Fără îndoială există multe sate frumoase în România, însă unele dintre ele se pot mândri cu cele mai frumoase peisaje din lume, locuri unice, adevărate comori naturale. În acest articol vă prezentăm o listă cu cele mai frumoase 12 sate românești, considerate de noi printre cele mai frumoase locuri din țara.
Top 12 cele mai frumoase sate românești:
Cuprins
1. Satul Ciocăneşti (Suceava)
Satul Ciocănești este unul dintre satele muzeu din țara noastră, dar și cel mai frumos sat românesc. În Ciocănești există două muzee în clădiri renovate și amenajate cu mult bun gust, localitatea însăși fiind declarată muzeu (Casa Leonidei Țăran a funcționat până de curând ca muzeu, dar între timp dumneaei a murit). Prin hotărâre de consiliu local, orice autorizație nouă de construcție este condiționată de decorarea exterioară a casei, pentru a conserva și duce mai departe tradiția zonei. Satul în special, este la fel de curat ca celelalte din Bucovina, case mari, gospodării îngrijite, pajiști cu fânare și fâșii defrișate de pădure.
2. Rimetea (Alba)
Comuna RIMETEA se află în nordul Depresiunii Trascăului, înconjurată de masive montane care domina cu 500 – 600 metri printr-o serie de abrupturi pitoreşti. Cu o poziţie naturală privilegiata, RIMETEA este cunoscut drept satul cu case albe insirate ordonat la strada principala pe fundalul magnific al Muntilor Trascau.
3. Viscri (Brasov)
Viscri, mai demult Giscriu este un sat foarte frumos în comuna Bunești din județul Brașov, Transilvania, România. Unul special însă, datorită minunatei biserici fortificate inclusă în lista de monumente UNESCO. Aici termopanul nu exista iar culorile tipatoare pentru fatade sunt interzise. E o asezare care functioneaza dupa reguli proprii, vechi de sute de ani, mostenite de la sasi, avînd o cetatea pitoreasca aflata pe un deal si padurile ce inconjoara satul, facandu-l sa para suspendat undeva in afara timpului si spatiului.
4. Biertan (Sibiu)
Biertan este o comună în județul Sibiu, Transilvania, România, formată din satele Biertan, Copșa Mare și Richiș. Turisti din toata lumea se intalnesc pentru o lectie de istorie la Biertan, o localitate de langa Sibiu pentru cetatea saseasca, cea mai mare cetate taraneasca din tara, fortificata cu trei randuri de ziduri si pentru pitorescul dealurilor ce inconjoara satul.
5. Ieud (Maramures)
Satul este situat în județul Maramureș (România), fiind așezat pe Valea Izei, între orașele Sighetu Marmației, Vișeu de sus și Borșa. Localitatea maramureșeană are o istorie îndelungată, prima atestare documentară a acesteia fiind în anul 1365. Ieudul mai este celebru și pentru atracțiile sale turistice; Biserica din Deal cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”, care datează de la începutul secolului XVII. Lăcașul de cult este înscris pe lista patrimoniului mondial al UNESCO, fiind una dintre cele mai vechi biserici de lemn din Maramureș. Ioan Mihaly de Apşa spunea, în anul 1900, că aceasta este cea mai frumoasă din Maramureş; Biserica din Șes a fost ridicată, conform documentelor din arhivă, în anul 1712. Este construită din lemn, după un plan dreptunghiular. Interiorul a fost decorat în stil bizantin în 1765 de către pictorul Alexandru Ponehalschi. Lăcașul are hramul Nașterea Maicii Domnului și figurează pe lista monumentelor istorică; Muzeul satului Ieud este deschis într-o gospodărie veche, cu o casă de lemn ce a aparținut familiei Pleș și o alta “bătrânească” adusă ulterior în curte. Ambele locuințe țărănești adăpostesc o colecție unică de unelte și obiecte populare folosite de ieudeni în urmă cu un veac și chiar mai bine.
6. Magura (Brasov)
Măgura se află foarte aproape de Bran, la 35 de km de Brașov, în Parcul Național Piatra Craiului și, pentru că este cățărat la o altitudine de peste 1000 de m, pare rupt de lumea care îl înconjoară, departe de agitația urbană. Acest sat vechi este celebru pentru peisajele fabuloase pe care ti le ofera dintre cele doua creste – Bucegii si Piatra Craiului putem găsi un peisaj rupt din tablouri.
7. Malancrav (Sibiu)
Satul Mălâncrav este situat la aproape o sută de kilometri de municipiul Sibiu, spre Sighişoara, şi la 13 kilometri de cel mai apropiat drum naţional. Satul a fost menţionat prima dată în documente în anul 1305 şi se spune că a fost înfiinţat cam cu 100 de ani mai devreme. Este un sat izolat, ce pare destul de sărăcăcios la prima vedere, dar care reprezintă un obiectiv turistic, mai ales pentru străinii care vizitează România, datorită tradiţiilor care încă se păstrează. Biserica pictata in culorile cerului, cu personajele biblice purtand costumele populare si pe cele ale soldatilor Evului Mediu și podisul Transilvaniei ce se intinde de-a lungul si de-a latul, cuprinzand satul intre coline verzi vara si albe iarna fac din Malancrav un adevărat colț de rai.
8. Colibita (Bistrita-Nasaud)
Situată la o altitudine de 900 de metri, localitatea Colibiţa este poarta de intrare în Munţii Călimani. Din 1923, Colibiţa a funcţionat ca staţiune balneo-climaterică până în 1975, însă apoi construcţiile s-au degradat. În 1980, întreaga aşezare, inclusiv staţiunea, au dispărut cu totul, aici fiind amenajat un lac de acumulare, iar satul a fost strămutat. Comuna Colibița urmează să devină drept staţiune de interes local, aceasta fiind una din cele două zone ale ţării cu cel mai pur aer, unde însă locurile de cazare sunt puţine faţă de numărul turiştilor care ar vrea să îşi petreacă la munte câteva zile la relaxare la fantasticul lac dintre munti.
9. Lazarea (Harghita)
Lăzarea (în maghiară Gyergyószárhegy) este satul de reședință al comunei cu același nume din județul Harghita, Transilvania, România. În acest sat aflat la baza dealurilor s-au intalnit o biserica fortificata cu o manastire franciscana și cu un splendid castel ce aminteste de arta flamanda.
10. Densus (Hunedoara)
Comuna Denuș este un loc aparte în cadrul Țării Hațegului, fiind considerată una dintre cele mai bogate așezări în istorie, folclor, tradiții, obiceiuri și legende. Pentru biserica unica, una dintre cele mai vechi din tara, ce cuprinde intr-un monument de dimensiuni mici stilurile cele mai variate ocupă locul 9 în acest clasament.
11. Agapia (Neamt)
Agapia (în trecut, Filioara) este o comună în județul Neamț, Moldova, România, formată din satele Agapia (reședința), Filioara, Săcălușești și Văratec. Comuna Agapia este vestită în primul rînd pentru frumoasa manastire, (Mănăstirea Agapia – este o mănăstire ortodoxă de maici din România) pacea peisajelor din jur si mai ales pentru curtile cu flori ale chiliilor maicutelor.
12. Casa de Piatra (Alba Apuseni)
Casa de Piatră este un sat în comuna Arieșeni din județul Alba, Transilvania, România ce se află la 12 km de Gârda de Sus la o altitudine cuprinsă între 1000 și 1200 m. Se spune, că se află la capătul lumii, accesul pe valea Gârdei Seci este impracticabil la zăpezi mari, și cu toate acestea numărul acelora care ajung în acest loc este în continuă creștere. Este unul dintre cele cele mai salbatice locuri din tara (dovada ca mulți nici nu mai stiu in ce judet se afla), unde, in ciuda numelui, toate casele sunt de lemn, inclusiv biserica.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.