Top 10 companii care ucid lumea cu pesticide

iun. 12, 2019
2 Mins Read
174 Views
top firme de pesticide care ucid lumea

Pesticidele sunt otrăvuri. Ele sunt toxice pentru insecte și buruieni, și pot fi de asemenea pentru alte forme de viață, inclusiv pentru oameni. Mai mult de 90% dintre americani au fost detectați cu pesticide în corpurile lor. Datele din ultimele decenii arată clar că pesticidele pot perturba și afecta funcționarea normală a organismului. Pesticidele sunt legate de diverse tipuri de boli, cum ar fi cancerul, astmul, tulburările de neuro-dezvoltare, ADHD, dizabilitățile de învățare și bolile neurologice în rândul adulților, cum ar fi Alzheimer și Parkinsons. Expunerea la pesticide este, de asemenea, asociată cu tulburările de reproducere, cum ar fi infertilitatea și alte tulburări legate de sistemul endocrin, cum ar fi diabetul și obezitatea.

Un pesticid reprezintă o substanță sau chiar un amestec de substanțe utilizate pentru a distruge sau a modifica comportamentul sau ciclul de viață al dăunătorilor. “Pesticid” (provine din cuvântul englezesc “pest” – animal, insectă – și latinescul “caedo”/“cida” – “a ucide”) este un termen generic pentru a denumi aceste substanțe chimice. Pesticidul poate fi obținut atât din natură (sulf, piretru) cât și ca produs sintetic. Acestea din urmă reprezintă o sursă de risc toxic din cauza remanenței în sol, plante și în organism deoarece nu pot fi degradate de către microorganisme sau de echipamentul enzimatic al organismului uman. Substanțele chimice sau pesticidele utilizate pe terenurile agricole se infiltrează în sol, acestea contaminează pânza freatică, apoi otrăvesc apa potabilă.

Agricultura chimică distruge ecosistemele care susțin viața pe pământ. Pesticidele sunt principalul vinovat pentru declinul albinelor, al fluturilor și al altor insecte polenizatoare. Cu toate acestea, industria agro-chimică câștigă bani grei de urma acestora, fără a mai ține cont de ecosisteme și de sănătatea oamenilor. Veniturile din pesticide se înregistrează în aproape toate regiunile (în special în Europa). Este o piață de peste 50 de miliarde de dolari pe an – care vinde aceste produse chimice peste tot în lume. În acest articol vom vedea care sunt cele mai mari companii din lume în vânzarea pesticidelor, care ucid lumea și animalele.

Top 10 companii de pesticide cu cele mai mari vânzări din lume, conform datelor din 2017

1. Syngenta (Elveția) – 9,244 de dolari

2. Bayer Crop Science (Germania) – 8,713 de dolari

3. BASF (Germania) – 6,704 de dolari

4. DowDuPont (SUA) – 6,100 de dolari

5. Monsanto (SUA) – 3,727 de dolari

6. Adama (SUA) – 3,259 de dolari

7. FMC (SUA) – 2,531 de dolari

8. Sumitomo Chemical (Japonia) – 2,487 de dolari

9. UPL (India) – 2,296 de dolari

10. Nufarm (Australia) – 2,234 de dolari

Exit mobile version