinea, în general se coace la 180ºC, temperatură optimă pentru orice dimensiune, temperaturile mai ridicate permit obținerea unor cruste mai crocante și aurii, dar este mai greu de controlat, deoarece riscați să ardeți produsul sau să îl lăsați prea crud în interior.

În cazul în care doriți să experimentați temperaturi mai ridicate, cheia este să mențineți temperatura aleasă de dvs. în primele minute de gătit (10-15 minute) și apoi să o scădeți la 180 de grade Celsius pentru a termina gătitul.

Temperatura de coacere a puiului la cuptor

Puiul trebuie gătit la o temperatură ridicată (de 220°C) în prima jumătate de oră, apoi să o coborâți-l la 170°C pentru încă o jumătate de orăOdată gătit, trebuie lăsat să se odihnească 10 minute în cuptorul oprit, pentru ca carnea să-și reabsoarbă sucul și să se înmoaie.

Temperatura de coacere a peștelui la cuptor

Pentru a nu risca să uscați prea tare peștele sau, dimpotrivă să îl lăsați nefăcut, se recomandă să-l gătiți la o temperatură între 180 și 220 de grade Celsius. Dacă gătiți pește întreg, atunci acesta trebuie ținut la cuptor la o temperatură nu mai mică de 200 de grade Celsius. Peștele în sos se gătește la 180 de grade Celsius. Apoi temperatura trebuie crescută la 200 de grade Celsius, astfel încât peștele să devină roșu.

Temperatura de coacere a biscuiților, prăjiturilor și plăcintelor la cuptor

Temperatura de coacere pentru cele mai multe prăjituri și plăcinte (cu excepția cazului în care se menționează altfel, cum ar fi pentru bezele, plăcintă cu brânză de vaci sau produse de foietaj) este de 180°C. În majoritatea cazurilor, trebuie să așezați tava în poziția centrală și să coaceți aproximativ 45 de minute, deși întotdeauna este mai bine să fiți atenți din când în când pentru a evita arderea rețetei.

Temperatura de coacere a cozonacului la cuptor

În cazul cozonacului, temperatura aerului din cuptor ar trebui să fie situat în intervalul 175-190°C. Timpul de gătire pentru un cozonac este în medie de 50-55 de minute. În același timp, este strict interzis să deschideți ușa în primele 25 minute și ar trebui să verificați rumenirea cozonacului nu mai devreme de 25 de minute de la începerea gătirii. Pentru a face acest lucru, puteți folosi o scobitoare de lemn, care ar trebui să iasă uscată din cozonac.

Temperatura de coacere a cărnii de miel, porc, vită etc. la cuptor

Ceea ce trebuie să știți în general este că gătitul cărnii în cuptor este foarte simplu, dar tot trebuie să controlați temperatura cuptorului. Vom alege o temperatură medie/fierbinte (130° până la 220°C) pentru carnea albă (cum ar fi porc, vițel etc.) și mai degrabă o temperatură ridicată (între 220°/280°C) pentru carnea roșie (vită etc.).

Temperatura de coacere a legumelor la cuptor

Pentru a coace corect legumele, ideal ar fi să o faceți la temperatura de 190°C. La 180°C se poate, dar durează mai mult (peste 40 de minute) de gătire, în timp ce la 190°C sau chiar 200°C sunt gata în 25 până la 30 de minute. Dar cel mai important este să amestecați legumele în timpul gătitului, o dată sau de două ori, astfel încât gătirea lor să fie cât mai omogenă. Asigurați-vă că preîncălziți cuptorul.

Comentarii pe Facebook
Acordă o notă acestui articol!

Author

ThePOC

error: Content is protected !!