Între a achiziționa o casă la țară sau un apartament la oraș, se pune întrebarea: unde este mai bine să locuiești? Este dificil de răspuns la această întrebare care stârnește nenumărate discuții și dezbateri aprinse în rândul fiecărui cetățean în parte. Prin urmare, am decis să venim în ajutorul dvs. cu argumente pro și contra pentru a vă face o viziune clară asupra lucrurilor și pentru a vă ajuta să determinați care dintre ele vi se potrivește cel mai bine!
Viața în mediul rural
Conform recensământului din anul 1930, 80% din populația care însuma 18.057.028 de locuitori, trăia la sate și avea ca ocupație agricultura. Odată cu prăbușirea ocupării forței de muncă în agricultură la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial și cu programul comunist de sistematizare început în anul 1970, procesul de urbanizare s-a accelerat, în special după afluența puternică de țărani și după ce sute de sate s-au aflat în procesul de transformare în orașe, prin construirea de școli, spitale, blocuri și industrie.
În mod corespunzător, proporția populației urbane totală a crescut de la 21,4% în 1930, la 23,4% în 1948, şi la 47,5% în 1977, iar, astăzi mediul rural reunește doar 45% din populația totală. Cu toate acestea, dacă o luăm în sens invers, tendința migraţiei către mediul rural s-a accentuat în ultimii ani, afirmă specialiștii, dovadă că între 2020 și 2022, mai mult de 100.000 de români au părăsit în fiecare an orașele, pentru a se muta în mediul rural.
Dar care sunt avantajele și dezavantajele locuirii la sat? Să le luăm pe rând!
Avantajele locuirii la oraș:
- În primul rând, viața la sat oferă mai multă intimitate. Veți avea vecini, dar mult mai puțini și aceștia nu trăiesc în spatele zidurilor.
- Aerul este mult mai curat decât la oraș.
- Nu există zgomot sau agitație.
- Nu există ambuteiaje în trafic.
- Peisajul rural este adesea o insulă de calm și verdeață.
- O varietate de modalități de petrecere a timpului liber: sporturi active, drumeții și posibilitatea de a vă ocupa de hobby-uri neobișnuite, cum ar fi tirul cu arcul, înotul etc.
- Mai puțin stres.
- Posibilitatea de a deține o grădină: vă puteți cultiva legumele și vă puteți bucura de florile dvs. din grădină! Sezonalitatea este pe deplin apreciată.
- Un loc de parcare în fața curții sau în curte.
- Prețuri mai accesibile la locuințe.
- Oamenii de la sate sunt mai amabili, mai primitori.
- Produse proaspete și naturale: în sate cresc vaci, găini și gâște. Uneori, oamenii care trăiesc în zonele rurale supraviețuiesc practicând singuri zootehnia.
- Cheltuielile pentru locuință, cum ar fi utilitățile, alimentele și articolele de toaletă sunt, de obicei, mai ieftine în zonele rurale.
Dezavantajele locuirii la oraș:
În spatele acestor avantaje, se află și dezavantaje care nu satisfac pe deplin nevoilor personale ale anumitor persoane. Acestea includ, de exemplu:
- Lipsa unui loc de muncă permanent. Și chiar dacă există, aici salariile sunt mai mici decât în mediul urban. Unii săteni lucrează sezonier, dar chiar trebuie să muncească foarte mult. Programul de la 8 la 17.00, ca în oraș, este irelevant la sate.
- Infrastructura de transport este slab dezvoltată: puține autobuze, microbuze, trenuri vechi, drumuri proaste și totul este departe.
- Lipsa accesului la serviciile publice (poștă, magazine, școli, spitale, transport).
- Necesitatea de a deține un vehicul: în unele sate, este destul de greu să ajungeți la oraș fără o mașină personală.
- Lipsa ofertelor culturale și de agrement: fără cinema, muzeu, facilități sportive, evenimente culturale.
- Puține opțiuni de cumpărături: a trăi la țară înseamnă, de asemenea, că opțiunile de cumpărături sunt adesea foarte limitate, deoarece nu există supermarketuri, ci doar magazine pe alocuri.
Viața în mediul urban
Până la 60% dintre tinerii din regiunile rurale încearcă să se mute în orașe. Viața în mediul urban pare confortabilă și plină de succese. Mai ales cu astfel de gânduri vin celor care se mută de la sate la orașe. Între-adevăr, locuirea într-un oraș mare din România, le poate oferi o experiență mai îmbogățitoare și o calitate superioară a vieții în multe aspecte, atâta timp cât se aliniază cu prioritățile și dorințele personale ale fiecărui om în parte.
Dar care sunt avantajele și dezavantajele locuirii la oraș? Să le analizăm pe fiecare în parte!
Orașele, în ciuda unor dezavantaje precum zgomotul, agitația și aerul murdar, atrag mulți oameni în fiecare an din diverse motive. Într-adevăr, pe lângă trăsăturile negative, ele sunt un bagaj de oportunități și perspective. În orașe, oamenii se dezvoltă mai bine atât spiritual, cât și cultural. Cei drept, în lumea modernă este foarte important să ai o educație bună și să te dezvolți cultural. Bibliotecile, teatrele, cinematografele și muzeele nu se găsesc la tot pasul în satele din România.
Avantajele locuirii la oraș:
- Accesibilitate la o mare varietate de oportunități de angajare.
- Accesibilitate la o gamă largă de servicii și facilități: în oraș puteți trai mult mai ușor cu serviciile și facilitățile publice de care dispuneți: căldura, gazul, canalizarea, apa caldă, serviciile de livrare etc. sunt unele dintre acestea.
- Accesul facil la o gamă largă de magazine, supermarketuri și hipermarketuri.
- Servicii mult mai bune: în mediul urban aveți acces la cele mai bune școli, institute și universități; spitale, centre medicale și profesioniști medicali.
- Oportunități de dezvoltare personală mult mai bună și posibilitatea deschiderii propriei afaceri.
- Ușurința întâlnirii unor oameni noi: deoarece în orașe trăiesc un număr mare de oameni, este mai ușor să vă faceți prieteni noi.
- Deplasarea rapid și ușoară datorită sistemului de transport variat disponibil: metrou, autobuze, tramvaie, trenuri, taxiuri și avioane. Asta înseamnă că, chiar dacă nu aveți mașină personală, vă puteți deplasa mult mai ușor din punctul A în punctul B decât la țară.
- O varietate de activități de agrement, inclusiv după terminarea programului de lucru sau în timpul weekendului: în general orașele vă oferă o gamă mai largă de activități de divertisment. De exemplu: puteți merge într-un restaurant sau într-un club nou, sau ieși într-un parc, sau, de asemenea, puteți merge la cinema sau într-un centru comercial.
Dezavantajele locuirii la oraș:
În ciuda numeroaselor avantaje pe care le oferă locuințele din oraș, este esențial să luați în considerare și dezavantajele locuirii în mediul urban. Acestea includ, de exemplu:
- Principalul dezavantaj al orașelor este riscul crescut de îmbolnăvire.
- Prețurile imobiliarelor sunt mult mai mari.
- Ambuteiaje și probleme de parcare din belșug.
- Starea mediului este deprimantă: aglomerație, aer poluat și zgomot nesfârșit, produse de calitate îndoielnică în magazine.
- Mai puține spații verzi și exterioare.
- Cost mai mare al vieții: atât utilitățile, alimentele, deplasarea la serviciu sau educația, cât și cheltuielile cu petrecerea timpului liber sunt mult mai greu accesibile decât la sat.
- Conviețuirea între vecini nu este întotdeauna ușoară, mai ales dacă locuiți la bloc. Sunteți puși în situația de a face față certurilor, muzicii zgomotoase, lucrărilor de renovare, inundării locuinței etc.
În concluzie?
Dacă trebuie să decideți între o locuință la oraș sau una la sat, trebuie să aveți în vedere că, deși ambele variante sunt foarte diferite, fiecare vă oferă avantaje și dezavantaje de care trebuie să țineți cont. Unde veți fi cel mai fericit, depinde cu siguranță de prioritățile dvs., cum ar fi: munca, familia, caracterul personal, hobby-urile și mai ales ritmul de viață pe care doriți să-l aveți. Așadar, răspunsul la întrebarea “Unde este mai bine să locuiești: la oraș sau la sat” este unul subiectiv.
Distribuiți în comentarii părerile dvs.!
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.